Παρασκευή 10.01.2025
More

    Εκεί που κάποτε υπήρχε στρατόπεδο

    Για πρώτη φορά μετά από σχεδόν 70 χρόνια, όταν και προς το τέλος της δεκαετίας του 1950 λειτούργησε το στρατόπεδο Βελισσαρίου, η είσοδος και η έξοδος πολιτών, πεζών και εποχούμενων γίνεται χωρίς κανέναν απολύτως έλεγχο στην πύλη του στρατοπέδου. Εκεί έχουν απομείνει πλέον, η επιγραφή που θυμίζει ότι λειτουργούσε το στρατόπεδο Βελισσαρίου και οι βαμμένες σε στρατιωτικές αποχρώσεις σκοπιές και τα φυλάκια αντίστοιχα που εκτιμάται πως σύντομα θα απομακρυνθούν και αυτά.

    Με τη μεταφορά και των τελευταίων υλικών ήσσονος σημασίας, ολοκληρώθηκε εντός χρονοδιαγράμματος που είχε θέσει το υπ. Εθνικής Άμυνας από τα μέσα Δεκεμβρίου η κατάργηση των στρατιωτικών εγκαταστάσεων και υποδομών στο στρατόπεδο Βελισσαρίου στα Ιωάννινα. Η διαδικασία και το ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα που είχε τεθεί για μεταφορά του στρατοπέδου σε νέες εγκαταστάσεις και συγκεκριμένα στο στρατόπεδο Περάματος και στο στρατόπεδο Καλπακίου, αντιμετωπίστηκε με επιτυχία από την 8η Μηχανοποιημένη Ταξιαρχία με τη διοίκηση και το προσωπικό της να κάνουν έναν αγώνα δρόμου, εν μέσω της περιόδου των αδειών των Χριστουγέννων μάλιστα, βγαίνοντας στο τέλος, νικητές. Από το στρατόπεδο Βελισσαρίου

    με συντονισμένες κινήσεις ξεκίνησε μεταφέρθηκαν το υλικό από τις αποθήκες, βαρέα οχήματα και ό,τι άλλο υπήρχε στο Λόχο Στρατηγείου και στο 8ο ΤΥΠ με επόμενο προορισμό το στρατόπεδο Περάματος. Στο στρατόπεδο Βελισσαρίου πάντως παραμένουν ως είχαν και λειτουργούν τα ΣΟΑ (οι οικίες των αξιωματικών) και το Στρατιωτικό Πρατήριο.

    Η επόμενη ημέρα

    Αντίθετα πάντως και από τις προσδοκίες των πολιτών και των φορέων για την παραχώρηση του συνόλου της έκτασης του πρώην πια στρατοπέδου στον δήμο Ιωαννιτών και παρά τις σχετικές προσδοκίες που καλλιέργησε η δημόσια δέσμευση του Πρωθυπουργού τον Απρίλιο του 2023 από τα Γιάννενα, ο σχεδιασμός αξιοποίησης της έκτασης θα γίνει σε μία διαφορετική λογική και βάση.

    Αυτό δεν αποτελεί απλώς εκτίμηση, αλλά περιγράφεται στο νομοσχέδιο του υπ. Εθνικής Άμυνας που παρουσιάστηκε στο υπουργικό συμβούλιο από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Δένδια και τον υφυπουργό Γιάννη Κεφαλογιάννη.

    Στο νομοσχέδιο αυτό προβλέπεται η θεσμοθέτηση ενός Στρατηγικού Σχεδίου Αξιοποίησης Ακινήτων των Ταμείων μεταξύ των οποίων και το Ταμείο Εθνικής Άμυνας. Προβλέπεται η δυνατότητα αξιοποίησης των διαθέσιμων εργαλείων χρηματοδότησης όπως ΣΔΙΤ, αντιπαροχές, μόχλευση ιδιωτικών κεφαλαίων, ευρωπαϊκά κονδύλια κ.α.

    Στο κρίσιμο ζήτημα της αξιοποίησης και πολεοδόμησης πρώην στρατοπέδων αναφέρεται πως σημαντικό ρόλο αναλαμβάνει το Τεχνικό Επιμελητήριο, για την ωρίμανση πολεοδομικών προτάσεων της Εταιρείας Αξιοποίησης Ακινήτων του Δημοσίου, εισήγηση αυτής μετά από έκφραση γνώμης του οικείου δήμου, καθορισμός χρήσεων γης και όρων δόμησης, σύμφωνα με την νομοθεσία και τέλος την απόδοση του 50% των εκτάσεων στον οικείο δήμο για την κάλυψη αναγκών κοινόχρηστου χώρου πρασίνου και κοινωφελών χρήσεων.

    Έτσι, ο δήμος Ιωαννιτών και το δημοτικό συμβούλιο βρίσκονται μπροστά σε νέα δεδομένα που θα πέσουν στο τραπέζι του διαλόγου με το Ταμείο Εθνικής Άμυνας και την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, το αμέσως επόμενο διάστημα, όταν και αναμένεται να γίνει μία ευρεία συνάντηση στην Αθήνα με τη συμμετοχή της δημοτικής αρχής, ώστε να τεθούν νέα χρονοδιαγράμματα αλλά κυρίως τα νέα δεδομένα που έχουν προκύψει.

    Η θέση της δημοτικής αρχής Μπέγκα ήταν και παραμένει η λογική της συναξιοποίησης του χώρου, μία λογική που δε βρίσκεται μακριά από αυτήν που περιγράφει σε αδρές γραμμές το νομοσχέδιο του υπ. Εθνικής Άμυνας, ωστόσο θα πρέπει να γίνει απολύτως σαφής η κατανομή της έκτασης, όπως επίσης να καταρτιστεί το σχέδιο αξιοποίησης με βάση όχι μόνον τα «θέλω» του Ταμείου Εθνικής Άμυνας, αλλά και τις πραγματικές ανάγκες της πόλης που θα υπηρετούν και τις μελλοντικές της αναπτυξιακές προοπτικές, χωρίς να τις υποθηκεύουν.

     

     

    ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ