Πέμπτη 23.01.2025
More

    Απαντήσεις – τοποθετήσεις Καχριμάνη στην ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας

    Απαντήσεις – τοποθετήσεις Καχριμάνη στην ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας του Περιφεριεακού Συμβουλίου

    Με επτά θέματα Λογοδοσίας της Περιφερειακής Αρχής στην Ημερήσια Διάταξή του συνεδρίασε σήμερα το Περιφερειακό Συμβούλιο. Επί των θεμάτων τοποθετήθηκε και έδωσε απαντήσεις ο Περιφερειάρχης, Αλ. Καχριμάνης, ενώ επιμέρους απαντήσεις έδωσαν Αντιπεριφερειάρχες.

    Αναλυτικά:

    Σχετικά με την γεφύρωση Άρτας- Κεραμάτων και τη μεταφορά των σχετικών πόρων στο έργο της διπλής γεφύρωσης του ποταμού Αράχθου. (Το θέμα έθεσε η παράταξη «Κοινό των Ηπειρωτών»)

    Στην αρχική του τοποθέτηση ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, μεταξύ άλλων, ανέφερε τα εξής:

    Η χρηματοδότηση και η υλοποίηση ενός έργου δεν εξαρτάται μόνο από τη θέληση Περιφερειάρχη, Δημάρχου και  την υπόσχεση Πρωθυπουργού ή Υπουργού, αλλά από την ωριμότητα του.

    Πολιτική απόφαση είναι η ένταξη ενός έργου στο Κεντρικό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, όμως από κει και πέρα εάν δεν υπάρχουν ώριμες και ολοκληρωμένες μελέτες δεν μπορεί να προχωρήσει.

    Σωστά κατά τα άλλα έθεσε το θέμα ο τότε Δήμαρχος, θετική και η απάντηση του τότε Πρωθυπουργού, αλλά αυτό δεν οδήγησε όπως διαπιστώνουμε στην υλοποίηση του έργου.

    Από τότε πέρασαν οκτώ χρόνια. Αν πάμε λίγο πιο πίσω, θα μετρήσουμε άλλα 7-8 χρόνια όταν το έργο είχε παρουσιάσει ως σχέδιο ο τότε Δήμαρχος Αρταίων Παναγιώτης Οικονομίδης.

    Αυτά ως προς την καταγραφή της ιστορίας.

    Η ένταξη ενός έργου στο ΠΔΕ του Υπουργείου από μόνο του μπορεί να σημαίνει και υλοποίηση; Ασφαλώς όχι γιατί θα πρέπει να συντρέχουν και άλλες προϋποθέσεις. Ειδικά για τον Άραχθο θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί και η οριοθέτηση. Ακόμη και αν επιταχυνθούν οι διαδικασίες όπως επιδιώκει ο Δήμος, ο χρόνος δεν είναι σύμμαχος.

    Δεν είναι όμως μόνο η κατασκευή της γέφυρας, για την οποία είχε ανακοινωθεί πρόθεση χρηματοδότησης με το ποσό των 8,05 εκ. ευρώ.  Πρέπει να  υπολογιστούν και οι άλλες απαραίτητες παρεμβάσεις σύνδεσης της γέφυρας που φθάνουν στα 23 εκ. ευρώ.

    Αντικειμενικά το έργο, είναι άγνωστο πότε μπορεί να υλοποιηθεί και παραδοθεί σε χρήση ώστε να εκπληρώσει τον αναπτυξιακό του ρόλο, όπως επιθυμεί η Αρτινή κοινωνία.

    Με ορατό πλέον τον κίνδυνο το έργο να μην αξιοποιηθούν οι πόροι του τρέχοντος  ΠΔΕ και να χαθούν τα κονδύλιά του, ζητήσαμε από κοινού με το Δήμο τη μεταφορά του  ποσού στη διπλή γεφύρωση του Αράχθου, η οποία σήμερα εξυπηρετεί το σύνολο των μετακινούμενων από και προς την Άρτα, είναι δηλαδή η κεντρική αρτηρία συγκοινωνίας της πρωτεύουσας με την Πρέβεζα και την ενδοχώρα της περιφερειακής ενότητας.

    Σήμερα δεν υπάρχει κάτοικος της Άρτας, που να μην αντιλαμβάνεται ότι η σημερινή γέφυρα στον Άραχθο δεν επαρκεί για να αντιμετωπίσει τον κυκλοφοριακό φόρτο. Επίσης υπάρχει ζήτημα για τη συντήρησή της. Η Περιφέρεια έχει εκπονήσει τις σχετικές μελέτες, τις έχει υποβάλλει στο Υπουργείο Υποδομών, έχουμε συζητήσει το θέμα κατ΄ επανάληψη με τον αρμόδιο Υφυπουργό κ. Ταχιάο και το ζήτημα προχωρά.

    Και το ένα έργο και το άλλο, τους Αρτινούς πολίτες θα εξυπηρετούν κατά κύριο λόγο. Τα χρήματα του Υπουργείου Υποδομών για τη γέφυρα, για την Άρτα θα χρησιμοποιηθούν και δεν πρόκειται να μεταφερθούν σε άλλη περιοχή. Ενδεχομένως δε να μη φτάσουν για το έργο της διπλής γεφύρωσης, μετά την αύξηση των οικοδομικών υλικών,  Η  Περιφέρεια θα συμπληρώσει ότι ποσό χρειάζεται από δικούς της πόρους και παράλληλα θα κατασκευάσει και τους δύο κόμβους στον «Εύζωνα» και προς τους Κωστακιούς.

    Θα κλείσω με δύο επισημάνσεις: Αρθρογράφος σε εφημερίδα της Άρτας (ο κ. Κώστας Κωσταβασίλης), αναφερόμενος στο ζήτημα των γεφυρών, υπενθυμίζει τη ρήση του Γερμανού Πολιτικού Ότο Φον Μπίσμαρκ, ότι «η πολιτική είναι η τέχνη του εφικτού».

    Αυτή είναι η πολιτική μας, αυτή ακριβώς εφαρμόζουμε και στην περίπτωση της γεφύρωσης.

    Η δεύτερη αφορά τη διαβεβαίωσή μας, ότι η κατασκευή της διπλής γεφύρωσης, δεν αναιρεί  την υποχρέωση της Περιφέρειας να συνδράμει με κάθε πρόσφορο τρόπο το Δήμο Αρταίων προκειμένου να προχωρήσει μελλοντικά και το έργο της γέφυρας Κεραματών, όταν θα είναι ώριμο στο σύνολό του το έργο.

    Για τη συντήρηση Εθνικών οδών Πρέβεζας- Ηγουμενίτσας και Πρέβεζας – Ιωαννίνων (Το θέμα έθεσε η παράταξη «Κοινό των Ηπειρωτών»).

    Στην αρχική του τοποθέτηση ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, μεταξύ άλλων, ανέφερε τα εξής:

    Οι επισημάνσεις της παράταξης «Κοινό των Ηπειρωτών» είναι κατά βάση σωστές.

    Δεν λαμβάνεται όμως υπόψη ορισμένα αντικειμενικά δεδομένα.  Για χρόνια υπήρχε η εντύπωση ότι το Υπουργείο Υποδομών προχωρούσε τις μελέτες για την πλήρη ανακατασκευή των δύο οδικών αξόνων με αποτέλεσμα να μην γίνονταν ριζικές παρεμβάσεις. Τα γεγονότα τους διέψευσαν και σχετικά πρόσφατα η Περιφέρεια ζήτησε και παρέλαβε τις μελέτες που υπήρχαν για να τις ολοκληρώσει.

    Επίσης δεν λαμβάνονται υπόψη τα έργα που είτε εκτελούνται, είτε έχουν δρομολογηθεί στους οδικούς άξονες που έχουν επίκεντρο την πόλη της Πρέβεζας.

    Για τον οδικό άξονα Ιόνια Οδός- Πρέβεζα, για τον οποίο- τα έχουμε πει πολλές φορές-  βρισκόμαστε στο στάδιο ολοκλήρωσης των μελετών και όπως αντιλαμβάνεστε η ριζική βελτίωση του δρόμου θα γίνει με την υλοποίηση του έργου.

    Οι Τεχνικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας προχωρούν στη βελτιώσεις που απαιτούνται και ειδικά για τις διαγραμμίσεις, υπήρξε όντως καθυστέρηση, που οφειλόταν στη δικαστική διένεξη των εταιριών που είχαν συμμετάσχει στον ανοικτό διαγωνισμό. Εδώ και λίγο καιρό  έληξε η εκκρεμότητα και οι εργασίες για διαγραμμίσεις άρχισαν και συνεχίζονται ανάλογα με τις κατά τόπους καιρικές συνθήκες.

    Σήμερα και μετά την παράδοση στην κυκλοφορία της Αμβρακίας οδού, έχει αυξηθεί κατακόρυφα η κίνηση στον παραλιακό οδικό άξονα. Σε αυτόν η Περιφέρεια Ηπείρου έχει σε εξέλιξη αρκετά έργα κατασκευής κόμβων, οι οποίοι θα βελτιώσουν την οδική ασφάλεια. Συγκεκριμένα σε Λούτσα, Βαλανιδοράχη & Καναλλάκι, Ριζά- Παραλία, Ζέφυρο, Νικόπολη, Μονολίθι, ανισόπεδος στο Μύτικα.

    Οι κόμβοι αυτοί σχεδιάζονται και κατασκευάζονται με τέτοιο τρόπο, ώστε να προσαρμοστούν στα τεχνικά χαρακτηριστικά που θα έχει μελλοντικά ο παραλιακός άξονας.

    Οι υπηρεσίες της Περιφέρειας φροντίζουν ώστε να κλείνουν το ταχύτερο δυνατό οι λακκούβες που ανοίγουν στους δρόμους. Δεν είναι όμως πάντα εφικτό, ούτε και μπορεί να γίνει αυτόματα, καθώς παίζουν καθοριστικό ρόλο οι καιρικές συνθήκες. Ήδη τις ημέρες αυτές συνεργείο εργάζεται για εργασίες επούλωσης στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας.

    Η τμηματική ασφαλτόστρωση ήταν και είναι μια επιλογή ανάγκης, που υπαγορεύεται και από τους διαθέσιμους πόρους που είχε στη διάθεση της η Περιφέρεια από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

    Φέτος ως πρώτο βήμα, έχουμε εντάξει έργο ύψους 150.000 ευρώ για την ασφαλτόστρωση του τμήματος της Εθνικής οδού από την έξοδο της σήραγγας Ακτίου. Θα συνεχιστεί το πρόγραμμα, όμως τη λύση δεν θα τη δώσουν οι τμηματικές ασφαλτοστρώσεις, αλλά η ριζική ανακατασκευή του οδικού άξονα, για τον οποίο πρέπει να υπάρξει η γενναία συνδρομή του κεντρικού κράτους.

    Σχετικά με την πορεία του έργου του πρώην Κλειστού Ξιφασκίας (Το θέμα έθεσε η παράταξη «Ήπειρος Όλον- Τόπος να ζεις».

    Στην αρχική του τοποθέτηση ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, μεταξύ άλλων, ανέφερε τα εξής:

    Η αναγνώριση της ωφελιμότητας κατασκευής ενός έργου αθλητικής και επιχειρηματικής υποδομής, με τη χρήση των υλικών του πρώην Κλειστού Ξιφασκίας, συμβάλλει θετικά στην προώθηση των διαδικασιών από μέρους της Περιφερειακής Αρχής.

    Σωστά η παράταξη «Ήπειρος Όλον» το χαρακτηρίζει ως «μεγάλης εμβέλειας». Ως τέτοιο έργο όμως, δεν μπορεί να γίνει με διαδικασίες «εξπρές». Η ωρίμανση τους χρειάζονται το χρόνο τους και όταν εμπλέκονται πολλές υπηρεσίες αυτός επιμηκύνεται.

    Ο φάκελος του έργου βρίσκεται σήμερα στην Πολεοδομία του Δήμου Ιωαννιτών, η οποία έχει ζητήσει κάποια πρόσθετα στοιχεία, ώστε στη συνέχεια να αποσταλεί στο Υπουργείο Περιβάλλοντος για την έκδοση της οικοδομικής άδειας.

    Η προώθηση του φακέλου στην Πολεοδομία έγινε μετά την έγκριση από το Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής της Ειδικής Οικολογικής Αξιολόγησης, την ίδια δηλαδή που χρειάστηκε και για το νέο γήπεδο του Παναθηναϊκού. Βάσει αυτής καθορίζονται οι πρότυπες περιβαλλοντικές δεσμεύσεις του έργου.

    Μέχρι σήμερα όσες άδειες έχουν χρειαστεί για τη συμπλήρωση του φακέλου (ΔΕΔΔΗΕ κλπ) έχουν ληφθεί. Στις μέχρι τώρα διαδικασίες δεν εμπλέκονται το ΤΕΕ, ούτε ο Δήμος Ιωαννιτών. Εάν και εφόσον μελλοντικά προκύψουν ζητήματα, τότε ασφαλώς θα ζητηθεί η γνώμη τους.

    Τα υλικά, που έχει προμηθευτεί η Περιφέρεια, βρίσκονται όλα στον Κατσικά και δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας ως προς την υποβάθμισή τους.

    Το ακριβές κόστος κατασκευής του έργου σήμερα δεν μπορεί να υπολογιστεί εξαιτίας των συνεχών ανατιμήσεων των οικοδομικών υλικών. Με βάση τις σημερινές τιμές, υπερβαίνει την αρχική εκτίμηση.

    Για τη χρηματοδότηση του έργου είμαστε σε επικοινωνία με τα αρμόδια υπουργεία, έχουμε τη θετική τους βούληση, αλλά δεν μπορούμε να μιλήσουμε για δεσμεύσεις, εφόσον δεν έχουμε οριστικό προϋπολογισμό.

    Για τις συνθήκες διαβίωσης των Ρομά στη ΒΙΠΕ Πρέβεζας (το θέμα κατατέθηκε από την παράταξη «Λαϊκή Συσπείρωση».

    Στην αρχική του τοποθέτηση ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, μεταξύ άλλων, ανέφερε τα εξής:

    Η αντιμετώπιση των ζητημάτων που αφορούν τις ειδικές πληθυσμιακές ομάδες, όπως ΡΟΜΑ, ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ή άλλες μειονότητες, καθώς και οι κατάλληλες παρεμβάσεις με στόχο την κοινωνική τους ενσωμάτωση είναι αρμοδιότητα των Δήμων στη γεωγραφική ακτίνα των οποίων διαβιούν.

    Η πολιτεία, μέσω ειδικών σχεδίων δράσης που έχει εκπονήσει κατά το παρελθόν αλλά και στην παρούσα Προγραμματική περίοδο, καταβάλει προσπάθειες ώστε οι ειδικές αυτές ομάδες πολιτών να βελτιώσουν τις συνθήκες της ζωής τους  και να συμμετέχουν ομαλά στην κοινωνική ζωή απολαμβάνοντας ισότιμα δικαιώματα.

    Υπάρχει δε και Ειδική «Εθνική Στρατηγική & Σχέδιο Δράσης για την Κοινωνική Ένταξη των Ρομά 2021 – 2030», η οποία έχει εκπονηθεί από τη Γενική Γραμματεία Κοινωνικής Αλληλεγγύης & Καταπολέμησης της Φτώχειας τον Οκτώβριο του 2021.

    Την χρονική περίοδο 2017-2019 η Περιφέρεια Ηπείρου, δια της αρμόδιας Διεύθυνσης Κοινωνικής Μέριμνας, μέσω της Διαχειριστικής της Αρχής έχει προχωρήσει σε πολλές συναντήσεις συνεργασίας με τους Δήμους της Ηπείρου στους οποίους εντοπίσθηκαν θύλακες -καταυλισμοί διαβίωσης ΡΟΜΑ με δυσμενείς συνθήκες διαβίωσης.

    Στόχος μας ήταν αρχικά η επικαιροποίηση των στοιχείων για τον αναφερόμενο πληθυσμό και η ενημέρωση των δημοτικών αρχών για τα χρηματοδοτικά εργαλεία του ΕΣΠΑ, στα οποία είχαν προβλεφθεί:

    • Δράσεις για τη μετεγκατάσταση μέρους του πληθυσμού των ΡΟΜΑ , σε διαμερίσματα εντός του αστικού ιστού με επιδότηση ενοικίου καθώς και σε κατοικίες που θα κατασκευάζονταν με μέριμνα των Δήμων.
    • Δημιουργία Δημοτικών Σταθμών Υγειονομικού χαρακτήρα για τους Μετακινούμενους πληθυσμούς (οργανωμένος χώρος στάθμευσης, βιολογικές τουαλέτες και λουτρά, παροχή πόσιμου νερού).
    • Δημιουργία παραρτημάτων ΡΟΜΑ στα Κέντρα Κοινότητας , τα οποία θα λειτουργούν με εξειδικευμένο προσωπικό και με τη συγκρότηση Ομάδων Βελτίωσης Συνθηκών Διαβίωσης, σε χώρους πλησίον των καταυλισμών ώστε να είναι εύκολα προσεγγίσιμοι και να επιτευχθεί ο σκοπός των παρεμβάσεων και της κοινωνικής ενσωμάτωσης.

    Για όλα τα ανωτέρω που προτάθηκαν στις Δημοτικές Αρχές δεν υπήρξε θετική ανταπόκριση, πλην της δημιουργίας δύο Διευρυμένων Κέντρων Κοινότητας για ΡΟΜΑ, σε Ιωάννινα και Άρτα, τα οποία λειτουργούν εντός του αστικού ιστού των δύο πόλεων αντίστοιχα.

    Τα προβλήματα που μας αναφέρθηκαν από τις Δημοτικές αρχές, συμπεριλαμβανομένου και του Δήμου Πρέβεζας για τους ΡΟΜΑ της ΒΙ.ΠΕ., τα οποία δεν τους επέτρεψαν να προχωρήσουν σε παρεμβάσεις ήταν:

    1. Η δυσκολία, αλλά τις περισσότερες φορές η άρνηση, των ΡΟΜΑ να συνεργασθούν και να μετακινηθούν από τον τόπο που έχουν στήσει τα πρόχειρα καταλύματά τους, επικαλούμενοι ποικίλες δικαιολογίες.

    2. Η πολύ μεγάλη άρνηση των τοπικών κοινωνιών να αποδεχθούν την ειδική πληθυσμιακή ομάδα των ΡΟΜΑ ως γείτονες ή συγκατοίκους στην ίδια πολυκατοικία και οι έντονες  αντιδράσεις τους στις προσπάθειες των Δήμων να αναζητήσουν χώρους μετεγκατάστασης ή να δημιουργήσουν σημεία υποδοχής μετακινούμενων πληθυσμών με υγειονομικές υποδομές.

    Για το έργο κατασκευής του έργου κόμβου Επισκοπικού  (το θέμα κατατέθηκε από την παράταξη «Λαϊκή Συσπείρωση»)

    Στην αρχική του τοποθέτηση ο Περιφερειάρχης, Αλ. Καχριμάνης, μεταξύ άλλων, ανέφερε τα εξής:

    Φαίνεται ότι η Λαϊκή Συσπείρωση έχει ανοίξει «βεντέτα» με το έργο του Επισκοπικού. Πρώτα είχε προσφύγει κατά του έργου στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας. Εκείνη η απόπειρα έπεσε στο κενό και τώρα η παράταξη έρχεται να κινδυνολογήσει κατά του έργου.

    Δεν υπάρχει έργο, το οποίο στη διάρκεια της κατασκευής του, να μην προκαλεί  προβλήματα στους περίοικους, στους διερχόμενους, στις μεταφορές κα..

    Στη Θεσσαλονίκη π.χ. για 3-4 χρόνια αλλάζει ριζικά η ζωή χιλιάδων κατοίκων και επισκεπτών από το έργο του περιφερειακού που  γίνεται σε απόσταση 10 χιλιομέτρων και εδώ φωνάζουμε για ένα πολύ μικρότερο έργο με μικρό αριθμό διερχομένων.

    Σύμφωνα με υπολογισμούς διέρχονται από αυτή περίπου 10.000 αυτοκίνητα την ημέρα, από τα οποία το 20% είναι φορτηγά, καθώς η περιοχή είναι εμπορική.

    Θα πείτε ότι το πρόβλημα δεν είναι αριθμητικό. Πρέπει όμως όλοι να κάνουν υπομονή για 1,5 χιλιόμετρο που χρειάζεται να διασχίσουν, ώστε να ολοκληρωθεί με ασφάλεια το έργο.

    Δεν γνωρίζουμε από πού αντλεί τα στοιχεία η Λαϊκή Συσπείρωση ότι «δεν τηρείται καμία από τις υποχρεώσεις του αναδόχου για την εργοταξιακή σήμανση κλπ…».

    Στις Υπηρεσίες της Περιφέρειας δεν έχει φθάσει μέχρι σήμερα καμία τέτοια καταγγελία. Η Εργοταξιακή Σήμανση γίνεται σύμφωνα με την εγκριθείσα μελέτη που έχει υποβληθεί για το έργο και ελέγχεται σε καθημερινή βάση από την Τροχαία.

    Ο ανάδοχος τηρεί όλες τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει. Υπάρχει επίσης σήμανση για τις εργασίες, για τη διέλευση από το προσωρινό παράπλευρο δρόμο, υπάρχει σήμανση για μείωση ορίου ταχύτητας, τα οποία και θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη οι διερχόμενοι οδηγοί.

    Οι δυσκολίες στην κυκλοφορία είναι πρόσκαιρες, η βελτίωση του δρόμου, όταν παραδοθεί σε κυκλοφορία, θα είναι μόνιμη.

    Για τα μισθώματα της Περιφέρειας Ηπείρου (το θέμα κατέθεσε η παράταξη «ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ ΗΠΕΙΡΟΥ»

    Στην αρχική του τοποθέτηση ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, μεταξύ άλλων, ανέφερε τα εξής:

    Την Τρίτη (21 Ιανουαρίου) η Περιφερειακή Επιτροπή ενέκρινε τη διακήρυξη για τη μίσθωση ακινήτων για τις ανάγκες της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Άρτας. Είναι η 3η κατά σειρά διακήρυξη, καθώς οι προηγούμενες απέβησαν άκαρπες.

    Αυτό αρκεί για να καταρριφθούν οι υπαινιγμοί του κ. Βασιλάκη, για τις μισθώσεις και πελατειακές σχέσεις, έλλειψη διαφάνειας κλπ. Οι τιμές που προσφέρονται εγκρίνονται από την Οικονομική Επιτροπή στο παρελθόν, από την Περιφερειακή την τρέχουσα περίοδο.

    Υπάρχουν περιπτώσεις που προσφορές απορρίφθηκαν λόγω του ποσού που ζητούσαν ιδιοκτήτες, αλλά και αρκετές άλλες που υπήρξε δημόσια διαπραγμάτευση στην Οικονομική Επιτροπή- όπως ο νόμος ορίζει- για τη μείωση της προσφοράς, με επιτυχή κατάληξη.

    Το πρόβλημα των μισθωμένων κτιρίων από την Περιφέρεια Ηπείρου, έχει δύο σκέλη: Το ένα αφορά κτίρια για τις ανάγκες των υπηρεσιών της, που κυρίως υπάρχει στις Περιφερειακές Ενότητες Άρτας και Πρέβεζας. Το άλλο αφορά τα κτίρια που  μισθώνονται για τις ανάγκες της Εκπαίδευσης. Πρόκειται για αρμοδιότητα που παρέμεινε στις Περιφέρειες παρότι η εκπαίδευση περιήλθε στην ευθύνη των δήμων.

    Στα Γιάννενα μισθώνονται και γραφεία για τις ανάγκες των περιφερειακών παρατάξεων.

    Όλες οι μισθώσεις γίνονται με δημόσιες διακηρύξεις και σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις για μισθώσεις δημοσίων υπηρεσιών και οργανισμών.

    Σαφώς και υπάρχουν όροι για την καταλληλόλητα των κτιρίων και για τις περιοχές που εξυπηρετούν καλύτερα πολίτες και τις υπηρεσίες.

    Στην Πρέβεζα και στην Άρτα, όλες οι υπηρεσίες των Περιφερειακών Ενοτήτων στεγάζονται σε μισθωμένα κτίρια. Και μάλιστα οι περισσότερες μισθώσεις έχουν γίνει πολύ πριν τη σύσταση των Περιφερειών, από τον καιρό δηλαδή των  κρατικών  νομαρχιών και νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων.

    Εμείς είμαστε εκείνοι που έχουν ξεκινήσει τη μαραθώνια- όπως αποδείχτηκε- διαδικασία για την ανέγερση διοικητηρίων, αξιοποιώντας ανενεργά στρατόπεδα τα οποία στο τέλος θα ενσωματωθούν λειτουργικά στον αστικό της Πρέβεζας και της Άρτας.

    Ήδη στην Πρέβεζα έχουν αρχίσει οι εργασίες στο στρατόπεδο του Αγίου Ανδρέα, σύντομα ευελπιστώ να γίνει το ίδιο και στο στρατόπεδο «Παπακώστα» της Άρτας.

    Στα νέα διοικητήρια προβλέπεται να μεταφερθούν και να λειτουργήσουν όλες οι διάσπαρτες σήμερα υπηρεσίες των Περιφερειακών Ενοτήτων και να απαλλαγούμε από τα ενοίκια που πληρώνουμε σε ιδιώτες για γραφεία.

    Η επικείμενη μεταφορά τους, είναι ο λόγο που στις ανανεώσεις ή και στις νέες μισθώσεις η χρονική διάρκεια επιδιώκεται να είναι πιο σύντομη από την προβλεπόμενη στη νομοθεσία.

    Για τα κτίρια που μισθώνουμε- πάντα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες- για τις ανάγκες των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης υπάρχει προφορική δήλωση του Υπουργού ότι η αρμοδιότητα θα περιέλθει στο αρμόδιο Υπουργείο.

    Για τις Υπηρεσίες Υγείας στην Ήπειρο (το θέμα κατατέθηκε από την παράταξη «ΦΩΣ»)

    Στην αρχική του τοποθέτηση ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, μεταξύ άλλων, ανέφερε τα εξής:

    Τα ερωτήματα Γεωργόπουλος δεν αφορούν λογοδοσία διμήνου  της Περιφερειακής Αρχής. Δίνεται όμως η ευκαιρία να κάνουμε μια συνολική ενημέρωση για τις δράσεις που έχει αναλάβει η Περιφέρεια Ηπείρου για τον εξοπλισμό των νοσοκομείων τα τελευταία χρόνια, είτε μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, είτε μέσω του ΕΣΠΑ.

    Τα νοσοκομεία δεν ανήκουν στην αρμοδιότητα της Αυτοδιοίκησης. Ούτε γιατρούς μπορεί να βρει και να διορίσει, ούτε οργανογράμματα να συντάξει. Φαντάζομαι ότι, το γνωρίζετε όλοι, πολύ περισσότερο ο κ. Γεωργόπουλος που είχε διοριστεί διοικητής στο Νοσοκομείο «Χατζηκώστα». Και φυσικά ουδέποτε στη διάρκεια της θητείας του  είχε θέσει προς την Περιφέρεια αιτήματα όπως για αυτά που σήμερα ζητάει απαντήσεις.

    Εκείνο που έχει κάνει όλα αυτά τα χρόνια η Περιφέρεια, είναι σε συνεργασία με την 6η ΥΠΕ και τις διοικήσεις των νοσοκομείων, να συνδράμει στον εξοπλισμό τους και στη βελτίωση στο μέτρο του εφικτού στη βελτίωση της λειτουργικότητας τους. Στην καταγραφή των αιτημάτων, στην προώθηση των διαδικασιών που αφορούν ζητήματα Δημόσιας Υγείας, έχουν συμβάλλει με τις γνώσεις, την εμπειρία τους, όλοι όσοι έχουν διατελέσει Αντιπεριφερειάρχες Υγείας, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις έχουν αναλάβει και πρωτοβουλίες που υπερβαίνουν τις αρμοδιότητες της Περιφέρειας (π.χ. Covid, δίκτυο απινιδωτών). {…}

    Ένας μεγάλος αριθμός από αυτά έγιναν για να αναβαθμίσουν τη λειτουργία των νοσοκομείων την περίοδο της πανδημίας του κορωνοϊού. Επίσης αντιμετωπίστηκαν πολλά έργα συντήρησης, που μπορεί να έχουν μικρούς προϋπολογισμούς, αλλά έλυσαν χρονίζοντα προβλήματα.

    Πρέπει να σταθώ όμως σε ορισμένες πρωτοβουλίες της Περιφέρειας που αναβάθμισαν ή αναβαθμίζουν τις δημόσιες δομές Υγείας στην Ήπειρο.

    Με τη δική μας οικονομική και τεχνική συμβολή μπήκε μπροστά το ΤΕΠ Ηγουμενίτσας, που για χρόνια παρέμεινε  αναξιοποίητο. Με την διάθεση πόρων της Περιφέρειας (800.000 ευρώ) προχωρά ο εκσυγχρονισμός του Γενικού Νοσοκομείου Πρέβεζας, στο οποίο για δεκαετίες δεν είχε γίνει ούτε ένα έργο βελτίωσης των εγκαταστάσεων του. Για το ίδιο νοσοκομείο έχουμε εγκρίνει ποσό 3.960.000 ευρώ για την ενεργειακή αναβάθμισή του.

    Μέχρι σήμερα έχουμε διαθέσει περίπου 15,5 εκατομμύρια ευρώ για τα νοσοκομεία,  υπάρχουν σε εκκρεμότητα έργα ύψους περίπου 2 εκατομμυρίων ευρώ για περαιτέρω εξοπλισμό, συν τα 3.960.000 για την ενεργειακή αναβάθμιση του Νοσοκομείου Πρέβεζας. Πρόκειται για έργα- προμήθειες που είναι ενταγμένα στο Π.Δ.Ε. και θα υλοποιηθούν ανάλογα της ροής χρηματοδότησης που υπάρξει το νέο χρόνο.

    Για την ιστορία και μόνο να θυμίσω και την ένταξη στο ΕΣΠΑ την κατασκευή της νέας πτέρυγας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, η οποία είχε συγκεντρώσει αρκετές -τότε- αντιδράσεις.

    Εκτός αυτών η Περιφέρεια Ηπείρου έχει αναλάβει και την επίβλεψη των έργων που υλοποιεί η 6η ΥΠΕ, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, στα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας της Ηπείρου

    Θεωρώ επίσης απαραίτητο να διευκρινίσω ότι τα αιτήματα των νοσοκομείων προτείνονται και εγκρίνονται από την 6η ΥΠΕ και από μέρος μας δεν υπάρχει κανένας διαχωρισμός των νοσοκομείων.

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ