Τρίτη 11.02.2025
More

    5 Ρίχτερ χθες, ο μεγαλύτερος σεισμός στη Σαντορίνη των τελευταίων ημερών

    Με περισσότερες από 7.700 σεισμικές δονήσεις εκ των οποίων ο τελευταίος ισχυρός να είναι 5 Ρίχτερ, συνεχίζεται η σεισμική «καταιγίδα» στην υποθαλάσσια περιοχή μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού.

    Σήμερα εφόσον οι καιρικές συνθήκες είναι ευνοϊκές η επιστημονική ομάδα της καθηγήτριας Γεωλογικής Ωκεανογραφίας του ΕΚΠΑ Εύης Νομικού θα παραλάβει τους φορητούς υποθαλάσσιους σεισμογράφους που είχε τοποθετήσει πριν από μερικές ημέρες, μέσα από την Καλδέρα προκειμένου να δει, τα δεδομένα τα οποία θα δείξουν τη μικροσεισμικότητα της περιοχής.

    Τα στοιχεία των υποθαλάσσιων σεισμογράφων

    Τα στοιχεία αυτών των υποθαλάσσιων σεισμογράφων θα ενωθούν με εκείνα των χερσαίων για να μελετηθούν και να υπάρξει ακριβέστερη εικόνα της σεισμικότητας της περιοχής. Ήδη από χθες μετρήσεις για την πρωτόγνωρη σεισμική κρίση κάνει και η Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού σε συνεργασία με το Εργαστήριο Φυσικής Γεωγραφίας του ΕΚΠΑ και το Κέντρο Δορυφόρων Διονύσου του ΕΜΠ. Όπως ανέφερε σε ανάρτησή της η κα Νομικού «η ερευνητική ομάδα θα εκτελέσει δορυφορικές παρατηρήσεις GNSS σε περίπου 20 τριγωνομετρικά σημεία στις ν. Σαντορίνη, Θηρασία, Ν. Καμμένη. Σκοπός των μετρήσεων είναι ο συνδυασμός τους με δεδομένα από μόνιμους σταθμούς GNSS του συμπλέγματος για την ασφαλέστερη ανίχνευση μικρομετακινήσεων του στερεού φλοιού της γης στην περιοχή.

    Επιπλέον θα γίνει μέτρηση κατ’ ελάχιστον 50 σταθμών βαρύτητας κατανεμημένους στα ανωτέρω νησιά, για την οπτικοποίηση του βαρυτικού πεδίου της περιοχής και την ανίχνευση διαχρονικών μεταβολών βαρύτητας.

    Από το συνδυασμό των παραπάνω μετρήσεων μπορούν να προκύψουν συμπεράσματα για μεταβολές στο υπέδαφος της περιοχής όπως επίσης και η μεταβολή της μάζας ή της πυκνότητας των πετρωμάτων στην περιοχή των μετρήσεων.

    Τέλος, θα γίνει φωτογραμμετρική αποτύπωση με θερμική κάμερα με χρήση ΣμηΕΑ, σε περιοχές που υποδείχθηκαν από το ΕΚΠΑ, για την ανίχνευση ή πιστοποίηση της θέσης θερμικών πεδίων της περιοχής.

    Οι ανωτέρω φορείς θα συνεχίσουν να συνδράμουν με την εκτέλεση γεωδαιτικών και γεωφυσικών παρατηρήσεων και αναλύσεων των δεδομένων με σκοπό την παρακολούθηση της υφιστάμενης σεισμικής δραστηριότητας και την εκτίμηση της σεισμικής διαταραχής στο νησιωτικό σύμπλεγμα της Σαντορίνης».

    Η Ευη Νομικού σε δηλώσεις της στον ΣΚΑΙ επανέλαβε ότι «η σεισμική δραστηριότητα η οποία εντοπίζεται βορειοανατολικά της Σαντορίνης δεν συσχετίζεται με κάποια ηφαιστειακή έκρηξη» ενώ αποκάλυψε ότι τον Μάρτιο αναμένονται και ξένοι ερευνητές για να συνδράμουν στην παρακολούθηση της ευρύτερης ηφαιστειοσεισμικής περιοχής. «Θα έρθουν κάποιες διεθνείς ωκεανογραφικές αποστολές τον Μάρτιο, όπου πλέον και οι ξένοι επιστήμονες ενώνουν τις δυνάμεις τους και θα έρθουν ξένα ωκεανογραφικά πλοία για να συλλέξουμε περισσότερα δεδομένα και να τα προσφέρουν στην ελληνική επιστημονική κοινότητα» ανέφερε μεταξύ άλλων διευκρινίζοντας ότι δεν θεωρεί ότι θα φτάσουμε μέχρι τον Μάρτιο σε αυτή την κατάσταση. «Όχι, δεν θα φτάσουμε έως τον Μάρτιο σε αυτή την κατάσταση.

    Εμείς όμως δεν θα σταματήσουν να μελετάμε αυτό τον χώρο, γιατί αυτός ο χώρος είναι πάρα πολύ ενεργός και η Σαντορίνη για μας και το λέμε στους φοιτητές είναι ένα σούπερ μάρκετ φυσικών καταστροφών και δυστυχώς είδαμε ότι δεν συμβαίνουν τόσα πολλά στη χέρσο, όσο πολλά περισσότερα συμβαίνουν στη θάλασσα. Η θάλασσα κρύβει τα δικά της μυστικά και πρέπει με ιδιαίτερο τρόπο να εξετάζουμε και να αναλύουμε τα δεδομένα». Παράλληλα, η κα Νομικού ανέφερε ότι την Τετάρτη ή την Πέμπτη, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες, θα καταδυθεί ένα αυτόνομο υποβρύχιο το οποίο διαθέτει ειδικούς σένσορες και θα φτάσει στα 500 μέτρα βάθος στο υποθαλάσσιο ηφαίστειο Κολούμπο.

    «Είναι σαν να κάνει κύκλους κοντά στις υδροθερμικές καμινάδες. Θα συλλέξει στοιχεία της στήλης του νερού και θα ξανανέβει στην επιφάνεια για να μπορέσουμε να συγκρίνουμε αυτά τα δεδομένα. Από τότε που ξεκίνησε η κρίση, στις 27 Ιανουαρίου. Έχουμε κάποια δεδομένα τα οποία θα τα συγκρίνουμε, είναι δεδομένα πριν τη σεισμική δραστηριότητα και θέλουμε να αποκτήσουμε δεδομένα και μετά τη σεισμική δραστηριότητα». Τώρα, στη χθεσινή του ανάρτηση ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στην σεισμική δραστηριότητα και στους κατοίκους των νησιών που βάλλονται από τις συνεχείς σεισμικές δονήσεις εμφανίστηκε καθησυχαστικός λέγοντας: «Θέλω να σας ζητήσω να παραμείνετε ψύχραιμοι.

    Οι ειδικοί που παρακολουθούν συνεχώς το φαινόμενο -και θέλω να τονίσω εδώ ότι έχουμε εξαίρετους επιστήμονες- μας δίνουν λόγους να είμαστε λίγο πιο αισιόδοξοι όσο περνούν οι μέρες. Κανείς δεν μπορεί να κάνει προβλέψεις με απόλυτη βεβαιότητα, αλλά υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία πως δεν θα οδηγηθούμε στο κακό σενάριο. Ευθύνη της κυβέρνησης ήταν -και αυτό κάναμε- να πάρουμε γρήγορα και συντεταγμένα όλα τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα ώστε να δημιουργήσουμε ένα δίχτυ ασφάλειας για τους νησιώτες μας και να είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε σε κάθε ενδεχόμενο.

    Αυτό επιβάλλει η νέα κουλτούρα πολιτικής προστασίας που προσπαθούμε να οικοδομήσουμε την τελευταία πενταετία, θέτοντας ως πρώτη προτεραιότητα την προστασία της ανθρώπινης ζωής και την ασφάλεια των συμπολιτών μας. Παρακολουθούμε την εξέλιξη του φαινομένου και θα υπάρχει καθημερινή ενημέρωση για τα νέα επιστημονικά δεδομένα και για τις ενέργειες που ενδέχεται να χρειαστεί να γίνουν. Για προληπτικούς λόγους, είναι διαθέσιμη από την Τετάρτη η εφαρμογή MySafetyPlan, στην πλατφόρμα του gov.gr. Πρόκειται στην ουσία για έναν ψηφιακό χάρτη που δείχνει για όλη την Ελλάδα, προφανώς και για τη Σαντορίνη και την Αμοργό, πού υπάρχουν ανοιχτοί χώροι (πχ γήπεδα ή πλατείες), στους οποίους μπορούν να καταφύγουν οι κάτοικοι των περιοχών σε περίπτωση μεγάλων σεισμών. Μια χρήσιμη υπηρεσία που μακάρι να μην χρειαστεί, αλλά καλό είναι να υπάρχει».

    Υπενθυμίζεται ότι τα σχολεία παραμένουν κλειστά σε Σαντορίνη, Ίο, Ανάφη και Αμοργό μέχρι τις 14 Φεβρουαρίου, ενώ κατά την τελευταία συνεδρίαση των δυο Επιτροπών αναφέρθηκε ότι «η σεισμική ακολουθία στη θαλάσσια περιοχή της Ανύδρου μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού παραμένει σταθερή, με περισσότερους από 800 σεισμούς από την 1η Φεβρουαρίου, με μέγεθος άνω των 3 Ρίχτερ και με μέγιστο καταγεγραμμένο μέγεθος 5.2 Ρίχτερ. Η τρέχουσα σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή της νήσου Ανύδρου οφείλεται σε υποθαλάσσια ρήγματα με διεύθυνση ΒΑ-ΝΔ και δεν σχετίζεται με την ηφαιστειακή δραστηριότητα των Καμμένων και του υποθαλάσσιου ηφαιστείου του Κολούμπου. Ενώ, η σεισμική δραστηριότητα εντός της καλδέρας παραμένει στα ίδια χαμηλά επίπεδα με τις προηγούμενες μέρες». Οι Επιτροπές θα συνεδριάσουν εκ νέου την Τρίτη 11 Φεβρουαρίου.

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ