Στο Αργυρόκαστρο για την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας, βρέθηκε αντιπροσωπεία του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Η ημέρα εορτάζεται κάθε χρόνο στις 9 Φεβρουαρίου, ημέρα θανάτου του ποιητή Διονυσίου Σολωμού.
Στην εκδήλωση που διοργάνωσαν από κοινού το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στο Αργυρόκαστρο με το Τμήμα Ελληνικής Γλώσσας, Λογοτεχνίας και Πολιτισμού του Πανεπιστημίου Αργυροκάστρου συμμετείχαν από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, η Αντιπρύτανης Παναγιώτα Καντή, η Καθηγήτρια του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Πολυξένη Μάντζου, ο Αναπλ. Καθηγητής του Τμήματος Φιλολογίας Παναγιώτης Φίλος και στελέχη της Διεύθυνσης Διεθνών & Δημοσίων Σχέσεων.
Η Πρόεδρος του Τμήματος Ελληνικής Γλώσσας, Λογοτεχνίας και Πολιτισμού Κωστάντω Ξέρρα άνοιξε την εκδήλωση σημειώνοντας ότι ο εορτασμός αποτελεί πλέον θεσμό για το Πανεπιστήμιο Αργυροκάστρου. «Βαρύ χρέος και ευθύνη του Τμήματος αποτελεί η μελέτη και διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας και μέσω αυτή η διάσωση της πολιτιστικής κληρονομιάς» ανέφερε.
Στον χαιρετισμό του ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στο Αργυρόκαστρο Σωκράτης Σουρβίνος, μεταξύ άλλων χαρακτήρισε την ελληνική γλώσσα μέσο επικοινωνίας με αναρίθμητο εννοιολογικό πλούτο αλλά και εγχειρίδιο κατανόησης του κόσμου. Επεσήμανε ότι οι δύο γλώσσες, ελληνική και αλβανική, συμβιώνουν και εξελίσσονται ταυτόχρονα για αιώνες. Κλείνοντας καλωσόρισε την αντιπροσωπεία του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και εξέφρασε την επιθυμία του για την περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων των δύο Πανεπιστημίων.
Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αργυροκάστρου Jaho Cana χαιρέτισε την εκδήλωση τονίζοντας ότι είναι μία ξεχωριστή ημέρα για την ελληνική γλώσσα και τον πολιτισμό καθώς σημαντικές προσωπικότητες των ελληνικών γραμμάτων έχουν συμβάλει στον παγκόσμιο πολιτισμό και έχουν δώσει ώθηση στον ελληνική λογοτεχνία».
Ακολούθησε ανάγνωση κειμένων για την ελληνική γλώσσα και απαγγελία ποιημάτων των Ν. Βρεττάκου, Οδ. Ελύτη και Δ. Σολωμού από φοιτήτριες του Τμήματος.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την ομιλία του Αναπλ. Καθηγητή του Τμήματος Φιλολογίας Π. Φίλου, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα: «Μία σύντομη επισκόπηση της διαχρονικής πορείας και της γεωγραφικής διάστασης της ελληνικής γλώσσας». Στη ομιλία του, περιέγραψε τον αριθμό των ομιλούντων την ελληνική γλώσσα παγκοσμίως, τη γεωγραφική εξάπλωση και τη διαχρονικότητά της, τη διαλεκτική πολυμορφία της και την αλληλεπίδραση της με άλλες γλώσσες. Σημείωσε ότι η ελληνική γλώσσα αποτελεί κύριο μέρος της ελληνικής ταυτότητας και έχει μακραίωνη πορεία, η οποία τεκμηριώνεται με γραπτές μαρτυρίες.