Παρασκευή 10.01.2025
More

    «Γνώριμος» ο νέος ιός, αλλά η ανησυχία υπάρχει

    Γνωστός εδώ και αρκετά χρόνια στην ιατρική επιστημονική κοινότητα ο μεταπνευμονοϊός που έχει προκαλέσει παγκόσμια ανησυχία τις τελευταίες εβδομάδες μετά την έξαρση κρουσμάτων σε επαρχίες της Κίνας και ακόμη περισσότερο μετά την καταγραφή των πρώτων κρουσμάτων στην Ευρώπη και από την Τρίτη και στην Ελλάδα.

    Προς το παρόν η ανησυχία είναι σχετικά αντιμετωπίσιμη και βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο θα έλεγε κάποιος, πλην όμως πέντε χρόνια μετά την εμφάνιση της πανδημίας του κορωνοϊού, οι σκηνές από τα νοσοκομεία της Κίνας, δε μπορεί παρά να προκαλούν έντονη αγωνία, φέροντας στη μνήμη όλων το τι επακολούθησε.

    Η επιστημονική κοινότητα της χώρας πάντως εμφανίζεται καθησυχαστική σχετικά με τον μεταπνευμονοϊό που γεμίζει τις κλίνες των νοσοκομείων στην Κίνα, με την Καθηγήτρια Επιδημιολογίας και διευθύντρια του Εργαστηρίου Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Εύη Ντζάνη να λέει στο ITV πως το προφίλ του ιού είναι γνωστό και αντιμετωπίζεται με τον ίδιο τρόπο, όπως και οι υπόλοιποι ιοί του ανώτερου και κατώτερου αναπνευστικού.

    «Ο ιός αυτός είναι γνωστός εδώ και χρόνια και κλινικά και φυλογενετικά. Το προφίλ της νοσηρότητας αφορά το ανώτατο και το κατώτατο αναπνευστικό και πλήττει τις ευάλωτες ομάδες, τους ηλικιωμένους και τα μωρά. Η αύξηση των κρουσμάτων στην Κίνα τελεί υπό διερεύνηση όμως από τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας δεν υπάρχουν στοιχεία που να προκαλούν ανησυχία, ότι υπάρχει κάποιο νέο στέλεχος του ιού δεν το περιμένουμε. Η προσωρινή αναστολή της σχολικής δραστηριότητας για κάποιες ημέρες στην Κίνα δεν πρέπει να μας πανικοβάλει και αυτό που μπορώ να πω με βεβαιότητα είναι πως δεν υπάρχει περίπτωση να επανέλθουμε σε περιορισμούς, σαν αυτούς που είχαμε προ πενταετίας. Θα συνεχίσει να υπάρχει καθημερινή και λεπτομερής παρατήρηση, τα περιστατικά θα καταγράφονται όπως γίνεται και με τη γρίπη, αλλά μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης ή διαταραχή της σχολικής δραστηριότητας δεν πρόκειται να υπάρξει», ανέφερε η κα Ντζάνη.

    Η συνήθης συνύπαρξη γρίπης και κορωνοϊού

    Μιλώντας για τα περισσότερο τετριμμένα υγειονομικά ζητήματα της εποχής, που είναι η έξαρση της γρίπης και ο συνδυασμός με τον κορωνοϊό, η κα Ντζάνη υπενθύμισε, ότι η περίοδος που ακολουθεί μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων και την επιστροφή στις σχολικές αίθουσες είναι η χειρότερη συνθήκη στη διάρκεια ολόκληρου του έτους. «Ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν έχουμε ξεφύγει από την αναμενόμενη εικόνα που είναι η τυπική διάσταση της γρίπης με σταδιακή αύξηση των κρουσμάτων σε συνδυασμό με την συνεχιζόμενη καταγραφή του κορωνοϊού που καταγράφεται με την παραλλαγή «Όμικρον» να κυριαρχεί αλλά και την «Δέλτα» να είναι παρούσα και να μας απασχολεί σε εβδομαδιαία βάση, όπως φαίνεται και από τις καταγραφές των θανάτων. Οι πολίτες που έχουν εμβολιαστεί ωστόσο την περίοδο Οκτωβρίου και Νοεμβρίου είναι ασφαλείς, αλλά και οι υπόλοιποι που τυχόν δεν έχουν εμβολιαστεί μπορούν να εμβολιαστούν και τώρα, γιατί έχουμε μπροστά μας ένα διάστημα περίπου έξι – οκτώ εβδομάδων που αναμένουμε σταδιακή αύξηση των κρουσμάτων», ανέφερε η κα Ντζάνη.

     

     

    ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ