Τετάρτη 14.05.2025
More

    Χρηματοδότηση και προσλήψεις μόνιμα στο «κάδρο»

    «Όχι» από τη Σύνοδο στην οριζόντια διαγραφή φοιτητών και στα μέτρα ασφάλειας

    «Όχι» από τη Σύνοδο στην οριζόντια διαγραφή φοιτητών και στα μέτρα ασφάλειας

    Εκτός από το θέμα της ασφάλειας στα Πανεπιστήμια, οι Πρυτάνεις της χώρας, θέτουν επιτακτικά προς το υπουργείο Παιδείας, την ενίσχυση των ΑΕΙ με πόρους και τις προλήψεις προσωπικού.

    Τη στιγμή που το υπουργείο Παιδείας και η υπουργός Σοφία Ζαχαράκη, συζήτησε εκτενώς με τους Πρυτάνεις, κατά τη διάρκεια της τελευταίας Συνόδου, το ζήτημα της ασφάλειας στα Πανεπιστήμια, οι ίδιοι οι Πρυτάνεις θέτουν μια επιτακτικά, μια σειρά από άλλα ζητήματα που τους απασχολούν έντονα και έχουν να κάνουν με τη σωστή λειτουργία των ΑΕΙ.

    Συγκεκριμένα, η ενίσχυση των Ιδρυμάτων με πόρους μέσω του τακτικού προϋπολογισμού και του Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης, η έλλειψη προσωπικού αλλά και το θέμα των διαγραφών φοιτητών, αποτέλεσαν τα κύρια θέματα συζήτησης, όπως σχεδόν σε όλες τις τελευταίες συνόδους, που συζήτησαν οι Πρυτάνεις στην τελευταία συνάντηση στη Χαλκιδική.

    Στο κείμενο των συμπερασμάτων που εξέδωσε η Σύνοδος των Πρυτάνεων και στο οποίο επικεντρώθηκε η πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Άννα Μπατιστάτου. αναφέρεται ότι ο τακτικός προϋπολογισμός όλων των ΑΕΙ εμφανίζει μείωση πλέον του 50% σε σύγκριση με την περίοδο πριν από την κρίση και ότι η χρηματοδότηση ανά φοιτητή ανέρχεται μόλις στο 1/3 του μέσου όρου των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Επιπρόσθετα, δεν δόθηκε η έκτακτη επιχορήγηση που κάλυπτε, τα τελευταία χρόνια, μέρος των ανελαστικών λειτουργικών δαπανών. Οι πρυτάνεις διαπίστωσαν ότι ο τακτικός προϋπολογισμός δεν επαρκεί για την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών και δυσχεραίνει την προοπτική ανάπτυξης.

    Εξαιρετικά σημαντικό είναι εξάλλου το πρόβλημα με το ύψος της χρηματοδότησης για τις κτιριακές υποδομές οι οποίες, ιδιαίτερα σε παλαιά πανεπιστήμια, εμφανίζουν σημαντικές φθορές.

    Λύσεις ζητήθηκαν και για το πάγιο πρόβλημα της υποστελέχωσης ιδιαίτερα σε διοικητικό προσωπικό  που επιδεινώνεται από την κινητικότητα των δημοσίων υπαλλήλων και τις αργές διαδικασίες του ΑΣΕΠ», ενώ «σοβαρές είναι οι ελλείψεις σε μέλη ΔΕΠ, παρά την πρόσφατη αύξηση των θέσεων που κατανεμήθηκαν στα πανεπιστήμια».

    Για την ασφάλεια και τις διαγραφές

    Από την άλλη και σχετικά με το κρίσιμο ζήτημα των διαγραφών φοιτητών, η Σύνοδος επανέλαβε τη θέση της για διάκριση των φοιτητών σε ενεργούς και μη ενεργούς και ζήτησε να εισαχθεί εγκαίρως νομοθετική ρύθμιση που θα επιλύει το πρόβλημα με μόνιμη πρόβλεψη ώστε να περικλείει τους ενεργούς φοιτητές και τις φοιτήτριες για τους οποίους προβλέπεται διαγραφή.

    Οι πρυτάνεις είπαν «όχι» σε οριζόντια εφαρμογή για τα μέτρα ασφαλείας στα πανεπιστήμια. Αναφορικά με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων η κα Μπατιστάτου εξήγησε ότι υπάρχει συνεργασία τόσο με την Αστυνομία όσο και με την εισαγγελία όποτε αυτό κριθεί αναγκαίο ενώ προανήγγειλε ότι στο επόμενο διάστημα θα προσλάβουν φύλακες και θα φτιάξουν – εφόσον υπάρχουν χρήματα – την περίφραξη του χώρου.

    Επιμέρους θέματα

    Από την πλευρά τους οι αντιπρυτάνεις αναφέρθηκαν σε άλλα επιμέρους θέματα που σχετίζονται με το αντικείμενο που έχουν αναλάβει αλλά δεν απέχουν και πολύ από το συνολικό πλαίσιο των αιτημάτων των πρυτάνεων καθώς όλα εξαρτώνται από την χρηματοδότηση αλλά και από την συνολική ανάπτυξη ενός πλαισίου που θα δώσει την δυνατότητα ευελιξίας σε επιμέρους πανεπιστημιακά θέματα.

    Ο Θεόδωρος Μαντίκας αντιπρύτανης στάθηκε στις δράσεις που αναπτύσσουν σε συνεργασία και με άλλους φορείς για την ενίσχυση των συνεργασιών του Πανεπιστημίου και με τον επιχειρηματικό κόσμο.

    Ο Ιωάννης Λεονάρδος επικεντρώθηκε στα οικονομικά ενώ τόνισε ότι η σύνοδος απασχολήθηκε και με την αναβάθμιση των πανεπιστημιακών κτηρίων λέγοντας ότι από το Υπουργείο αναγνωρίστηκε η ανάγκη και αναμένουν ειδικό κωδικό που θα χρησιμοποιείται μόνο από τα Πανεπιστήμια

    Η Παναγιώτα Καντή πέραν του θέματος των διαγραφών έθεσε και το θέμα του πιστοποιητικού διδακτικής επάρκειας λέγοντας ότι έχουν ζητήσει αναστολή του συγκεκριμένου άρθρου ενώ στάθηκε μεταξύ άλλων και στην  λειτουργία του Κέντρου  ψυχολογικής υποστήριξης που λειτουργεί στο Πανεπιστήμιο ζητώντας ενίσχυσή.

    Τέλος ο Ξενοφών Μπίτσικας επικεντρώθηκε στην πλούσια δράση για τη διεθνοποίηση των ελληνικών πανεπιστημίων και γενικά στην ανάπτυξη των ευρωπαϊκών συμμαχιών λέγοντας ότι χρειάζονται ένα πιο ευέλίκτο πλαίσιο που θα βοηθήσει ακόμη περισσότερο στην κατεύθυνση αυτή.

     

    Επιμέλεια: Βασίλης Λούπας

    ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ ΣΤΙΣ 14-5-2025

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ