Με σύμπραξη τοπικών φορέων και εκπαιδευτικών, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων συμβάλλει ενεργά στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας μέσω του Εθνικού Σχεδίου Δράσης
Μεταξύ των χωρών – μελών της Ε.Ε που καταγράφουν ιδιαίτερα υψηλά αλλά κυρίως ανησυχητικά ποσοστά στην παιδική παχυσαρκία, είναι η Ελλάδα που υλοποιεί ένα Εθνικό Σχέδιο Δράσης κατά της παιδικής παχυσαρκίας, μετά από μία πολυετή συζήτηση και κυρίως μετά τις δραματικές διαπιστώσεις για το μέγεθος του προβλήματος.
Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων με τη συνεργασία και άλλων τοπικών επιστημονικών και κοινωνικών φορέων και παραγόντων, ανέλαβε να συμμετέχει στη διαμόρφωση της κοινής εθνικής στρατηγικής, με την αρμοδιότητα για την Περιφέρεια Ηπείρου και την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων αντίστοιχα. Το πρώτο στάδιο αυτής της προσπάθειας περιλαμβάνει την καταγραφή του προβλήματος μέσα από τη συνεργασία με την σχολική – εκπαιδευτική και μαθητική κοινότητα, μέχρι το τέλος της τρέχουσας σχολικής περιόδου και από τον Σεπτέμβριο μέχρι τον Δεκέμβριο του 2025. Το ίδιο διάστημα και παράλληλα με τις καταγραφές, θα υλοποιούνται και δράσεις που θα περιλαμβάνουν μία σειρά ενεργειών που θα ενισχύουν την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση για την ποιότητα της διατροφής αλλά επίσης για την ενίσχυση της σωματικής άσκησης. Η παιδική παχυσαρκία όπως ανέφερε στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν οι εκπρόσωποι των τοπικών φορέων που μετέχουν στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης, ο Καθηγητής, Πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Σπυρ. Κονιτσιώτης, είναι ένα τεράστιο πρόβλημα για τις χώρες του δυτικού κόσμου με την Ελλάδα να καταγράφει ποσοστό 38% υπέρβαρων ή παχύσαρκων παιδιών μέχρι την ηλικία των 14 ετών.
Το συντονισμό της δράσης για την Ήπειρο και τα Ιόνια νησιά έχει αναλάβει το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, με υπεύθυνη την Καθηγήτρια Υγιεινής και Επιδημιολογίας Εύη Ντζάνη που τόνισε αρχικά ότι ένας μύθος που πρέπει να καταρριφθεί είναι και αυτός που λέει, ότι η παιδική παχυσαρκία λειτουργεί ως παράγοντας κινδύνου για τον άνθρωπο στην ενήλικη ζωή του. «Τα παιδιά που είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα διατρέχουν τον μεγάλο κίνδυνο στη διάρκεια της παιδικής τους ηλικίας και όχι ως ενήλικες. Είναι ένα στοίχημα που μπορούμε και πρέπει να κερδίσουμε με τη βοήθεια και τη συνεργασία όλων. Ούτε η οικογένεια, ούτε το σχολείο μπορεί μόνο του να κάνει πράγματα, αλλά όλοι μαζί μπορούμε να κάνουμε πολλά για να επιτύχουμε τον στόχο που έχει θέσει ο ΠΟΥ που είναι η μείωση της παιδικής παχυσαρκίας κατά ποσοστό 10-15% εντός των επόμενων οκτώ – δέκα ετών», ανέφερε η κα Ντζάνη.
Ως ένα αποτέλεσμα πολλών παραγόντων κινδύνου που ξεκινούν και παίζουν καθοριστικό ρόλο από την ενδομήτρια ζωή, χαρακτήρισε την παχυσαρκία ο επίκουρος Καθηγητής Παιδιατρικής και Παιδιατρικής Ενδοκρινολογίας Αν. Σέρμπης.
Ο ρόλος του σχολείου και της κοινωνίας
Καθοριστικός θα είναι ο ρόλος της εκπαιδευτικής κοινότητας και συνολικά του σχολικού περιβάλλοντος με την Περ. Διευθύντρια Εκπαίδευσης Ηπείρου Μαρ. Μπέση να πλέκει το εγκώμιο των εκπαιδευτικών που ανταποκρίθηκαν με θέρμη στο αρχικό σχέδιο προτάσεων συμμετοχής στο πρόγραμμα που ξεκινά αύριο Τετάρτη, με το Φεστιβάλ Υγείας που θα γίνει το πρωί στα Γενικά Αρχεία του Κράτους.
Τέλος, ο Καθηγητής Αγωγής Υγείας του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών Βασίλης Κούτρας στάθηκε στα πολλά στερεότυπα που ειδικά στην Ελλάδα ισχύουν εδώ και δεκαετίες και έχουν να κάνουν με παρωχημένες αντιλήψεις για τη σημασία της διατροφής στην ανάπτυξη των παιδιών εμπεριέχοντας πάντα και τον «κίνδυνο» της τιμωρίας ή της τιμωρίας. Ένα επίσης μεγάλο κεφάλαιο είναι και αυτό της σύνδεσης της παχυσαρκίας με την φτωχοποίηση της κοινωνίας. «Ειδικά στην Ελλάδα, η φτωχοποίηση της ελληνικής κοινωνίας συνδέεται με την παχυσαρκία και τα υπέρβαρα παιδιά. Ένα ποσοστό 22% των παιδιών μεγαλώνει σε συνθήκες φτώχειας και αυτό έχει σημαντική επίπτωση στην ποιότητα της διατροφής. Πολλοί θεωρούν ίσως, ότι αν κάποιος είναι στο όριο της φτώχειας, δύσκολα θα αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα παχυσαρκίας, αλλά αυτό δεν ισχύει, γιατί εκείνο που μετράει δεν είναι η ποσότητα, όσο η ποιότητα της διατροφής και αυτό που γίνεται στην πράξη είναι ότι τα παιδιά που μεγαλώνουν σε συνθήκες φτώχειας ακολουθούν μία πολύ κακής ποιότητας διατροφή», τόνισε ο κ. Κούτρας.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ