Επτά μήνες μετά τη διεξαγωγή των ευρωεκλογών, οι χώρες και οι πολίτες της Ευρώπης καλούνται να αντιμετωπίσουν νέες προκλήσεις για ζητήματα που τους αφορούν άμεσα και απειλούν να «τινάξουν στον αέρα» τα θεμέλια του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, τουλάχιστον όπως αυτά φτιάχτηκαν μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Η απόσταση βέβαια που χωρίζει το τότε με το σήμερα είναι μεγάλη, ακόμη μεγαλύτερη όμως φαίνεται πως είναι η διαφορά στις επιδιώξεις των χωρών – μελών της Ευρώπης που σε αντίθεση με το παρελθόν, είναι σαφές πως πολλές φορές εξαρτούν τη στάση και τις θέσεις τους από τις σχέσεις που έχουν με ισχυρές χώρες εκτός Ευρώπης.
Τα ζητήματα Δημοκρατίας ή της πορείας αναζήτησης άλλων πολιτευμάτων που θα μπορούσαν να εγκαθιδρυθούν ως επίφαση αναζητήσεων μεγαλύτερων ελευθεριών βρίσκονται στο επίκεντρο των συζητήσεων στη 10η Ευρωπαϊκή θητεία το Ευρωκοινοβούλιο που καλείται να απαντήσει σε αυτές τις προκλήσεις και σε ερωτήματα που θέτουν ευθέως το ζήτημα της ενίσχυσης της Δημοκρατίας στην γηραιά Ήπειρο.
Μία πρόσφατη έρευνα του Guardian στη Βρετανία ανέδειξε μία από τις πολλές ανησυχητικές πτυχές των αναζητήσεων των πολιτών και μάλιστα των νέων στις ηλικίες μεταξύ 13 και 27 ετών, που σε ποσοστό 52% απάντησαν πως θα ήθελαν έναν πιο ισχυρό και αποφασιστικό ηγέτη στη χώρα τους που να λαμβάνει αποφάσεις, ακόμη κι αν δε χρειάζεται να ασχοληθεί η Κυβέρνηση ή κι αν δεν χρειάζεται να γίνουν εκλογές.
Όλα τα παραπάνω βρέθηκαν στο επίκεντρο της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη στα Γιάννενα με θέμα «Τα Ευρωπαϊκά Δίκτυα στην Περιφέρεια Ηπείρου» που διοργανώθηκε από το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης σε συνεργασία με την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα.
Η υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων του γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, Ελβίρα Φόρτε ανέπτυξε το θέμα «10η θητεία Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου: τι φέρνει για τα Ευρωπαϊκά Δίκτυα» και σε δηλώσεις της στα τοπικά μέσα στάθηκε στη σημασία που αποκτά η συζήτηση με τους Ευρωπαίους πολίτες και ειδικά τους νέους για να δοθούν απαντήσεις σε όλα τα ανοιχτά ζητήματα.
«Έχει τεράστια σημασία να αντιληφθούμε όλοι πως η κοινοβουλευτική Δημοκρατία αμφισβητείται σήμερα, περισσότερο από ποτέ. Τα ευρήματα της έρευνας του Guardian είναι σοκαριστικά ειδικά για τις μεγαλύτερες γενιές που έχουν την ευθύνη για αυτό που δημιούργησαν σε πολιτικό επίπεδο. Οι πολίτες της Ευρώπης θέτουν ως βασικές προτεραιότητες για αντιμετώπιση από την Ε.Ε τα θέματα της υγείας και της ασφάλειας αφενός λόγω της πανδημίας και αφετέρου λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Το βασικό πρόβλημα και η δυσαρέσκεια που υπάρχει εδράζεται στην καθυστέρηση των αποφάσεων και της υλοποίησής τους από την Ε.Ε», ανέφερε μεταξύ άλλων η κα Φόρτε.
Για τον ρόλο και τη σημασία των Ευρωπαϊκών δικτύων για την υποστήριξη των πολιτών σε τοπικό επίπεδο μίλησε η προϊσταμένη της ομάδας επικοινωνίας της Ευρωπαϊκής Αντιπροσωπείας στην Ελλάδα, Εύη Γεωργίτση, ενώ ακολούθησαν οι εισηγήσεις από τους ομιλητές, με χαιρετισμό από τον Δημ. Γκόλα, υπεύθυνο του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Ηπείρου. Η χθεσινή ημέρα ήταν αφιερωμένη στα σχολεία των Ιωαννίνων που συμμετείχαν στο πρόγραμμα «σχολεία – πρέσβεις» του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και για τη συμμετοχή τους αυτή, απονεμήθηκαν τιμητικά βραβεία και διπλώματα στους μαθητές.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ