Εκατοντάδες μαθητές και ειδικοί έδωσαν το παρών στο Φεστιβάλ Υγείας, στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου για την καταπολέμηση της Παχυσαρκίας
Το πρώτο Φεστιβάλ υγείας στο πλαίσιο των δράσεων σε τοπικό επίπεδο με συντονιστή το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων για την υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης κατά της παιδικής παχυσαρκίας, πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στα Γενικά Αρχεία του κράτους, παράλληλα όμως και στην πλατεία Γλυκήδων που πλημμύρισε από παιδικές φωνές, χαρούμενα πρόσωπα και φωτεινά χαμόγελα.
Εκατοντάδες μαθητές συμμετείχαν στις δράσεις αθλητικού περιεχομένου που συνόδευσαν το ενημερωτικό σκέλος της εκδήλωσης που περιελάμβανε ομιλίες ειδικών επιστημόνων γύρω από την παιδική παχυσαρκία, τα αίτια εμφάνισης, τους παράγοντες κινδύνου αλλά και τα μέτρα και οι δράσεις που μπορούν να λειτουργήσουν αποτελεσματικά στον τομέα της πρόληψης.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχαν οι επιστημονικές εισηγήσεις όπως του επίκουρου Καθηγητή Παιδιατρικής Ενδοκρινολογίας Αν. Σέρμπη που αναφέρθηκε στην καταγραφή των περιστατικών παχυσαρκίας με αναφορές τόσο στους παράγοντες κινδύνου από την ενδομήτρια κιόλας ζωή του ατόμου, μέχρι την παιδική και μετέπειτα την εφηβική και μετεφηβική ηλικία.
Στο κοινωνικό πλαίσιο και τους αντίστοιχους παράγοντες που συνδιαμορφώνουν μία εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση για τα παιδιά που ακολουθούν τα κακά παραδείγματα των μεγαλύτερων, αναφέρθηκε από τη δική του πλευρά ο Καθηγητής Αγωγής Υγείας του Τμήματος Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Βασίλης Κούτρας.
Χαιρετισμοί
Στην αρχή της ενημερωτικής εκδήλωσης χαιρετισμό απηύθυνε η συντονίστρια του προγράμματος για το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Καθηγήτρια Υγιεινής και Επιδημιολογίας Ευαγγελία Ντζάνη και ακολούθως ο πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής, Καθηγητής Σπυρ. Κονιτσιώτης, ο Καθηγητής του Τμήματος Νηπιαγωγών Χαρ. Ζάραγκας, και οι περιφερειακοί διευθυντές εκπαίδευσης Ηπείρου και Ιονίων Νήσων κα Μπέση και κ. Αγγελόπουλος αντίστοιχα.
Η βουλευτής Ιωαννίνων της Νέας Αριστεράς Μερ. Τζούφη στην παρέμβασή της υπογράμμισε την ανάγκη για διαρκείς δημόσιες πολιτικές πρόληψης, με κοινωνική στόχευση και συνέργειες μεταξύ πανεπιστημίων, φορέων υγείας και τοπικής αυτοδιοίκησης.
Όπως σημείωσε ακόμη, «η παιδική παχυσαρκία δεν είναι ζήτημα ατομικής ευθύνης, αλλά βαθιά επηρεασμένη από τη φτώχεια, τις κοινωνικές ανισότητες και τις διατροφικές επιλογές που αυτές επιβάλλουν».
Παρουσίασε σχετικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, σύμφωνα με τα οποία το 27,9% των παιδιών στην Ελλάδα κινδυνεύει από φτώχεια και κοινωνικό αποκλεισμό, ενώ το 34,4% του φτωχού πληθυσμού στερείται βασικά διατροφικά αγαθά. Υπενθύμισε επίσης τη θετική επίδραση των σχολικών γευμάτων που θεσμοθετήθηκαν το 2017, τα οποία -όπως τόνισε- αποτελούν πολιτική που αξίζει να ενισχυθεί και να επεκταθεί.
Τέλος, ανέδειξε την ανάγκη για ένα οργανωμένο σύστημα πρόληψης ενταγμένο στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, με διεπιστημονικές ομάδες, σταθερή χρηματοδότηση και καθολική πρόσβαση.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ