Δευτέρα 05.05.2025
More

    Εθνικό σχέδιο κατά της βίας ανηλίκων – Έμφαση σε οικογένεια, σχολείο και ασφάλεια

    Στην περιπλοκότητα του φαινομένου της παραβατικότητας ανηλίκων στάθηκε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην ομιλία του κατά την παρουσίαση της Εθνικής Στρατηγικής για τη βία στους νέους, σημειώνοντας την ανάγκη “να μπορούμε να συνομιλούμε με πολλά διαφορετικά υπουργεία αλλά και πολλούς διαφορετικούς ειδικούς για να μπορούμε να έχουμε μετρήσιμα αποτελέσματα“.

    Κάνοντας αναφορά στη σειρά “Adolescence” ο κ. Μητσοτάκης, τόνισε ότι η προσπάθεια αυτή από πλευράς κυβέρνησης ξεκίνησε πριν τη σειρά και αυτό δείχνει ότι ευαισθητοποίηση μας για το ζήτημα αυτό. Δεν είναι προϊόν μιας εφήμερης δημοσιότητας που πήρε μια σειρά, η οποία νομίζω ότι μας ταρακούνησε όλους, αλλά μιας βιωματικής προσέγγισης την οποία έχουμε και εμείς σαν γονείς πρωτίστως, ότι εδώ αντιμετωπίζουμε ένα πρόβλημα το οποίο είναι σύνθετο και όπως δείχνουν τα στοιχεία, δυστυχώς βαίνει προς μια κατεύθυνση μεγαλύτερης όξυνσης”.

    “Άρα απαιτεί και από μέρους μας μια πολύ πιο συστηματική και μεθοδική αντιμετώπιση. Δεν θέλω να αναφερθώ αναλυτικά στις πολλές πρωτοβουλίες. Θα ήθελα όμως να σταθώ επιγραμματικά σε κάποιες στις οποίες προσωπικά και βιωματικά θα έλεγα, όχι τόσο επιστημονικά, αποδίδω πολύ μεγάλη σημασία. Τα ζητήματα τα οποία αφορούν την ενδοοικογενειακή βία και το περιβάλλον μέσα στο οποίο μεγαλώνουν τα παιδιά, τα οποία για πρώτη φορά αντιμετωπίζονται από την Ελληνική Αστυνομία αλλά και από τους κοινωνικούς λειτουργούς με πολύ μεγαλύτερη μεθοδικότητα και πολύ μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα. Τις πρωτοβουλίες που έχουμε αναλάβει για να αντιμετωπίσουμε το bullying στο σχολείο, την πλατφόρμα, “Stop bullying” h οποία έχει ήδη καταγράψει παραπάνω από 1.000 περιστατικά” είπε ο πρωθυπουργός.

    “Διαπιστώνω ότι τελευταία ενδεχομένως έχει μειωθεί η συχνότητα καταγραφής περιστατικών και θα ζητήσω και από το Υπουργείο να αναβαθμίσουμε επικοινωνιακά την προβολή της πλατφόρμας, διότι θεωρώ ότι είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό εργαλείο και για την προστασία των θυμάτων, αλλά και για την αντιμετώπιση της ψυχολογίας των θυτών που προβαίνουν σε τέτοια περιστατικά” πρόσθεσε και σημείωσε:

    “Να αναφερθούμε στην παρουσία της Αστυνομίας σε χώρους όπου συχνάζουν νέοι. Πόσο σημαντικό αίσθημα πρόσθετης ασφάλειας δίνει αυτή η διακριτική παρουσία της αστυνομίας καλά εκπαιδευμένων αστυνομικών, οι οποίοι πρέπει να μπορούν να χειρίζονται με την απαραίτητη ευαισθησία τα φαινόμενα της εφηβικής πρωτίστως παραβατικότητας”.

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ