Το πλάνο του Δήμου Ηγουμενίτσας σε περίπτωση που δεν ενταχθεί στο Πανεπιστήμιο
Στη χορεία εκείνων που έχουν ήδη εκδηλώσει αντιδράσεις και τη διαφωνία τους στην προοπτική διατήρησης των εγκαταστάσεων του πρώην Ξενία Ηγουμενίτσας από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, προστέθηκε από χθες και ο δήμος Ηγουμενίτσας.
Μετά την κατάργηση των Τμημάτων του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων που λειτουργούσαν στην Ηγουμενίτσα, οι κτιριακές εγκαταστάσεις που μέχρι το 2027 παραμένουν σε χρήση του τοπικού ΑΕΙ, ουσιαστικά εγκαταλείφθηκαν και η τοπική κοινωνία μέσω των φορέων τους άνοιξε τη συζήτηση για την αξιοποίηση των εγκαταστάσεων.
Μία συζήτηση από την οποία δεν απουσιάζει το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, που όμως έχει ξεκαθαρίσει με δηλώσεις των πρυτανικών αρχών, ότι όχι μόνο δεν πρόκειται να εγκαταλείψει την Ηγουμενίτσα, αλλά σχεδιάζει την αξιοποίηση των εγκαταστάσεων μέσω της λειτουργίας εργαστηρίων της Αρχιτεκτονικής Σχολής και Θερινών Προγραμμάτων.
Επιπλέον το Πανεπιστήμιο προτίθεται να αποστείλει άμεσα– αν δεν το έχει κάνει ήδη – το αίτημα επέκτασης της χρονικής διάρκειας παραχώρησης της χρήσης του πρώην ΞΕΝΙΑ και μετά το 2027 όμως οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν στο ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο και φυσικά με τις ευλογίες της ΕΤΑΔ στην οποία έχει περιέλθει το ακίνητο. Πρόσφατα ο βουλευτής Β. Γιόγιακας έθεσε υπόψιν του Πρωθυπουργού το αίτημα της αξιοποίησης του κτιρίου για την επαναλειτουργία του ως ξενοδοχειακό συγκρότημα, χρησιμοποιώντας μάλιστα «σκληρή γλώσσα» σε βάρος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
Ο δήμαρχος
Σε χθεσινές του δηλώσεις ο δήμαρχος Ηγουμενίτσας Παν. Νταής αναφέρθηκε στο ζήτημα και κινήθηκε και αυτός στην ίδια κατεύθυνση, καλώντας πρώτα το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων να ξεκαθαρίσει εάν πρόκειται να αξιοποιήσει τις εγκαταστάσεις για τη λειτουργία Τμήματός του ή όχι.
«Αν αυτό δεν πρόκειται να γίνει, αλλά η αξιοποίηση να έχει να κάνει με κάποια θερινά προγράμματα και εργαστήρια, προφανώς δε μας βρίσκει σύμφωνους και γι’ αυτό υπάρχει και επιφύλαξη και προβληματισμός. Θέλουμε το Πανεπιστήμιο αρκεί να έχει ουσιαστική και σοβαρή παρουσία με προοπτικές για την πόλη, την κοινωνία και την τοπική οικονομία. Αν αυτό δε μπορεί να γίνει, τότε προτείνουμε κι εμείς το ΞΕΝΙΑ να ανακατασκευαστεί και να λειτουργήσει και πάλι ως ένα σύγχρονο ξενοδοχειακό συγκρότημα», ανέφερε ο κ. Νταής.
Το μοντέλο αξιοποίησης
Ο δήμος Ηγουμενίτσας δε διεκδικεί την παραχώρηση του κτιρίου αδυνατώντας όπως ανέφερε ο δήμαρχος να το συντηρήσει. Μπορεί όμως σε συνεργασία με την ΕΤΑΔ να χρησιμοποιήσει κάποιο τμήμα του χώρου για πολιτιστικές εκδηλώσεις ή τη διεξαγωγή συνεδρίων. Το βασικό σκεπτικό όμως σε αυτή τη φάση είναι, όπως ανέφερε ο κ. Νταής η δημιουργία προϋποθέσεων σύνδεσης και αξιοποίησης του κτιρίου μαζί με το έργο ανάπλασης στο βόρειο παραλιακό μέτωπο με τις εγκαταστάσεις που περιήλθαν στην ιδιοκτησία του δήμου μετά την ιδιωτικοποίηση του λιμένα. «Εκπονούμε ήδη την αρχιτεκτονική μελέτη και φιλοδοξούμε να εντάξουμε το έργο για να χρηματοδοτηθεί από το ΠΕΠ Ηπείρου. Θα είναι ένα έργο όμως με προϋπολογισμό πολλών εκατομμυρίων κάτι που σημαίνει ότι χρειάζεται συνέργειες και συμμέτοχο που θα διαχειρίζεται το ΞΕΝΙΑ, διαφορετικά θα είναι ατελέσφορη η προσπάθειά μας», ανέφερε ο κ. Νταής.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ