Παρασκευή 21.02.2025
More

    Η «Ατζέντα 2030» έφερε το «μπάτε σκύλοι αλέστε»

    Ξέφραγο αμπέλι το πρώην στρατόπεδο Βελισσαρίου χωρίς καμία μέριμνα φύλαξης για τις εγκαταστάσεις που ρημάζουν

    Μέχρι να ξεκαθαρίσει πλήρως το τοπίο για την παραχώρηση ή μη στον δήμο Ιωαννιτών και μετέπειτα για τον τρόπο αξιοποίησης, η εικόνα του πρώην πια στρατοπέδου Βελισσαρίου αν μη τι άλλο, δημιουργεί εύλογες απορίες και προβληματισμό που ακουμπά ευθέως την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία.

    Άλλωστε κοινή τους απόφαση ήταν λίγο πριν τα Χριστούγεννα να δώσουν την εντολή για το κλείσιμο των στρατιωτικών μονάδων που λειτουργούν στην έκταση των 600 περίπου στρεμμάτων, δίνοντάς και ένα χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της απομάκρυνσης των υλικών μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου.

    Η εφαρμογή της «Ατζέντας 2030» από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας στην οποία αναφέρεται διαρκώς ο υπουργός κ. Δένδιας, αλλά δεν έχει παρουσιάσει τι ακριβώς προβλέπει, προς το παρόν για την Ήπειρο περιλαμβάνει μόνο κατάργηση στρατοπέδων και ενεργών μονάδων, όπως το 628 ΤΠ στους Φιλιάτες, το Κέντρο Νεοσυλλέκτων στην Άρτα και μένει να φανεί αν επιβεβαιωθούν ή όχι οι πληροφορίες για τη διατήρηση του 583 ΤΠ στην Κόνιτσα και του στρατοπέδου στο Καλπάκι, αλλά επίσης έφερε και λουκέτα σε στρατόπεδα, όπως το Βελισσάριο.

    Από τις 31 Δεκεμβρίου όταν και ολοκληρώθηκε η απόσυρση του συνόλου των μέσων και υλικών που υπήρχαν στο στρατόπεδο, δεν έχει υπάρξει καμία απολύτως μέριμνα για τη φύλαξη του χώρου, στον οποίο εξακολουθεί να λειτουργεί το Στρατιωτικό Πρατήριο καθώς επίσης παραμένουν και οι οικίες που φιλοξενούν τα στρατιωτικά στελέχη που υπηρετούν στην περιοχή.

    Η απόφασή μας να μπούμε στο χώρο του πρώην στρατοπέδου Βελισσαρίου δε συνάντησε το παραμικρό εμπόδιο και μέσα σε λίγα λεπτά της ώρας είχαμε περιηγηθεί με το αυτοκίνητο σε όλους τους χώρους που μέχρι πρότινος φιλοξενούνταν ενεργές στρατιωτικές μονάδες. Ανεξάρτητα από την εξέλιξη που θα έχουν οι συζητήσεις μεταξύ του υπουργείου Εθν. Άμυνας, του ΤΕΘΑ, του δήμου Ιωαννιτών, της περιφέρειας Ηπείρου και άλλων φορέων, το μόνο βέβαιο και απολύτως αναγκαίο για πολλούς λόγους είναι πως πρέπει να υπάρξει κάποιου είδους μέριμνα για την εποπτεία και φύλαξη του χώρου.

    Στην περιήγησή μας στο χώρο του πρώην στρατοπέδου εντοπίσαμε τρία Ι.Χ αυτοκίνητα να έχουν σταθμεύσει έξω από ένα ΤΟΛ με κάποια άτομα να βρίσκονται μέσα σε αυτό, χωρίς να καταστεί δυνατό να μάθουμε εάν ήταν εργαζόμενοι σε κάποια υπηρεσία που εκτελούσαν κάποια εντολή.

    Η ανησυχία για την παραμεθόριο

    Σήμερα Παρασκευή πρόκειται να πραγματοποιηθεί η συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατοίκων και εκπροσώπων φορέων της Θεσπρωτίας στο Πεντάγωνο ως αντίδραση στην απόφαση για κλείσιμο του 628 ΤΠ. Η ανησυχία για τις επιπτώσεις ου θα έχει η απόφαση αυτή και για κοινωνικούς – οικονομικούς λόγους στους Φιλιάτες και στην Ηγουμενίτσα όπως όμως και για τη φύλαξη των συνόρων με τη γειτονική Αλβανία, δε βρίσκει ανταπόκριση στο υπουργείο που μέχρι και σήμερα δεν έχει εξηγήσει πειστικά με ποιον τρόπο και με ποιες δυνάμεις θα είναι εφικτός ο έλεγχος της συνοριογραμμής και αν το ρόλο που είχαν οι Ένοπλες Δυνάμεις τον αναλάβουν τα Σώματα Ασφαλείας, δηλαδή η Αστυνομία.

    Αντίδραση από τη Μητρόπολη Παραμυθίας

    Στη χορεία των αντιδράσεων για το στρατόπεδο 628 των Φιλιατών ήρθε να προστεθεί και ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Παραμυθίας, Φιλιατών, Γηρομερίου και Πάργης κ.κ Σεραπίων. Με ανακοίνωσή του ο κ.κ. Σεραπίων εκφράζει τον έντονο προβληματισμό για την επικείμενη κατάργηση του Τάγματος και του στρατοπέδου αντίστοιχα. Ένας προβληματισμός που όπως αναφέρει, δεν α­πο­τε­λεί ε­πι­πό­λαι­η αν­τί­δρα­ση σε μί­α α­με­λη­τέ­α αλ­λα­γή με σκο­πό την πρό­ο­δο και τον εκ­συγ­χρο­νι­σμό, αλ­λά βα­θι­ά πε­ποί­θη­ση, η ο­ποί­α προ­κύ­πτει α­πό μί­α ζω­τι­κό­τα­της ση­μα­σί­ας με­τα­βο­λή του χα­ρα­κτή­ρα της α­κρι­τι­κής πε­ρι­ο­χής των Φι­λι­α­τών και εν γέ­νει της Θε­σπρω­τί­ας.

    «Το 628 Τάγ­μα Πε­ζι­κού και το Στρα­τό­πε­δο «Υ­πο­λο­χα­γού Θω­μά Τρι­άν­τη» Φι­λι­α­τών α­πο­τε­λούν α­νυ­πέρ­βλη­τα ε­χέγ­γυ­α της ε­θνι­κής α­σφά­λει­ας της πε­ρι­ο­χής μας και της χώ­ρας μας στο βο­ρει­ο­δυ­τι­κό της τμή­μα. Συγ­κε­κρι­μέ­να, το ι­στο­ρι­κό Στρα­τό­πε­δο «Υ­πο­λο­χα­γού Θω­μά Τρι­άν­τη» εί­ναι το μο­να­δι­κό στον νο­μό Θε­σπρω­τί­ας και κα­τέ­χει νευ­ραλ­γι­κή θέ­ση στην πα­ρα­με­θό­ρι­ο αυ­τή πε­ρι­ο­χή της Ελ­λά­δας, με α­πο­τέ­λε­σμα το έρ­γο του να κρί­νε­ται α­ναν­τι­κα­τά­στα­το ως προς την α­πο­τε­λε­σμα­τι­κή πε­ρι­φρού­ρη­ση του τό­που μας, την α­σφά­λει­α των κα­τοί­κων του και την υ­πε­ρά­σπι­ση των ε­θνι­κών δι­καί­ων γι­α τη δι­α­τή­ρη­ση τη­ς ελ­λη­νι­κό­τη­τας της πε­ρι­ο­χής και­ την αδι­α­πραγ­μά­τευ­τη προ­στα­σί­α των ο­ρί­ων της, έ­ναν­τι κά­θε ε­πε­κτα­τι­κής πο­λι­τι­κής και ιμ­πε­ρι­α­λι­στι­κής ε­πι­βου­λής.

    Προς ε­πίρ­ρω­ση των λε­γο­μέ­νων μας, ε­πι­ση­μαί­νου­με ό­τι, εν ό­ψει της κα­τάρ­γη­σης των προ­α­να­φερ­θει­σών α­μυν­τι­κών δυ­νά­με­ων, κυ­κλο­φό­ρη­σαν στους Φι­λι­ά­τες φυλ­λά­δι­α, ό­που α­να­γρα­φό­ταν η φρά­ση “Α­πε­λευ­θε­ρω­τι­κός Στρα­τός Θε­σπρω­τί­ας”, στο κέν­τρο δέ­σπο­ζε η αλ­βα­νι­κή ση­μαί­α, ε­νώ στο τέ­λος α­κο­λου­θού­σε το σύν­θη­μα “Free Chameria”.

    Τα εν λό­γω φαι­νό­με­να, σε συν­δυ­α­σμό με την ε­πι­κεί­με­νη α­πο­μά­κρυν­ση α­πό την α­κρι­τι­κή πε­ρι­ο­χή μας κά­θε πα­ρά­γον­τα ε­θνι­κής α­σφά­λει­ας και πο­λι­τι­κής προ­στα­σί­ας, θα έ­χουν ο­μο­λο­γου­μέ­νως δρα­μα­τι­κά α­πο­τε­λέ­σμα­τα τό­σο σε ε­θνι­κό, ό­σο και το­πι­κό – κοι­νω­νι­κό ε­πί­πε­δο.

    Η δι­αρ­κής μεί­ω­ση του πλη­θυ­σμού της α­κρι­τι­κής ε­παρ­χί­ας μας ση­μαί­νει ο­λο­έ­να και εν­το­νό­τε­ρα τη δρα­μα­τι­κή ε­ρη­μο­ποί­η­σή της, πολ­λώ δε μάλ­λον υ­πό τη δι­αρ­κή α­πει­λή ο­ποι­ασ­δή­πο­τε αλ­λό­τρι­ας ε­πι­βου­λής και με τη δι­και­ο­λο­γη­μέ­νη α­να­σφά­λει­α που αυ­τή συ­νε­πά­γε­ται. Έτ­σι, ά­με­σο συ­νε­πα­κό­λου­θο της εγ­κα­τά­λει­ψης του τό­που μας γί­νε­ται ο πλή­ρης α­φα­νι­σμός του, λό­γω της με­τα­βά­σε­ως και συγ­κεν­τρώ­σε­ως των ε­να­πο­μει­νάν­των κα­τοί­κων του στα με­γά­λα α­στι­κά κέν­τρα, ε­νώ, προ­φα­νώς, σε πε­ρί­πτω­ση που δεν λη­φθούν κα­τάλ­λη­λες α­πο­φά­σεις και ά­με­σα μέ­τρα εκ μέ­ρους της Πο­λι­τεί­ας, το πε­ρι­γρα­φό­με­νο κοι­νω­νι­κό και δη­μο­γρα­φι­κό φαι­νό­με­νο μέλ­λει να πλή­ξει ο­λό­κλη­ρη την α­κρι­τι­κή Θε­σπρω­τί­α, αλ­λά και γε­νι­κώς την Ήπει­ρο, που ως γε­ω­γρα­φι­κό δι­α­μέ­ρι­σμα θα υ­πο­στεί τις α­νά­λο­γες α­να­πό­τρε­πτες συ­νέ­πει­ες.

    Σκο­πός μας δεν εί­ναι να κιν­δυ­νο­λο­γή­σου­με, αλ­λά να προ­κα­τα­λά­βου­με ο­ποι­ον­δή­πο­τε κίν­δυ­νο δύ­να­ται να πλή­ξει, εν­δε­χο­μέ­νως και α­νε­πα­νόρ­θω­τα, την ε­παρ­χί­α και τη χώ­ρα μας», αναφέρει ο κ.κ. Σεραπίων που ζητά την επανεξέταση του ζητήματος της εν λόγω κατάργησης.

     

     

    ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ