Πέμπτη 21.11.2024
More

    Γρίφος η λειτουργία του Πάρκου Πυρσινέλλα μετά την ανάπλαση

    Το πήραμε, το αναπλάσαμε (όχι ακόμη), αλλά δεν ξέρουμε εάν και με ποιον τρόπο θα το αξιοποιήσουμε προς όφελος των πολιτών.

    Στη φράση αυτή περικλείεται η πραγματικότητα σχετικά με τις επικείμενες εξελίξεις με την αξιοποίηση του Πάρκου Πυρσινέλλα με τις εργασίες ανάπλασης να προχωρούν με γοργούς ρυθμούς από τον ανάδοχο, καθώς το χρονοδιάγραμμα είναι ασφυκτικό όπως ισχύει για όλα τα έργα με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης. Όμως το πώς θα λειτουργήσει την επόμενη ημέρα το Πάρκο Πυρσινέλλα και πως θα αξιοποιηθεί από τον δήμο Ιωαννιτών παραμένει άγνωστο και από τη συζήτηση που προκλήθηκε στο δημ. συμβούλιο της Δευτέρας, προέκυψαν περισσότερα ερωτήματα και απορίες, παρά απαντήσεις.

    Η αναφορά της κας Καλογιάννη και η πρόταση της παράταξης ώστε το Πάρκο να μην μετατραπεί με το τέλος των εργασιών και πάλι σε μία «αστική ζούγκλα», εμπλουτίστηκε με την πρόταση σύστασης ενός νέου Νομικού Προσώπου, του Οργανισμού Λειτουργίας του Πάρκου που πέραν των άλλων, όπως ανέφερε θα αναλάβει να «τρέξει» και την ενσωμάτωση του δυτ. τμήματος του Πάρκου και τη μελλοντική του οργανική και λειτουργική ένταξη του στρατοπέδου Βελισσαρίου.

    «Χωρίς την συγκρότηση και θέση σε επιχειρησιακή ετοιμότητα του Οργανισμού αυτού, κάθε παρέμβαση που σήμερα γίνεται σε αυτό, θα απαξιωθεί λίαν συντόμως», ανέφερε η κα Καλογιάννη.

    Στην απάντησή του ο δήμαρχος Θωμάς Μπέγκας ανέφερε πως πρέπει το συντομότερο να ξεκαθαριστεί σε συνεργασία με το Ταμείο Ανάκαμψης που χρηματοδοτεί το έργο, το καθεστώς και οι δυνατότητες της μετέπειτα λειτουργίας, καθώς οι δεσμεύσεις είναι μεν συγκεκριμένες, αλλά αυτές από μόνες τους δεν αρκούν για να διασφαλίσουν την ομαλή λειτουργία του χώρου. Έτσι, η δημοτική αρχή ένα χρόνο πριν ολοκληρωθεί το έργο, έριξε μία «βόμβα» για την προοπτική λειτουργίας του Πάρκου χωρίς να αποκλείει και την εμπλοκή ιδιώτη πέραν της λειτουργίας του καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος, το οποίο θα φέρνει έσοδα στον δήμο που όμως δε θα είναι αρκετά για να καλύπτουν τις δαπάνες καθαριότητας, συντήρησης και φύλαξης του Πάρκου.

    «Προσπαθώ εδώ και μία βδομάδα να κάνω ένα ραντεβού με τον πρόεδρο του Ταμείου Ανάκαμψης, δεν το έχω καταφέρει ακόμη. Υπάρχουν σοβαρά ζητήματα που πρέπει να διευκρινιστούν με την σύμβαση για το Γιαννιώτικο Σαλόνι. Απαγορεύεται από την σύμβαση να παραχθεί όφελος. Αυτό πρέπει να διευκρινιστεί διότι είναι ξεκάθαρη η άποψή μου και είναι ένας μεγάλος πονοκέφαλος και για μένα ότι η λειτουργία και η συντήρηση του Πάρκου από τις υπηρεσίες του Δήμου είναι αδύνατη. Δε λύνεται το πρόβλημα της συντήρησης και της λειτουργίας με τη μίσθωση του εστιατορίου. Πρόκειται για μία έκταση πολλών στρεμμάτων που θέλει συνεχή φροντίδα για να μην καταρρεύσει. Προσπαθώ εδώ και μία εβδομάδα να κλείσω ένα ραντεβού με τον πρόεδρο του Ταμείου Ανάκαμψης, αλλά δεν το έχω καταφέρει ακόμη, ώστε να συζητήσουμε το θέμα», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Μπέγκας.

    Μπορεί να παρακαμφθεί η διαχειριστική μελέτη;

    Κομβικό σημείο της όποιας απόφασης ληφθεί στο μέλλον για την λειτουργία του Πάρκου Πυρσινέλλα είναι οι όροι της σύμβασης για τη χρηματοδότησή του από το Ταμείο Ανάκαμψης, καθώς σε αυτούς αναφέρεται ξεκάθαρα πως δε μπορεί από τη λειτουργία του Πάρκου, να προκύπτουν έσοδα για τον φορέα υλοποίησης, διαφορετικά, υπάρχει η δικλίδα της επιστροφής χρημάτων στο Ταμείο Ανάκαμψης, σε βάθος πενταετίας μετά την ολοκλήρωση του έργου.

    Η χρηματοδότηση όμως των 8 εκ. προέκυψε πέραν της πρότασης του δήμου και λόγω της διαχειριστικής μελέτης, η οποία αναφέρει πως ο περιβάλλων χώρος είναι χαρακτηρισμένος ως δασύλλιο ή ως άλσος και επίσης πως δεν μπορεί από τη μελλοντική του λειτουργία να προκύπτει έσοδο ως έργο δημοσίου συμφέροντος. Πώς όμως θα καλυφθούν οι δαπάνες για τη συντήρηση, την καθαριότητα και τη φύλαξη του Πάρκου αν αυτό δε μπορεί να γίνει από τις υπηρεσίες του δήμου, όπως τόνισε ο κ. Μπέγκας;

    Είναι σίγουρα ένα ζήτημα που θα το βρει μπροστά του το δημοτικό συμβούλιο στο άμεσο μέλλον, όμως τα περιθώρια έτσι κι αλλιώς είναι εξαιρετικά στενά, κι ακόμη και η πρόταση της κας Καλογιάννη για τη σύσταση ενός Οργανισμού, ενός νέου Νομικού Προσώπου κατ’ ουσίαν, δεν είναι ούτε εύκολη, ούτε και βέβαιο ότι μπορεί για νομικούς λόγους, να υλοποιηθεί. Το μοντέλο της «εκμίσθωσης» σε ιδιώτη πέραν του καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος μπορεί να ακούγεται εύκολο ή και λογικό σε πολλούς, πλην όμως κανείς δε μπορεί να αποδεχθεί ότι ένας χώρος πρασίνου και αναψυχής που ανήκει κατά κυριότητα στον δήμο Ιωαννιτών, ενδέχεται μελλοντικά να έχει ως διαχειριστή κάποιον ιδιώτη…

     

     

    ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ