Πώς εξηγείται η φαινομενικά ανορθόδοξη σύσταση ειδικών, να μην στρώνουμε το κρεβάτι μας το πρωί
Η επιστήμη δείχνει να προσφέρει σε εκείνους που βαριούνται να στρώνουν το κρεβάτι τους, μια δικαιολογία με ένα απροσδόκητο επιχείρημα για να συνεχίσουν να μην το κάνουν.
«Είναι αλήθεια ότι δεν πρέπει να στρώνετε το κρεβάτι σας;» διερωτάται σε ανάρτηση σχετικού δημοσιεύματος η Washington Post και εξηγεί, ότι το συμπέρασμα μιας ομάδας μελετητών, κατέληξε να αλλάξει την πεποίθηση, που συνδέει το στρώσιμο του κρεβατιού με την υγιεινή και τον ποιοτικότερο ύπνο. Παράλληλα, η θεωρία που κυριαρχεί, ότι η συνήθεια να μην στρώνουμε το κρεβάτι, μπορεί να μειώσει τον πληθυσμό των ακάρεων, αναιρείται.
Όμως, από την πλευρά των ειδικών, υπάρχει τουλάχιστον ένα επιχείρημα κατά της για πολλούς αγγαρείας ,ότι «τα ακάρεα της σκόνης λατρεύουν ένα τακτοποιημένο κρεβάτι».
Αυτά τα μικροσκοπικά ζωύφια που τρέφονται με τα νεκρά κύτταρα του δέρματός μας, ευδοκιμούν σε σκοτεινά, ζεστά, πιο υγρά περιβάλλοντα σε στρώματα, επικαλυμμένα έπιπλα, χαλιά και βελούδινα παιχνίδια, ακόμη και στα πιο καθαρά σπίτια. Αφήνουν πίσω τους περιττώματα που αναπνέουμε και μας προκαλούν φαγούρα, δακρύρροια στα μάτια, ξύσιμο στο λαιμό, βήχα, φτέρνισμα και άσθμα, δήλωσε εκπρόσωπος του Αμερικανικού Κολλεγίου Αλλεργίας, Άσθματος και Ανοσολογίας.
Στα παράσιτα αρέσουν ιδιαίτερα τα κλινοσκεπάσματά μας, όπου βρίσκουν όχι μόνο τα νεκρά κύτταρα του δέρματός μας αλλά και, όσο κοιμόμαστε, τον ιδρώτα μας, ο οποίος προσθέτει υγρασία, σχολίασε παιδιατρικός αλλεργιολόγος στο Nationwide Children’s Hospital. Στις αρχές της δεκαετίας του 2000, οι ερευνητές εξέτασαν τον τρόπο με τον οποίο το εσωτερικό περιβάλλον επηρεάζει την αύξηση των ακάρεων της σκόνης.
Μετά τα αποτελέσματα στα οποία κατέληξαν στο ότι, αν δεν στρώσουμε το κρεβάτι, οι περιβαλλοντικές συνθήκες στο στρώμα όπου συγκεντρώνονται τα ακάρεα της σκόνης επανέρχονται πιο γρήγορα σε συνθήκες δωματίου που «δεν είναι οι καλύτερες συνθήκες για τον πολλαπλασιασμό τους», όπως δήλωσε ο Stephen Pretlove, διευθυντής βιώσιμης μηχανικής στο Πανεπιστήμιο του Roehampton στο Λονδίνο, ο οποίος ήταν κι ένας από τους συγγραφείς των μελετών. Δηλαδή, αν δεν στρώσουμε το κρεβάτι, η υγρασία και η θερμότητα του σώματος μπορεί να διαλυθούν πιο γρήγορα, κάνοντας το περιβάλλον λίγο λιγότερο φιλόξενο για τα ακάρεα.
«Μπορούμε επομένως να πούμε ότι υπάρχουν στοιχεία που υποδηλώνουν, πως με το να μην στρώνουμε το κρεβάτι μας το πρωί, θα έχει θετικό αντίκτυπο στη μείωση των πληθυσμών των ακάρεων της σκόνης, όσο μικρός και αν είναι» συνέχισε.
Με πληροφορίες από The Washington Post