Αυτό κι αν είναι από τα «κουφά». Από εκείνα που λες ότι δε μπορεί να το έχεις ακούσει, ούτε μπορεί να είναι αλήθεια…
Κι όμως, μετά διαπιστώνεις, ότι και ειπώθηκαν και (μάλλον) το πιστεύουν κιόλας, ότι έχουν δίκιο…
Ενώ έχει ξεσηκωθεί το σύμπαν για το Π.Δ του ΥΠΕΝ με το οποίο εν μια νυκτί χιλιάδες οικόπεδα, περιουσίες πολιτών που αποκτήθηκαν είτε μέσω κληρονομιάς είτε μέσω αγορών, με «ζεστό» χρήμα δηλαδή, μετατράπηκαν σε αγροτεμάχια, η Κυβέρνηση επεξεργάζεται κάποιο σχέδιο…
Και μάλιστα τις προηγούμενες ημέρες διαβάσαμε κάποιες προσεγγίσεις αυτού του σχεδίου, με δηλώσεις ή διαρροές από το γραφείο του υφυπουργού ΥΠΕΝ κ. Ταγαρά…
Τις παρουσιάσαμε κιόλας στην «Ε» όπως είχαν αναφερθεί μετά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος της ΚΕΔΕ…
Περιμέναμε λοιπόν, ότι η επόμενη δημόσια παρέμβαση της Κυβέρνησης θα ήταν προς την κατεύθυνση της ανάληψης μίας συγκεκριμένης πρωτοβουλίας που θα δίνει διέξοδο…
Αντ’ αυτής όμως ακούσαμε χθες τον καθ’ ύλην αρμόδιο υπουργό Περιβάλλοντος κ. Παπασταύρου να σχολιάζει σε τηλεοπτική του συνέντευξη πως το εν λόγω Π.Δ όχι μόνο δε «αφήνει στον αέρα» τους οικισμούς με πληθυσμό κάτω των 2.000 κατοίκων, αλλά διορθώνει μία εκκρεμότητα δεκαετιών!
Βάζει τάξη είπε ο υπουργός Περιβάλλοντος το εν λόγω Π.Δ και αυτό σας λέμε κι εμείς, να το ξέρετε αν είστε άμεσα ενδιαφερόμενοι ή εάν έχετε φίλους και γνωστούς που είναι άμεσα ενδιαφερόμενοι…
Δεν ακυρώνονται, ούτε δημεύονται περιουσίες ετών, αλλά μπαίνει τάξη! Και μάλιστα «όλοι οι οικισμοί κάτω των 2.000 αποκτούν ασφάλεια και βεβαιότητα»…
Να μη θυμίσουμε που μας οδήγησαν άλλες δηλώσεις από το βήμα της Βουλής για τη διασφάλιση της ασφάλειας των σιδηροδρόμων, έτσι;
Όμως εδώ μιλάμε για κοροϊδία που όμοιά της δε θυμόμαστε ποτέ άλλοτε να γίνεται με τη συμπαιγνία Κυβέρνησης και Δικαιοσύνης…
Γιατί περί τέτοιας πρόκειται. Μία συμπαιγνία καθώς έρχεται το ΣτΕ το 2019 να κρίνει πως οι οριοθετήσεις των οικισμών που γινόταν από το 1985 από τους διορισμένους τότε Νομάρχες ήταν λανθασμένες καθώς ο κάθε Νομάρχης ήταν αναρμόδιος και ως εκ τούτου οι επεκτάσεις ήταν και είναι άκυρες!
Καλά, ούτε καν εκλεγμένοι δεν ήταν οι Νομάρχες τότε. Διορισμένοι ήταν από το Κράτος. Τι σόι αναρμοδιότητα ανακαλύπτεται 40 χρόνια μετά;
Αλλά ας υποθέσουμε, ότι το αποδεχόμαστε κι αυτό και περιμένουμε να δούμε πως θα το αντιμετωπίσει η Κυβέρνηση στην πράξη…
Και τι λέει ο κ. Παπασταύρου; Ότι η Πολιτεία που σέβεται την απόφαση του ΣτΕ μελετά μία νομοθετική ρύθμιση μέσω της οποίας τα ακίνητα που έχουν γεωγραφική οικιστική σχέση με τον οικισμό θα επιχειρηθεί να ενσωματωθούν σε αυτόν…
Σε δύο γραμμές υπάρχουν μόνο αόριστες υποσχέσεις και καμία ουσιαστική δέσμευση.
Και μάλιστα η μελέτη αφορά νομοθετική ρύθμιση και όχι Π.Δ που είναι το μόνο που μπορεί να λύσει το ζήτημα και όχι μία νομοθετική ρύθμιση…
Κι αφού είναι λάθος ό,τι έγινε και για το οικόπεδο που είχαμε στο χωριό και γίνεται γεωτεμάχιο, από το 2012 μέχρι σήμερα πληρώναμε κάθε χρόνο ΕΝΦΙΑ, μήπως μπορεί το ΣτΕ ή η Κυβέρνηση να μας πουν πότε θα επιστρέψουν τα χρήματα; Άλλο πληρώνεις αν έχεις οικόπεδο και άλλο αν έχεις γεωτεμάχιο έτσι δεν είναι;
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
από την εφημερίδα «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» 30-04-2025