Πρόωρες εκλογές στις 23 Φεβρουαρίου προκηρύσσει ο Όλαφ Σολτς, σύμφωνα με το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων DPA.
Οι πρόωρες εκλογές στην Γερμανία θα διεξαχθούν στις 23 Φεβρουαρίου 2025, σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο Τύπου DPA, το οποίο επικαλείται πηγές των δύο μεγαλύτερων κομμάτων, Σοσιαλδημοκρατικού (SPD) και Χριστιανοδημοκρατικού (CDU). Την επίσημη απόφαση θα πρέπει ωστόσο να λάβει ο ομοσπονδιακός πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ.
#BREAKING Germany is set to head to the polls on February 23 following the collapse of Chancellor Olaf Scholz's centre-left coalition, dpa learns in Berlin. pic.twitter.com/yMTv61vAWb
— dpa news agency (@dpa_intl) November 12, 2024
Ο κυβερνητικός συνασπισμός στη Γερμανία ουσιαστικά κατέρρευσε όταν ο Καγκελάριος Όλαφ Σολτς απέπεμψε τον υπουργό Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ. Σε μια καταιγιστική ομιλία, ο κ. Σολτς, από τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD), κατακεραύνωσε τον κ. Λίντνερ, επικεφαλής των φιλοεπιχειρηματικών Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP), για τον «εντελώς ακατανόητο εγωισμό του» και για το «σπάσιμο της εμπιστοσύνης μου». Στη συνέχεια, τον απέπεμψε.
Ο Κρίστιαν Λίντνερ, υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας και ηγέτης του Ελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος (FDP), βρέθηκε στο επίκεντρο των πολιτικών εξελίξεων στη χώρα. Πρόσφατα, παρουσίασε ένα οικονομικό σχέδιο που προτείνει σημαντικές αλλαγές, όπως τη μείωση των φόρων και τη χαλάρωση των ρυθμίσεων, με στόχο την αναζωογόνηση της γερμανικής οικονομίας. Αυτές οι προτάσεις έχουν προκαλέσει εντάσεις εντός του κυβερνητικού συνασπισμού με το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) και τους Πράσινους, καθώς αποκλίνουν από τις πολιτικές των εταίρων του.
Η διαφωνία αυτή οδήγησε σε συζητήσεις για την πιθανότητα πρόωρων εκλογών ή ανασχηματισμού της κυβέρνησης. Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς αντιμετώπισε πιέσεις να διατηρήσει την ενότητα του συνασπισμού, ενώ ο Λίντνερ επέμεινε στις μεταρρυθμίσεις του, υποστηρίζοντας ότι είναι απαραίτητες για την οικονομική ευημερία της χώρας.
Επιπλέον, ο Λίντνερ εξέφρασε ανησυχίες για την ανταγωνιστικότητα της γερμανικής οικονομίας, επισημαίνοντας ότι η χώρα έχει χάσει το ανταγωνιστικό της πλεονέκτημα. Αυτό το ζήτημα αποτελεί κεντρικό σημείο στις προτάσεις του για οικονομικές μεταρρυθμίσεις.
Οι εξελίξεις αυτές υπογράμμισαν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η γερμανική κυβέρνηση στην προσπάθειά της να ισορροπήσει μεταξύ διαφορετικών πολιτικών προσεγγίσεων και να διασφαλίσει τη σταθερότητα και την ανάπτυξη της οικονομίας.