Παρασκευή 09.05.2025
More

    Ξεσηκωμός (με καθυστέρηση) για την αναοριοθέτηση οικισμών

    Ούτε ο σάλος που προκλήθηκε από τις δραματικές αλλαγές στην εκτός σχεδίου δόμηση στη χώρα, η οποία επί της ουσίας καταργήθηκε, ούτε οι επισημάνσεις για τον κίνδυνο να υπάρξει μία ακόμη πιο δραματική αλλαγή και στην εντός σχεδίου δόμηση έπαιξαν τελικά κάποιο ρόλο και η υπογραφή του Π.Δ για την αναοριοθέτηση των οικισμών κάτω των 2.000 κατοίκων, με τη δημοσίευση στο ΦΕΚ δημιουργεί τετελεσμένα που επηρεάζουν την καθημερινότητα εκατομμυρίων πολιτών στην Ελλάδα.

    Το σύνολο των αποφάσεων των πρώην Νομαρχιών στην επικράτεια από την δεκαετία ήδη του 1980 οι οποίες καθόριζαν τα όρια των οικισμών και τις επεκτάσεις αυτών, με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας κρίθηκαν άκυρες(!) και το Υπ. Περιβάλλοντος προχώρησε στη σύνταξη σχεδίου Π.Δ για την αναοριοθέτηση των μικρών οικισμών με πληθυσμό κάτω των 2.000 κατοίκων. Οι προβλέψεις και προτάσεις αυτού του Σχεδίου όμως οδήγησαν σε έναν παραλογισμό που είναι αλήθεια, ότι με πολύ μεγάλη καθυστέρηση έγινε αντιληπτός από την τοπική αυτοδιοίκηση και πολύ περισσότερο από τους ίδιους τους πολίτες που είναι οι άμεσα θιγόμενοι.

    Σύμφωνα λοιπόν με όσα έχουν ήδη δει το φως της δημοσιότητας και μετά από τις συζητήσεις και στην ΚΕΔΕ και στα δημοτικά συμβούλια δήμων, τα όρια των οικισμών μειώνονται σε εκείνα που ήταν πριν το 1984 και τις επεκτάσεις αυτών που νόμιμα αποφασίστηκαν. Σε πρακτικό επίπεδο αυτό σημαίνει, ότι χιλιάδες ιδιοκτησίες με νόμιμες οικοδομικές άδειες κινδυνεύουν να χαρακτηριστούν ως μη άρτιες και μη οικοδομήσιμες, αν και από το ΥΠΕΝ αναφέρουν ατύπως, ότι οι αλλαγές δε θα επηρεάσουν τις νομίμως εκδοθείσες οικοδομικές άδειες. Αυτό όμως είναι απλώς η μία όψη του νομίσματος γιατί υπάρχουν χιλιάδες ιδιοκτησίες εντός σχεδίου που από οικόπεδα που θεωρούνταν μέχρι και χθες, με ανάλογη αξία και προοπτική, από σήμερα μετατρέπονται σε γεωτεμάχια, με ελάχιστη αξία και με ακόμη μικρότερο αναπτυξιακό ή οικονομικό ενδιαφέρον.

    Τα συμβολαιογραφικά γραφεία επίσης έχουν ήδη επισημάνει και άλλες παραμέτρους που έρχονται στο προσκήνιο με την εφαρμογή των νέων ορίων στους οικισμούς καθώς όπως αναφέρουν, δημιουργείται μία νέα συνθήκη για τις κληρονομιές, τις γονικές παροχές και τις διαθήκες, αφού κληρονόμοι που είχαν ήδη αποδεχθεί κληρονομιές ίσων και αντίστοιχων περιουσιών με τα δικαιώματα οικοπέδων, βρίσκονται μπροστά σε νέα πραγματικότητα, με τον έναν να έχει κληρονομήσει και να διατηρεί ένα οικόπεδο, ενώ ο δεύτερος να είχε κληρονομήσει ένα οικόπεδο που μετατράπηκε σε μία νύχτα σε χωράφι…

    Παραλογισμός

    Για έναν παραλογισμό έκανε λόγο σε δηλώσεις του για το θέμα ο δήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας ειδικά γιατί έρχεται η εξέλιξη αυτή σε μία χρονική στιγμή που εκπονούνται τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια. Η συγκεκριμένη απόφαση έρχεται σε αντίθεση με τις αρχές του ορθού χωρικού σχεδιασμού, σύμφωνα με τον δήμαρχο, καθώς καθορίζει εκ νέου τα όρια των οικισμών, αγνοώντας τα δεδομένα που ίσχυαν επί δεκαετίες και στα οποία βασίστηκαν αποφάσεις πολιτών και της διοίκησης. «Με βάση μια απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας κρίθηκαν άκυρες οι παλαιότερες αποφάσεις νομαρχών που καθόριζαν τα όρια οικισμών, οδηγώντας στην κατάργηση ορίων μέσα στα οποία είχαν χτιστεί σπίτια και είχαν εκδοθεί οικοδομικές άδειες. Πολίτες που ενήργησαν απολύτως νόμιμα κινδυνεύουν να βρεθούν με ακίνητα εκτός οικισμού», τόνισε.

    Ο κ. Μπέγκας χαρακτήρισε την κατάσταση άδικη και υπογράμμισε ότι η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), στην τελευταία της συνεδρίαση, έθεσε το ζήτημα και προετοιμάζει συντονισμένες ενέργειες αντίδρασης. «Η ΚΕΔΕ θα προσπαθήσει να αλλάξει αυτές τις αποφάσεις γιατί είναι πραγματικά αδιανόητο να χαρακτηρίζεται σήμερα ως παράνομος ένας συμπολίτης που ενήργησε απολύτως νόμιμα στο παρελθόν».

    Πρωτοβουλίες ζητά ο Μιχ. Πλιάκος

    Από τους ελάχιστους δήμους που αντιλήφθηκαν έγκαιρα τους κινδύνους που δημιουργεί ο σχεδιασμός του ΥΠΕΝ, ο δήμος Ζίτσας που με επιστολή του δημάρχου Μιχ. Πλιάκου από τον Φεβρουάριο είχε επισημάνει τα σοβαρά προβλήματα και τον κίνδυνο που υπάρχει για το μέλλον των οικισμών και την απώλεια περιουσιών. Σε δηλώσεις του ο κ. Πλιάκος τόνισε πως με την εφαρμογή των νέων διατάξεων υπονομεύεται οποιαδήποτε αναπτυξιακή προοπτική για τους οικισμούς με πληθυσμό κάτω των 2.000 κατοίκων, με τον δήμο Ζίτσας να διαθέτει στα διοικητικά του όρια συνολικά 58 τέτοιους οικισμούς, όλα τα χωριά δηλαδή στα οποία εκατοντάδες οικόπεδα μετατρέπονται σε χωράφια.

    «Προσπαθούμε να φέρουμε πίσω στα χωριά τον κόσμο για να ενισχύσουμε την πρωτογενή παραγωγή, για να υπάρξει ένα καλύτερο μέλλον και κάποιοι αποφασίζουν να υποθηκεύσουν το μέλλον των περιοχών και τις αναπτυξιακές τους προοπτικές και δυνατότητες. Προφανώς, πρέπει να αναληφθούν πρωτοβουλίες σε νομοθετικό επίπεδο και να υπάρξει αναθεώρηση των διατάξεων και αναθεώρησή τους με όρους που θα προστατεύουν το περιβάλλον και θα λαμβάνουν υπόψιν τις ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής. Η καθιέρωση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος και της μορφής του οικιστικού συνόλου ανά περιοχή, έχει δημιουργήσει εδώ και χρόνια, συγκεκριμένες συνθήκες εκμετάλλευσης των περιουσιών, με αγοραπωλησίες, μεταβιβάσεις, δωρεές, κατατμήσεις οικοπέδων για κληρονομικούς λόγους, πράξεις δηλαδή που αποσκοπούν στη διατήρηση της κυριότητας της γης και στη δυνατότητα αξιοποίησής της με τους όρους που ίσχυαν τη δεδομένη χρονική στιγμή. Ταυτόχρονα με τη συρρίκνωση των ορίων των οικισμών οι εκτάσεις που βρίσκονται περιμετρικά αυτών θα εγκαταλειφθούν πλήρως, θα δασωθούν, θα αποτελέσουν εστίες πρόκλησης πυρκαγιών, θα απειλήσουν τους οικισμούς και τις περιουσίες των πολιτών», ανέφερε ο κ. Πλιάκος.

    «Απαράδεκτο», λέει ο Αλ. Καχριμάνης

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη δημοσίευση του Προεδρικού Διατάγματος για την οριοθέτηση οικισμών κάτω των 2000 κατοίκων, ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλ. Καχριμάνης χαρακτήρισε «απαράδεκτο και λανθασμένο» καλώντας τα συναρμόδια υπουργεία Περιβάλλοντος και Υποδομών να προχωρήσουν σε νομοθετική ρύθμιση.

    «Με Νόμο του 1983  δόθηκε το δικαίωμα να επεκταθούν οι οικισμοί προς διάφορα σημεία. Αυτά έχουν όλα ΦΕΚ. Και αυτή η απόφαση που προέρχεται πάλι από το ΣτΕ για εμένα είναι λανθασμένη. Θεωρώ ότι όλες αυτές τις αδικίες πρέπει άμεσα τα υπουργεία να τις αλλάξουν με νομοθετική ρύθμιση.  Δεν γίνεται να λέμε ότι μας ενδιαφέρει να ξαναγυρίσει ο κόσμος στα χωριά,  αλλά να του απαγορεύουμε να χτίσει σε αυτούς τους μικρούς οικισμούς. Είναι απαράδεκτο, είναι τελείως λανθασμένο και έρχεται από ανθρώπους που το μυαλό τους φτάνει από τη Γλυφάδα μέχρι την Κηφισιά».

     

    ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ