Η Ημέρα της Νίκης αποτελεί σύμβολο του αγώνα κατά του φασισμού και του ναζισμού, αποτίοντας φόρο τιμής στα θύματα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου
Η 9η Μαΐου τιμάται κάθε χρόνο ως η Ημέρα της Νίκης στην Ευρώπη, καθώς σηματοδοτεί την άνευ όρων παράδοση της ναζιστικής Γερμανίας και το τέλος των εχθροπραξιών του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στην ευρωπαϊκή ήπειρο.
Η ημέρα αυτή αποτελεί σύμβολο του αγώνα κατά του φασισμού και του ναζισμού, αποτίοντας φόρο τιμής στα θύματα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Την ίδια στιγμή, υπενθυμίζει τη σημασία της ειρήνης, της ενότητας και της δημοκρατίας στην Ευρώπη.
Ημέρα της Νίκης: Τι είναι
Στις 8 Μαΐου 1945 (9 Μαΐου για τη Μόσχα λόγω διαφοράς ώρας), η Γερμανία υπέγραψε την άνευ όρων συνθηκολόγησή της, γεγονός που σήμανε το τέλος της ναζιστικής κυριαρχίας στην Ευρώπη. Η ημερομηνία αυτή καθιερώθηκε ως ημέρα μνήμης και τιμής στους Συμμάχους που συνέβαλαν στη νίκη, αλλά και ως ημέρα πένθους για τα ανυπολόγιστα δεινά που προκάλεσε ο πόλεμος.
Στη Ρωσία και σε άλλες πρώην σοβιετικές δημοκρατίες, η 9η Μαΐου παραμένει μείζονος σημασίας εθνική εορτή, με παρελάσεις, ομιλίες και τιμές στους βετεράνους του Κόκκινου Στρατού. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η ίδια ημερομηνία έχει και διπλή σημασία, καθώς τιμάται και ως Ημέρα της Ευρώπης, επαναπροσδιορίζοντας το μήνυμα της συμφιλίωσης και της ειρηνικής συνεργασίας των ευρωπαϊκών λαών.
Ποιες χώρες γιορτάζουν
Ακολουθούν μερικές από τις χώρες που εορτάζουν την 9η Μαΐου:
- Αρμενία
- Αζερμπαϊτζάν
- Λευκορωσία
- Βουλγαρία
- Εσθονία:
- Γεωργία
- Καζακστάν
- Λετονία
- Λιθουανία
- Μολδαβία
- Πολωνία
- Ρωσία
- Σερβία
- Ουκρανία
Κινέζοι στρατιώτες θα παρελάσουν στη Μόσχα
Κινέζοι αλλά και στρατιώτες άλλων χωρών θα παρελάσουν στη Μόσχα, στις 9 Μαΐου, με αφορμή τους εορτασμούς της νίκης κατά του ναζισμού στον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο. Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι 29 ξένοι ηγέτες, μεταξύ αυτών ο Κινέζος Σι Τζινπίνγκ και ο Βραζιλιάνος Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, αναμένονται την Παρασκευή στη Μόσχα.
Κατά τη διάρκεια των εορτασμών θα παρελάσουν Κινέζοι στρατιώτες και μέλη των ενόπλων δυνάμεων από άλλες 12 χώρες. «Αναμένουμε την παρουσία 29 ξένων ηγετών στην παρέλαση της Νίκης», δήλωσε στον Τύπο ο διπλωματικός σύμβουλος του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, Γιούρι Ουσακόφ.
«(Στρατιωτικές) μονάδες από 13 χώρες θα παρελάσουν (…), μεταξύ αυτών η Κίνα», συμπλήρωσε κι ενώ το Κίεβο έχει δηλώσει ότι θα αντιληφθεί κάθε ξένη συμμετοχή στην παρέλαση ως «στήριξη στο επιτιθέμενο κράτος».
Σύμφωνα με τον ρώσο αξιωματούχο, αμερικανοί βετεράνοι του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου αναμένεται να παραστούν, ωστόσο δεν είναι σαφές προς το παρόν εάν θα δώσουν επίσης το «παρών» αμερικανοί αξιωματούχοι, αν και το Κρεμλίνο έχει στείλει πρόσκληση στον πρέσβη των ΗΠΑ στη Ρωσία.
Τετραήμερος εορτασμός στη Βρετανία
Η Βρετανία γιορτάζει τα 80 χρόνια από το τέλος του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου στην Ευρώπη, με στρατιωτική παρέλαση, εκδηλώσεις, πικνίκ, εκθέσεις και τη βασιλική οικογένεια από το μπαλκόνι του Μπάκιγχαμ.
Τέσσερις ημέρες εορτασμών ξεκίνησαν τη Δευτέρα με μια μεγάλη στρατιωτική παρέλαση στο Λονδίνο στην οποία συμμετείχαν και ουκρανικά στρατεύματα, σε ένδειξη υποστήριξης προς την εμπόλεμη Ουκρανία, αλλά και αυτά του ΝΑΤΟ παρουσία της βασιλικής οικογένειας της Βρετανίας και του πρωθυπουργού Κιρ Στάρμερ.
Σε μια Ευρώπη που ανησυχεί, καθώς συνεχίζεται ο πόλεμος στην Ουκρανία, «η ειρήνη δεν θα πρέπει να θεωρηθεί ποτέ δεδομένη», είχε δηλώσει στις 9 Απριλίου ο βασιλιάς Κάρολος απευθυνόμενος στο ιταλικό κοινοβούλιο, αναφερόμενος «στην ηχώ μιας εποχής η οποία ελπίζαμε διακαώς ότι ανήκει στο παρελθόν».
Περιστοιχισμένος από τα μέλη της βασιλικής οικογένειας, ο 76χρονος Κάρολος, ο οποίος δίνει εδώ και 15 μήνες μάχη με τον καρκίνο, εμφανίστηκε στο μπαλκόνι των ανακτόρων του Μπάκιγχαμ νωρίς το απόγευμα για να θαυμάσει παλιά και νέα αεροσκάφη που πέταξαν στον ουρανό.
Στις 8 Μαΐου 1945 από το ίδιο μπαλκόνι ο τότε βασιλιάς της Βρετανίας Γεώργιος Στ’ και η σύζυγός του Ελισάβετ, μαζί με τον πρωθυπουργό Ουίνστον Τσόρτσιλ και τις κόρες τους, τη μελλοντική βασίλισσα Ελισάβετ και την Μάργκαρετ, χαιρέτισαν τους δεκάδες χιλιάδες Λονδρέζους που γιόρταζαν την «Ημέρα της Νίκης στην Ευρώπη», όπως τη χαρακτήρισε ο Τσόρτσιλ.
Το ίδιο βράδυ οι δύο νεαρές πριγκίπισσες, ηλικίας 19 και 14 ετών αντίστοιχα, έλαβαν άδεια για να βγουν από το παλάτι και ινκόγκνιτο να πάρουν μέρος στους ξέφρενους εορτασμούς των Λονδρέζων. Η ίδια η Ελισάβετ είχε δηλώσει 40 χρόνια αργότερα ότι αυτή ήταν «μία από τις πιο αξιομνημόνευτες νύκτες της ζωής μου». Η Ελισάβετ, που υπηρέτησε στη διάρκεια του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου ως εθελόντρια οδηγός και μηχανικός, φορούσε τη στολή της και στην αρχή είχε κατεβάσει το καπέλο της ως τα μάτια της καθώς «φοβόμουν ότι θα με αναγνωρίσουν».
Οι φετινοί εορτασμοί για το τέλος του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου είναι «μια στιγμή εθνικής ενότητας», υπογράμμισε ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ. Είναι «μια στιγμή για να γιορτάσουμε αυτή την ειρήνη που κερδήθηκε τόσο δύσκολα, να τιμήσουμε τη μνήμη όσων έχασαν τη ζωή τους και να θυμηθούμε τις θυσίες που έκαναν τόσοι άνθρωποι για να εγγυηθούν την ελευθερία μας», όπως τόνισε σε ανακοίνωσή του.
Οι εορτασμοί στη Βρετανία ολοκληρώνονται την Πέμπτη, όταν το μεσημέρι (14:00 ώρα Ελλάδας) θα τηρηθεί ενός λεπτού σιγή, ενώ θα πραγματοποιηθεί στο Αβαείο του Ουέστμινστερ προσευχή παρουσία της βασιλικής οικογένειας και θα ακολουθήσει συναυλία στο Horse Guards Parade του Λονδίνου. Εξάλλου, την ίδια μέρα οι παμπ θα μπορούν να κλείσουν δύο ώρες αργότερα.
Την ώρα που οι νεότερες γενιές αντιμετωπίζουν με ολοένα και μεγαλύτερη αδιαφορία τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, οι εορτασμοί φέτος είναι ακόμη πιο σημαντικοί καθώς «πιθανόν είναι η τελευταία ευκαιρία να συμμετάσχουν επιζώντες» της εποχής εκείνης, εκτίμησε ο ιστορικός Ρόμπερτ Χέιζελ του University College London.