Τρίτη 01.04.2025
More

    ΕΞΩΔΙΚΑΣΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ -Στα ύψη οι επιτυχείς ρυθμίσεις οφειλών τον Ιανουάριο

    Στοχεύοντας να δώσει διεξόδους και σε μεσαία εισοδήματα, ο Νέος Εξωδικαστικός Μηχανισμός μπορεί να επιτύχει έως και 21-22.000 νέες ρυθμίσεις φέτος

    Αύξηση 46,51% σημείωσαν οι επιτυχείς ρυθμίσεις οφειλών στο πλαίσιο του εξωδικαστικού μηχανισμού τον φετινό Ιανουάριο σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2024.

    Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, πραγματοποιήθηκαν 1.575 ρυθμίσεις που αντιστοιχούν σε οφειλές 515 εκατ. ευρώ έναντι 1.075 ρυθμίσεων που αντιστοιχούσαν σε οφειλές 425 εκατ. ευρώ πέρυσι τον Ιανουάριο.

    Σε υψηλά επίπεδα συνέχισαν και οι νέες αιτήσεις, καθώς και οι οριστικές υποβολές αιτήσεων τον Ιανουάριο 2025, που διαμορφώθηκαν σε 5.150 και 2.760 αιτήσεις αντιστοίχως.

    Παράλληλα, 2.673 ευάλωτα νοικοκυριά επωφελήθηκαν από ρυθμίσεις οφειλών σύμφωνα με τη θεσπισμένη υποχρεωτικότητα, καταγράφοντας αύξηση 10,36% συγκριτικά με τον Δεκέμβριο του 2024. Επιπρόσθετα, 154 οφειλέτες κατάφεραν να αναστείλουν προγραμματισμένους πλειστηριασμούς κάνοντας χρήση του μέτρου της προκαταβολής.

    Μέχρι σήμερα ο συνολικός αριθμός των επιτυχών ρυθμίσεων ανέρχεται σε 30.515 και η συνολική αξία ρυθμισμένων οφειλών σε 10,01 δισ. ευρώ. Πρόκειται για αύξηση 132,92%  σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2024 που οι συνολικές επιτυχείς ρυθμίσεις ήταν 13.101 και οι ρυθμισμένες οφειλές ήταν αξίας 4,79 δισ. ευρώ.

    Από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών δημοσιεύθηκαν επίσης στοιχεία για την κατάσταση των κόκκινων δανείων που έχουν παραμείνει στις τράπεζες, αλλά και για τις διμερείς ρυθμίσεις που υλοποιήθηκαν τον Δεκέμβριο 2024 από τις Εταιρείες Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις: οι τέσσερις μεγαλύτερες εταιρείες πραγματοποίησαν ρυθμίσεις συνολικής αξίας 412,5 εκατ. ευρώ για 7.480 οφειλέτες. Η πλειοψηφία αυτών των ρυθμίσεων αφορά στεγαστικά δάνεια για 3 από τους 4 πιστωτές σε διαφορετικούς τύπους ρύθμισης.

    Υπενθυμίζεται από το υπουργείο ότι, με στόχο την αποτελεσματικότερη αξιοποίηση των διαθέσιμων εργαλείων ρύθμισης οφειλών, η Γενική Γραμματεία Χρηματοπιστωτικού Τομέα και Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους παρέχει πανελλαδική εξυπηρέτηση με βιντεοκλήση ή τηλεφωνικά κατόπιν ραντεβού μέσω της σχετικής πλατφόρμας ή στο τηλέφωνο 213.212.5730.

    Στόχος 22.000 νέες ρυθμίσεις κόκκινων δανείων φέτος

    Παράλληλα, στοχεύοντας να δώσει διεξόδους και σε μεσαία εισοδήματα, ο Νέος Εξωδικαστικός Μηχανισμός μπορεί να επιτύχει έως και 21-22.000 νέες ρυθμίσεις φέτος.

    Τον Μάρτιο ξεκινούν οι ρυθμίσεις οφειλών του Νέου Εξωδικαστικού, με διπλάσια οικονομικά και εισοδηματικά κριτήρια που θα δώσουν την ευκαιρία για ρύθμιση σε υπόχρεους, οι οποίοι μέχρι τώρα δεν είχαν αυτή τη δυνατότητα.

    Μέχρι να ψηφιστούν οι νομοθετικές αλλαγές – πιθανόν στο πρώτο 15/θήμερο Μαρτίου και εκτός απροόπτου – θα είναι έτοιμη και η πλατφόρμα, για να δεχθεί τις αιτήσεις με τα νέα κριτήρια.

    Μέχρι τώρα έχουν γίνει συνολικά, περίπου 30.000 ρυθμίσεις οφειλών για ποσόν περί τα 10 δισ. ευρώ, με τον Εξωδικαστικό Μηχανισμό. Μόνον πέρυσι έγιναν 16.903 επιτυχείς ρυθμίσεις, για ποσόν 5,13 δισ. ευρώ. Αλλά φέτος οι δυνατότητες είναι περισσότερες και για υπόχρεους που είχαν μεγαλύτερα εισοδήματα, οπότε υπάρχει αισιοδοξία.

    Όπως είπε η κ. Θεώνη Αλαμπάση, Γενική Γραμματέας Χρηματοπιστωτικού Τομέα και Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, «αναμένεται μία αύξηση 25%-30% στις επιτυχείς ρυθμίσεις». Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε 21-22.000 νέες ρυθμίσεις οφειλών. Οι ρυθμιζόμενες οφειλές, ενδέχεται να είναι ακόμα μεγαλύτερες.

    Πόθεν προκύπτει αυτό; Σύμφωνα με την κ. Αλαμπάση, «οι νέες βελτιώσεις απευθύνονται σε ένα αρκετά ευρύ πλήθος οφειλετών. Και οι ίδιοι οι Servicers επιβεβαιώνουν ότι η νέα περίμετρος αφορά ένα ικανοποιητικό μερίδιο των χαρτοφυλακίων τους. Επομένως αναμένουμε περισσότερες ρυθμίσεις σίγουρα, αλλά και μεγαλύτερη εισροή αιτήσεων, καθώς είναι ενθαρρυντικός παράγοντας για κάποιον το να γνωρίζει, ότι θα πάρει με βεβαιότητα ρύθμιση και μπαίνει πιο εύκολα στη διαδικασία της υποβολής.  Πιο συγκεκριμένα, αναμένουμε μια αύξηση της τάξης του 25%-30% στις επιτυχείς ρυθμίσεις, σε ένα σενάριο ρεαλιστικό έως και συντηρητικό θα έλεγα, με βάση την υφιστάμενη ροή αιτήσεων στον εξωδικαστικό, αφήνοντας εκτός τον παράγοντα της αυξημένης εισροής, καθώς δεν είναι κάτι που μπορούμε να υπολογίσουμε».

    Ενώ αλλάζει το προφίλ των οφειλετών, τα βασικά στοιχεία του Μηχανισμού παραμένουν ως έχουν, με ρύθμιση μέσω αλγορίθμου, αλγόριθμο, υποχρεωτική αποδοχή επιπλέον κούρεμα έως και 28% στο χρέος κλπ.

    «Οι επιλέξιμοι δανειολήπτες της περιμέτρου που ορίσαμε με τα νέα όρια, έχουν την ευκαιρία να ρυθμίσουν τα χρέη τους μέσω του εξωδικαστικού, λαμβάνοντας τις μακροχρόνιες δόσεις που δίνονται από το εργαλείο, χωρίς να υπάρχει ο παράγοντας της πιθανής απόρριψης και επομένως αναζήτησης εναλλακτικής λύσης που μπορεί να κοστίζει χρόνο, και άρα να οδηγεί σε περαιτέρω συσσώρευση οφειλών», λέει η κ. Αλαμπάση.

    “Μέσα σε ένα ικανοποιητικό διάστημα από τη στιγμή που θα κάνουν την αίτηση, θα αρχίσουν να εξυπηρετούν τις οφειλές τους. Φυσικά η υπαγωγή σε ρύθμιση επιφέρει και τα ανάλογα οφέλη που ανέκαθεν υπήρχαν, όπως για παράδειγμα, η αναστολή μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης”.

    Πέραν των οικονομικών κριτηρίων υπάρχουν επιπλέον βελτιώσεις στο νέο Μηχανισμό. Για παράδειγμα, ο πιστωτής πρέπει να έχει καταθέσει τουλάχιστον 3 μήνες προ της διενέργειας πλειστηριασμού έγγραφη πρόταση ρύθμισης στον οφειλέτη. Προβλέπεται επίσης απαλλαγή οφειλέτη, για τον οποίο δεν ανοίγει πτωχευτική διαδικασία αλλά καταχωρείται στο Μητρώο Φερεγγυότητας.

    Σύμφωνα με την κ. Αλαμπάση, “τα τελευταία χρόνια γίνεται μια μεγάλη και συντονισμένη προσπάθεια να βρούμε τη χρυσή τομή ανάμεσα σε δύο πλευρές εξ ορισμού αντίθετες, των οφειλετών και των πιστωτών, επιδιώκοντας έτσι τα βέλτιστα αποτελέσματα για τη διαχείριση και απομείωση του ιδιωτικού χρέους, που αποτελεί βαρίδιο στην οικονομία. Με τις νέες ρυθμίσεις προσφέρεται μια αντικειμενικά δίκαιη λύση στα μεσαία εισοδήματα προκειμένου να αποκαταστήσουν τις οφειλές τους και να επέλθει σταδιακά πλήρως η κανονικότητα στην εξυπηρέτηση των οφειλών”.

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ