Ο ΠΟΥ πρόκειται να ανακοινώσει αύριο Παρασκευή μια «συνεργασία ορόσημο» για την επιτάχυνση της ανάπτυξης, της παραγωγής και της χρήσης ασφαλών, αποτελεσματικών φαρμάκων, τεστ και εμβολίων.
Φάρμακα, τεστ και εμβόλια θα επιτρέπουν την πρόληψη, τη διάγνωση και τη θεραπεία της ασθένειας Covid-19. Σε μια λακωνική ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα αναφέρει ότι η πρωτοβουλία αυτή έχει ως στόχο να καταστήσει τις τεχνολογίες κατά του νέου κορωνοϊού «προσβάσιμες σε όσους τις χρειάζονται, παγκοσμίως». Δεν έδωσε ωστόσο περισσότερες διευκρινίσεις.
Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους ανέφερε στις 6 Απριλίου ότι σκόπευε να ανακοινώσει μια πρωτοβουλία για την επιτάχυνση της έρευνας, της ανάπτυξης και της παραγωγής εμβολίων αλλά και μηχανισμών για τη δίκαιη διανομή τους.
«Μια αφάνταστη ανθρώπινη τραγωδία» στους οίκους ευγηρίας
Το πλήγμα που κατάφερε ο νέος κορωνοϊός στους οίκους ευγηρίας, που αντιπροσωπεύουν το 50% των καταγεγραμμένων θανάτων σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, συνιστά μια «αφάνταστη ανθρώπινη τραγωδία», είπε σήμερα ο διευθυντής για την Ευρώπη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Σε αυτά τα κέντρα, η κατάσταση είναι «βαθιά ανησυχητική», εκτιμά ο Χανς Κλούγκε, που παραχώρησε συνέντευξη Τύπου από την Κοπεγχάγη, την έδρα του ευρωπαϊκού βραχίονα του ΠΟΥ.
Σύμφωνα με τους προκαταρκτικούς υπολογισμούς του οργανισμού, «έως και το 50% των νεκρών από τη νόσο Covid-19 ήταν ένοικοι σε ιδρύματα μακροχρόνιας φροντίδας», επισήμανε. Τη 13η Απριλίου, μεταξύ των 444 θανάτων που καταγράφηκαν στην Ιρλανδία, το 55,2% ήταν σε αυτού του είδους τα ιδρύματα. Τη 15η Απριλίου, η Γαλλία έκανε γνωστό ότι το 49,4% των νεκρών της ήταν ένοικοι οίκων ευγηρίας, σύμφωνα με τα στοιχεία που επικοινώνησε ο ΠΟΥ στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Για τον Κλούγκε, «υπάρχει μια άμεση και επείγουσα ανάγκη να ξανασκεφτούμε και να προσαρμόσουμε τη λειτουργία» αυτών των ιδρυμάτων, μπροστά στην επιδημία. Κυρίως να δοθεί προτεραιότητα στα διαγνωστικά τεστ, να εξοπλιστούν οι επαγγελματίες υγείας και να οργανωθούν ειδικές μονάδες για τους ασθενείς με Covid-19, προτού καν εμφανιστούν τα πρώτα συμπτώματα.
Κι αυτό διότι, υπογράμμισε ο αξιωματούχος, «ακόμα και στην περίπτωση των πολύ ηλικιωμένων ανθρώπων, που είναι ευάλωτοι και ζουν με πολλές χρόνιες ασθένειες, πολλοί έχουν καλές πιθανότητες να αναρρώσουν εάν λάβουν την κατάλληλη φροντίδα».
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/Reuters/AFP