Τηλεδιάσκεψη με το Επιμελητήριο Ιωαννίνων πραγματοποίησαν η Μερόπη Τζούφη, Νίκος Παππάς και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.
Τηλεδιάσκεψη με τον Πρόεδρο και τη Διοικούσα Επιτροπή του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων πραγματοποίησαν η βουλευτής Ιωαννίνων Μερόπη Τζούφη και ο τομεάρχης Οικονομίας του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Β’ Αθηνών Νίκος Παππάς, ώστε να συζητήσουν θέματα που αφορούν στη στήριξη των επιχειρήσεων και τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας υπό το πρίσμα της πανδημίας του νέου κορονοϊού.
Στη συζήτηση συμμετείχαν επίσης ο Γιάννης Στέφος, πρώην βουλευτής και μέλος της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, ο Νίκος Σκορίνης, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, ο Δημήτρης Χατζησωκράτης, μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου της ΚΕΑ του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και ο Σάββας Δημητριάδης, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.
Άμεσα και ουσιαστικά μέτρα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας
Ο επαγγελματικός κόσμος των Ιωαννίνων εξέφρασε τις αγωνίες και τους προβληματισμούς της επόμενης ημέρας. Οι οικονομικές συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί από το ξέσπασμα της πανδημίας και έπειτα, δυσχεραίνουν την ικανότητα των επιχειρήσεων να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους. Επίσης, εκφράστηκε ο φόβος πως αρκετές επιχειρήσεις της περιοχής δεν θα επαναλειτουργήσουν με την άρση των μέτρων περιορισμού.
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε από τον Πρόεδρο Δημήτρη Δημητριού στις επιχειρήσεις που έκαναν έναρξη δραστηριότητας την 1η Ιανουαρίου 2020 και δεν εμπίπτουν στα μέτρα στήριξης που έχει ανακοινώσει μέχρι σήμερα η κυβέρνηση.
Πιο συγκεκριμένα, στο Νομό Ιωαννίνων άνοιξαν 122 νέες επιχειρήσεις στην αρχή του έτους, με τη συνέχιση της λειτουργίας τους να χρήζει άμεσης στήριξης από την Πολιτεία. Παράλληλα, 101 επιχειρήσεις έχουν κλείσει από την αρχή του έτους μέχρι και σήμερα.
Έντονη ανησυχία εκφράστηκε από τους εκπροσώπους του Επιμελητηρίου για τις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται στην τουριστική δραστηριότητα των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, οι οποίες απειλούνται με αναστολή της δραστηριότητάς τους ή με εξαγορά τους από μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα. Μια τέτοιου τύπου εξέλιξη θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στις επιχειρήσεις, τους εργαζόμενους και τις τοπικές κοινωνίες.
Την ανάγκη παρεμβάσεων και ρυθμίσεων που αφορούν στη ρευστότητα των επιχειρήσεων, τα δάνεια αλλά και την υλοποίηση ειδικών επενδυτικών προγραμμάτων στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ, τόνισαν όλοι οι συμμετέχοντες στην τηλεδιάσκεψη, προκειμένου να επιβιώσουν οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις στο νέο οικονομικό περιβάλλον που διαμορφώνεται στη χώρα, αλλά και διεθνώς.
Από τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάστηκαν οι βασικοί άξονες του σχεδίου «Μένουμε Όρθιοι», με έμφαση:
- στην άμεση ενίσχυση των επιχειρήσεων με 3 δις ευρώ,
- στη δημιουργία ενός εγγυοδοτικού προγράμματος ύψους 12 δις ευρώ,
- στην κάλυψη μισθών και ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων,
- στην ανάγκη θέσπισης ενός νέου πτωχευτικού δικαίου υπέρ των δανειοληπτών, των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών και όχι των τραπεζών, όπως προετοιμάζει η κυβέρνηση Μητσοτάκη.
Το πρόγραμμα στήριξης που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία είναι απολύτως κοστολογημένο και απαντά στην αγωνία των ανθρώπων της αγοράς αλλά και των εργαζόμενων στις επιχειρήσεις, ενισχύοντας άμεσα τους κλάδους που πλήττονται από την κρίση, για να μην βρεθεί η χώρα και ο τόπος μας στη μεγάλη ύφεση που ζήσαμε τα προηγούμενα χρόνια.
Η κυβέρνηση της ΝΔ δε διαθέτει τη βούληση να στηρίξει την οικονομία με εμπροσθοβαρή μέτρα, αξιοποιώντας και το δημοσιονομικό «μαξιλάρι» ασφαλείας που παρέδωσε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Αντίθετα, δημιουργεί καθημερινά όλο και μεγαλύτερα προβλήματα, τα οποία δύσκολα θα ξεπεραστούν στο μέλλον και θα επιτρέψουν την επιστροφή σε μια υγιή οικονομία.
Τόσο οι εκπρόσωποι του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων όσο και οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία που συμμετείχαν στην τηλεδιάσκεψη δεσμεύτηκαν να συνεχίσουν τον γόνιμο διάλογο και τη αλληλοενημέρωση, ώστε από κοινού να υπάρξουν άμεσες λύσεις και παρεμβάσεις που θα συμβάλλουν στην ενίσχυση των τοπικών επιχειρήσεων και την προστασία των εργαζομένων.