Πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης προέβλεψε την ημερομηνία της επόμενης μαζικής εξαφάνισης στη Γη, με το αποτέλεσμα να προκαλεί ερωτήματα και συζήτηση.
Ανησυχητική πρόβλεψη: Πότε και πώς;
Η τεχνητή νοημοσύνη που αναπτύχθηκε από την τεχνολογική εταιρεία BioPredict, σύμφωνα με το atelier-de-france.fr, ανέλυσε εκατομμύρια περιβαλλοντικά και γεωλογικά σύνολα δεδομένων, για να καταλήξει σε ένα ανησυχητικό συμπέρασμα: Η επόμενη μαζική εξαφάνιση θα μπορούσε να συμβεί ήδη από το 2145, προκαλώντας έναν συνδυασμό οικολογικών και κλιματικών παραγόντων.
«Το μοντέλο πρόβλεψης δείχνει ένα σενάριο όπου ο συνδυασμός της αύξησης της θερμοκρασίας, της αποψίλωσης των δασών και της ρύπανσης των ωκεανών οδηγεί σε ένα περιβαλλοντικό σημείο χωρίς επιστροφή».
Η αντίδραση της επιστημονικής κοινότητας
Η ανακοίνωση αυτή προκάλεσε αμέσως συζήτηση μεταξύ των ειδικών σε θέματα κλίματος και ειδικών βιολόγων. Ορισμένοι επιστήμονες υποστηρίζουν τα αποτελέσματα του BioPredict, ενώ άλλοι προειδοποιούν κατά της βιαστικής ερμηνείας των προβλέψεων της τεχνητής νοημοσύνης.
Η δρ Έλενα Μιρόφ, διάσημη οικολόγος, επιχειρεί να ρίξει φως σε αυτές τις προβλέψεις με βάση την προσωπική της άποψη, βασιζόμενη στην επαγγελματική της πορεία.
Έχοντας εργαστεί στον τομέα αυτόν για περισσότερες από δύο δεκαετίες, έχει δει με τα ίδια της τα μάτια τη διάβρωση της βιοποικιλότητας. «Κάθε χρόνο τα σημάδια είναι πιο ξεκάθαρα και πιο ανησυχητικά. Αυτό που προβλέπει αυτό το πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης δεν είναι απλώς μια πιθανότητα, είναι μια αυστηρή προειδοποίηση που πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη μας», διαμηνύει.
Ο αντίκτυπος στις τοπικές κοινότητες
Η δρ Μιρόφ, μοιραζόμενη την ιστορία που διαμόρφωσε την καριέρα της, ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια μιας αποστολής στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου συνάντησε μια κοινότητα ιθαγενών που επηρεάστηκε άμεσα από την αποψίλωση των δασών. Όπως η ίδια είπε, ο τρόπος ζωής τους, άρρηκτα συνδεδεμένος με το δάσος, επιδεινωνόταν ραγδαία, προμηνύοντας αυτό που θα μπορούσε να αποτελεί το μέλλον όλων μας αν δεν ληφθούν μέτρα.
Τι μπορούμε να κάνουμε για αυτό;
Μπροστά σε μια τέτοια πρόβλεψη, η δράση φαίνεται να είναι η μόνη λύση. Η δρ Mιρόφ τονίζει την ανάγκη να υιοθετηθούν αυστηρότερες περιβαλλοντικές πολιτικές και να ενισχυθεί η διεθνής συνεργασία για τον μετριασμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.
Επομένως:
- Αυξημένη παρακολούθηση των κρίσιμων οικοσυστημάτων
- Επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας
- Εκπαίδευση και προγράμματα παγκόσμιας ευαισθητοποίησης
- Η τεχνολογία ως σύμμαχος
- Η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης για την πρόβλεψη τέτοιων συμβάντων θα μπορούσε, επίσης, να διαδραματίσει βασικό ρόλο στην πρόληψη. Με την έγκαιρη ανίχνευση των προειδοποιητικών σημάτων, θα μπορούσαμε ενδεχομένως να αλλάξουμε την πορεία του οικολογικού μας μέλλοντος.
Το δημοσίευμα του atelier-de-france.fr καταλήγει:
«Λαμβάνοντας υπόψη τα σενάρια που προβλέπει το BioPredict, είναι σαφές ότι βρισκόμαστε σε ένα σταυροδρόμι όπου κάθε δράση μετράει.
Η δέσμευση σε όλα τα επίπεδα, από την κυβερνητική πολιτική έως την ατομική δράση, θα είναι ζωτικής σημασίας για την αποφυγή ή τουλάχιστον τον μετριασμό της επόμενης μαζικής εξαφάνισης.
Επιπλέον, οι συνεχείς προσομοιώσεις και οι προσαρμογές των μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης θα μπορέσουν να βελτιώσουν τις προβλέψεις μας και ελπίζουμε να μας δώσουν τα εργαλεία ώστε να προετοιμαστούμε καλύτερα για το μέλλον».