Σάββατο 23.11.2024
More

    Αποχρώσεις- Χρειάζονται όντως οι προσφυγικές δομές;

    Το τελευταίο διάστημα μετά και από τον εντοπισμό κάποιων κρουσμάτων, ήρθε πάλι στην επικαιρότητα το ζήτημα των προσφυγικών δομών.

    Δεν είναι όμως ένα πρωτότυπο θέμα, οι συνθήκες που επικρατούν στις δομές. Είχε τεθεί ήδη από τη δημιουργία τους, όταν και είχε ανοίξει επίσης συζήτηση για το αν μπορεί να αποτελέσουν εστίες μετάδοσης λοιμωδών νοσημάτων. Αποδείχτηκε με τον καιρό, ότι οι δομές άντεξαν και δεν προέκυψαν μεγάλα προβλήματα. Και μία από τις αιτίες ήταν και η κινητοποίηση του ιατρικού κόσμου που εθελοντικά συχνά, βοήθησε στην πρόληψη και την εμπέδωση κανόνων υγιεινής.

    Το παράδειγμα αυτό προφανώς και πρέπει να αξιοποιηθεί και σήμερα που όντως ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος όπως φαίνεται λόγω της υψηλής μεταδοτικότητας της νέας νόσου. Σε καμία όπως περίπτωση δεν θα πρέπει το κλίμα γενικευμένης ανησυχίας που επικρατεί, ο φόβος, και η ένταση που πιθανόν αυξάνει λόγω των μέτρων περιορισμού, να μετατραπούν σε πολιτική στιγματισμού των ευάλωτων ομάδων πληθυσμού όπως είναι οι πρόσφυγες. Οι αρχές άλλωστε και οι ειδικοί αντιμετωπίζουν με ψυχραιμία και μέθοδο σοβαρά περιστατικά όπως στο Κρανίδι, κάτι που πρέπει να σηματοδοτεί και μία αντίστοιχη αντίληψη στην κοινωνία.

    Πρέπει όμως να παραδεχθούμε ότι το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο και έχει να κάνει με τις συνθήκες διαβίωσης συνολικά σε κλειστές δομές. Οι συνθήκες στα προσφυγικά καμπ έπρεπε έτσι κι αλλιώς να είναι καλύτερες ακόμα κι αν δεν υπήρχε η νέα νόσος. Αντιθέτως δε προς μία γενικότερη αντίληψη που κυριαρχεί, ίσως δεν θα έπρεπε να υπάρχουν καν προσφυγικές δομές. Η στήριξη στους πρόσφυγες,- τους ενήλικες πάντα γιατί οι ασυνόδευτοι ανήλικοι είναι άλλη υπόθεση- θα έπρεπε να περνάει από μία πολιτική υποστήριξης και καθοδήγησης για να βρουν το δικό τους σπίτι, να αποκτήσουν δεξιότητες, να βρουν τον δικό τους δρόμο, μία δουλειά, σπουδές, όπως όλοι οι πολίτες της χώρας. Μπορεί να είναι μία ακριβότερη πολιτική ίσως αυτή, αν και δεν είναι ούτε κι αυτό σίγουρο. Όσο κι αν ακούγεται τολμηρό η έλλειψη δομών, σε συνδυασμό με ενεργές πολιτικές στήριξης προς τους ευάλωτους ανθρώπους, ίσως να αποδίδει περισσότερο από όσο νομίζουμε και θα μπορούσαμε να δοκιμάσουμε κάποιες πρακτικές.

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ