Τετάρτη 19.03.2025
More

    Συνελήφθη ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου

    Έστειλαν 20 οχήματα με αστυνομικούς σπίτι του

    Μεγάλη επιχείρηση της αστυνομίας από το πρωί στην Τουρκία για σύλληψη του Εκρέμ Ιμάμογλου, μετά από έρευνα για τα πεπραγμένα στον δήμο Κωνσταντινούπολης.

    Ο 53χρονος Ιμάμογλου κατηγορείται για οικονομικές ατασθαλίες και οικονομικές σχέσεις με το κουρδικό ΡΚΚ. Η επιχείρηση αφορά σε ακόμα 100 συνεργάτες του.

    Σε βίντεο που ανήρτησε ο Ιμάμογλου μέσα από το σπίτι του, ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης δηλώνει ότι ετοιμάζεται για τη σύλληψή του.

    «Το λέω με μεγάλη λύπη, πως μια χούφτα ανθρώπων επιχειρούν να καταπατήσουν τη λαϊκή βούληση, σε αυτή την κακία τους εμπλέκουν και τους αγαπημένους μου αστυνομικούς και τις δυνάμεις ασφαλείας. Έχουν συγκεντρωθεί μπροστά από την κατοικία μου, έξω από την κατοικία των 16 εκατομμυρίων κατοίκων της Κωνσταντινούπολης. Εκατοντάδες αστυνομικοί. Είμαστε αντιμέτωποι με μια μεγάλη τυραννία.

    Να ξέρετε πως δεν θα υποκύψω. Σας αγαπώ όλους. Τον εαυτό μου τον παραδίδω στον λαό μου. Ο λαός μου να ξέρει πως θα σταθώ όρθιος Θα συνεχίσω να αγωνίζομαι με εκείνο το άτομο και όσους μαζί του χρησιμοποιούν αυτές τις δυνάμεις σαν να είναι δικά τους εργαλεία», ανέφερε ο Ιμάμογλου.

    Ο βουλευτής του CHP İstanbul Τουράν Τασκίν Οζέρ δήλωσε ότι 20 οχήματα γεμάτα αστυνομικούς στάλθηκαν στην κατοικία του Εκρέμ Ιμάμογλου, ο οποίος κρατείται.

    «Είμαι υπό κράτηση. Νομίζουν ότι με το να μας φιμώσουν, θα μας εμποδίσουν να υπερασπιστούμε και να υποστηρίξουμε τον Εκρέμ Ιμάμογλου. Καλώ τους πολίτες μας που έχουν λογαριασμούς σε όλες τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης: Από τώρα και στο εξής, ο Εκρέμ Ιμάμογλου έχει ανατεθεί στο τουρκικό έθνος. Προστατέψτε, φροντίστε, υποστηρίξτε! Δεν μπορούν να νικήσουν το έθνος. Όλα θα πάνε καλά», έγραψε από πλευράς του στο X ο Μουράτ Ονγκούν, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Media Inc. και σύμβουλος Τύπου του Ιμάμογλου.

    Δεκάδες μέλη των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας αναπτύχθηκαν μπροστά από την κατοικία του Ιμάμογλου στη συνοικία Suriyer της Κωνσταντινούπολης για να τον συλλάβουν, ενώ κάνουν φύλλο και φτερό το σπίτι του στο πλαίσιο έρευνας, όπως μετέδωσε το CNNTurk.

    Η επιχείριση σύλληψης του Ιμάμογλου και σχεδόν 100 ατόμων, ανάμεσά τους δημοσιογράφοι και επιχειρηματίες, σχετίζεται με τους διαγωνισμούς στην Medya A.Ş. και τη συμφιλίωση της πόλης μεταξύ του PKK και του CHP.

    Ο Ιμάμογλου κατηγορείται ότι ανέθεσε διαγωνισμό σχεδόν 400 εκατομμυρίων λιρών στην εταιρεία του Acun Ilıcalı που ονομάζεται Creative Media στο Λονδίνο, μέσω του IMM Media AŞ. Επικεφαλής της εταιρείας είναι ο Merthan Açıl, ο πρώην κουνιάδος του Acun Ilıcalı, για τον οποίο ξεκίνησε έρευνα.

    Σύμφωνα με το CNN Türk σε βάρος του Ιμάμογλου αναμένεται να ασκηθούν βαριές κατηγορίες: του προσάπτεται πως είναι επικεφαλής εγκληματικής οργάνωσης, ενέχεται σε δωροληψία, ότι έστησε μειοδοτικούς διαγωνισμούς και πως παρείχε υποστήριξη σε «τρομοκρατική» οργάνωση.

    Ο Ιμάμογλου αντιμετωπίζει πολλαπλές αγωγές, συμπεριλαμβανομένων των ισχυρισμών ότι προσπάθησε να επηρεάσει έναν δικαστικό εμπειρογνώμονα που ερευνά δήμους υπό την ηγεσία της αντιπολίτευσης. Οι υποθέσεις θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ποινές φυλάκισης και φραγμό στην πολιτική του καριέρα.

    Ο Ιμάμογλου ασκεί επίσης έφεση για μια καταδίκη του το 2022 για προσβολή μελών του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου της Τουρκίας, μια υπόθεση που θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει σε απαγόρευση της ενασχόλησής του με τα κοινά.

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ