Στελέχη του ΥΠΕΝ εξηγούν ότι οι περιοχές που βρίσκονται στο επίκεντρο της συζήτησης θα μπορούσαν να αποκτήσουν ειδικό καθεστώς, ώστε να επιτρέπεται η οικοδόμηση σε εκτάσεις από 2 έως 4 στρέμματα, ανάλογα με τις χρήσεις γης.
Τρόπους απεμπλοκής από την μέγγενη της μετατροπής εν μια νυκτί, χιλιάδων οικοπέδων εντός των οικισμών με πληθυσμό κάτω των 2.000 κατοίκων, σε αγροτεμάχια, λόγω του Π.Δ 194 του υπ. Περιβάλλοντος με βάση σχετική απόφαση του ΣτΕ αναζητά η Κυβέρνηση και η πολιτική ηγεσία των συναρμόδιων υπουργείων.
Μετά τις αντιδράσεις σε επίπεδο τοπικών κοινωνιών και τοπικής αυτοδιοίκησης, ξεκίνησε μία νέα διαδικασία διαλόγου με το υπ. Περιβάλλοντος να δείχνει πως αντιλαμβάνεται – με καθυστέρηση έστω – το τεράστιο ζήτημα ακύρωσης ή απομείωσης της ιδιωτικής περιουσίας εκατομμυρίων πολιτών, αναζητώντας μία μεσοβέζικη λύση.
Όπως διέρρευσε ήδη από τη Μεγ. Πέμπτη, από αρμόδια στελέχη του ΥΠΕΝ υπάρχει πρόθεση του υπουργείου να οργανώσει τις ζώνες των οικισμών που μένουν εκτός σχεδίου με τέτοιο τρόπο ώστε να μετονομαστούν σε Περιοχές Ελέγχου Χρήσεων (ΠΕΧ). Αυτές οι περιοχές θα είναι εκτός ορίων οικισμών και εκτός σχεδίου όμως ο νομοθέτης θα προσδιορίσει μία αρτιότητα μεταξύ 2-4 στρεμμάτων και θα μπορεί σε αυτές να εντάξει και ειδικές χρήσεις όπως η κοινωνική κατοικία. Ο στόχος που εκτιμάται ότι έτσι μπορεί να επιτευχθεί είναι αυτή η Περιοχή να έχει μεγαλύτερη αρτιότητα από τα οικόπεδα εντός οικισμού αλλά μικρότερη από την εκτός σχεδίου, με βασική προϋπόθεση ότι θα έχει «πρόσωπο» σε κοινόχρηστο δρόμο.
Οργισμένοι στην ΚΕΔΕ
Η ΚΕΔΕ αντιλήφθηκε το τεράστιο ζήτημα που τείνει να δημιουργηθεί γιατί δεν αφορά μόνον ιδιωτικές περιουσίες και την απώλεια της αξίας τους ή την αλλαγή χρήσης, αλλά αφορά και την ίδια την αναπτυξιακή διάσταση κάθε οικισμού και συζήτησε το θέμα στην συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος με μέλη της να προειδοποιούν για σοβαρές κοινωνικές και αναπτυξιακές επιπτώσεις, εάν το Π.Δ εφαρμοστεί όπως έχει θεσμοθετηθεί.
Ο πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της ΚΕΔΕ, Μανώλης Κοκοσάλης, όπως αναφέρουν δημοσιεύματα του αθηναϊκού Τύπου, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, για ουσιαστική ακύρωση του δικαιώματος δόμησης στην περιφέρεια.
Ο ίδιος επεσήμανε ότι η μείωση των ορίων στους οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων γίνεται με κριτήρια του 1983, αγνοώντας τις σημερινές ανάγκες, την πληθυσμιακή και αναπτυξιακή πραγματικότητα, και τις εν εξελίξει μελέτες για τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια (ΤΠΣ).
Ο δήμαρχος Μινώα Πεδιάδας και πρώην υπουργός, Βασίλης Κεγκέρογλου ανέδειξε την αντίφαση του ΥΠΕΝ το οποίο όπως είπε από τη μία προωθεί τα ΤΠΣ και τα Ειδικά Πολεοδομικά και από την άλλη με το εν λόγω Π.Δ αφαιρεί ουσιαστικά το ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης στον καθορισμό των ορίων των οικισμών.
Το ψήφισμα
Η Επιτροπή Περιβάλλοντος της ΚΕΔΕ κατέληξε σε ψήφισμα απόρριψης του Π.Δ, ζητώντας:
Άμεση αναστολή της διαδικασίας προώθησης του Π.Δ.
Διαβούλευση με το Υπουργείο Περιβάλλοντος, το Συμβούλιο της Επικρατείας και το ΤΕΕ.
Απόδοση αρμοδιότητας στους δήμους για τον καθορισμό των ορίων μέσω των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων, στη βάση επιστημονικών και χωρικών κριτηρίων.
Διασφάλιση της συνέχειας δόμησης σε οικισμούς που διαθέτουν υποδομές και κοινωνική ζωή.
Αιχμές για το ρόλο του ΣτΕ
Αξίζει να σημειωθεί τέλος, ότι στη συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος διατυπώθηκαν σκληρές αιχμές για το ρόλο του ΣτΕ και τη νομοτεχνική καθοδήγηση που διεκδικεί ως έναν επιπλέον ρόλο του ελέγχου της συνταγματικότητας των πολιτικών αποφάσεων στον οποίο και πρέπει να παραμείνει.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ