Παρασκευή 14.02.2025
More

    Σεισμοφοβία: Πότε ο φόβος των σεισμών γίνεται παθολογικός

    Η απλή μέθοδος που ηρεμεί

    Τις τελευταίες ημέρες, η χώρα μας βιώνει μια σειρά σεισμικών δονήσεων, με πρόσφατους σεισμούς να καταγράφονται κοντά στη Σαντορίνη, την Αμοργό αλλά και στην Αταλάντη. Ενώ ο σεισμός είναι ένα φυσικό φαινόμενο, η ψυχολογική του επίδραση διαφέρει από άτομο σε άτομο. Για κάποιους, είναι απλώς ένας στιγμιαίος φόβος, ενώ σε άλλους μπορεί να εξελιχθεί σε σεισμοφοβία, έναν έντονο, παράλογο φόβο που μπορεί να επηρεάσει την καθημερινότητά τους.

    Αν κάθε σεισμική δόνηση (ή ακόμα και η σκέψη της) σάς προκαλεί πανικό ή αν αποφεύγετε μέρη που θεωρείτε «επικίνδυνα» λόγω πιθανών σεισμών, τότε ίσως αντιμετωπίζετε τη συγκεκριμένη «ειδική φοβία». Ευτυχώς, υπάρχουν απλοί τρόποι για να ανακτήσετε τον έλεγχο – και ένας από αυτούς είναι η τεχνική αναπνοής 4-7-8, που λειτουργεί σαν φυσικό ηρεμιστικό.

    Σεισμοφοβία: Πότε ο φόβος γίνεται παθολογικός;

    Σύμφωνα με το DSM-5 (Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders), η σεισμοφοβία εντάσσεται στις ειδικές φοβίες και διαγιγνώσκεται όταν πληροί συγκεκριμένα κριτήρια, όπως:

    • Έντονος και παράλογος φόβος που είναι δυσανάλογος με τον πραγματικό κίνδυνο
    • Άμεση αγχώδης αντίδραση μόλις το άτομο εκτεθεί στην κατάσταση (σεισμός ή ακόμα και η σκέψη αυτού)
    • Αποφυγή ή μεγάλη δυσφορία σε σεισμογενείς περιοχές ή συζητήσεις για σεισμούς
    • Επηρεασμένη καθημερινότητα, π.χ., δυσκολία στη συγκέντρωση στη δουλειά ή διακοπή κοινωνικών δραστηριοτήτων λόγω φόβου
    • Συμπτώματα που διαρκούν πάνω από έξι μήνες
    • Δεν προκαλείται από άλλη διαταραχή, όπως η αγοραφοβία ή η γενικευμένη αγχώδης διαταραχή

    Ο φόβος αυτός μπορεί να πηγάζει από τραυματικές εμπειρίες (π.χ. κάποιος που έζησε μεγάλο σεισμό), κληρονομικούς παράγοντες (αν υπάρχει ιστορικό αγχωδών διαταραχών στην οικογένεια) ή προσωπικά χαρακτηριστικά (άνθρωποι με αυξημένη ευαισθησία στο άγχος είναι πιο επιρρεπείς).

    Η τεχνική αναπνοής 4-7-8: Το φυσικό «ηρεμιστικό» του σώματος

    Μία από τις πιο αποτελεσματικές τεχνικές διαχείρισης άγχους είναι η τεχνική αναπνοής «4-7-8», την οποία προτείνει ο γιατρός Andrew Weil. Η τεχνική αυτή βασίζεται στον έλεγχο της αναπνοής και έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στη μείωση του στρες, στη χαλάρωση του νευρικού συστήματος και στη ρύθμιση του καρδιακού ρυθμού και μπορεί να μειώσει τον πανικό σχεδόν άμεσα.
    Πώς γίνεται:
    1. Εισπνεύστε βαθιά από τη μύτη για 4 δευτερόλεπτα
    2. Κρατήστε την αναπνοή σας για 7 δευτερόλεπτα
    3. Εκπνεύστε αργά από το στόμα για 8 δευτερόλεπτα
    4. Επαναλάβετε για 4-5 κύκλους

    Αυτή η τεχνική βοηθά στη μείωση της κορτιζόλης (ορμόνη του στρες) και στην εξισορρόπηση του καρδιακού ρυθμού. Είναι πολύ χρήσιμη σε στιγμές πανικού, όπως μετά από έναν σεισμό ή όταν αρχίζετε να αισθάνεστε υπερβολική ανησυχία.

    Άλλοι τρόποι να διαχειριστείτε τον φόβο των σεισμών:

    Η αναπνοή 4-7-8 είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο, αλλά δεν είναι το μοναδικό. Αν θέλετε να αντιμετωπίσετε τη σεισμοφοβία αποτελεσματικά, συνδυάστε τη με τις εξής τακτικές:

    • Ενημερωθείτε σωστά: Αντί να διαβάζετε τρομολαγνικά άρθρα, εμπιστευτείτε έγκυρες πηγές.
    • Προετοιμαστείτε: Γνωρίζοντας τα μέτρα προστασίας, θα νιώθετε πιο ασφαλείς και έτοιμοι να αντιμετωπίσετε μια πιθανή σεισμική δόνηση.
    • Αναζητήστε υποστήριξη: Αν ο φόβος σας είναι έντονος, η γνωσιακή – συμπεριφορική θεραπεία (CBT) έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα αποτελεσματική στη διαχείριση ειδικών φοβιών.

    Πηγή: ygeiamou.gr

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ