Τρίτη 01.07.2025
More

    Ανεπεξέργαστα λύματα από την «όαση του βιολογικού»

    Μικροβιακή ρύπανση και από τις εκροές του παλιού βιολογικού επιβεβαιώνουν οι αναλύσεις των δειγμάτων

    Μικροβιακή ρύπανση και από τις εκροές του παλιού βιολογικού επιβεβαιώνουν οι αναλύσεις των δειγμάτων

    Το δεύτερο «κύμα» των εργαστηριακών αναλύσεων επί των δειγμάτων που είχαν ληφθεί στα φρεάτια εκροής του παλιού βιολογικού της ΔΕΥΑΙ εκείνο το πρωί του Σαββάτου 7 Ιουνίου, ήρθε να επιβεβαιώσει αυτό που όλοι υποψιάζονταν.

    Ότι από τα εργοστάσιο του παλιού βιολογικού καθαρισμού των Ιωαννίνων, εκείνη την ημέρα, προφανώς όμως και άλλες περιόδους, διοχετεύθηκαν προς την τάφρο Λαψίστας ανεπεξέργαστα λύματα που επιβάρυναν ακόμη περισσότερο το μικροβιακό φορτίο που έχει εντοπιστεί στην τάφρο, με αποτέλεσμα μέχρι και σήμερα να μην επιτρέπεται η χρήση του νερού της Παμβώτιδας που φτάνει μέσω της τάφρου στα αντλιοστάσια για τις ανάγκες άρδευσης του κάμπου.

    Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε» οι εργαστηριακές αναλύσεις των δειγμάτων που ελήφθησαν το πρωί της 7ης Ιουνίου επιβεβαιώνουν τα χειρότερα σενάρια και επί της ουσίας έχουμε μία επανάληψη των φαινομένων που καταγράφηκαν το περασμένο καλοκαίρι.

    Τότε που η ΔΕΥΑΙ έκανε λόγο για «σημειακά προβλήματα» μέχρι που η έκθεση της Διεύθυνσης Υδάτων αποδόμησε πλήρως τον ισχυρισμό αυτό καθώς όπως είχε αποδειχθεί, δεν ήταν σημειακή, αλλά συνεχής και συστηματική η ρύπανση και μάλιστα με βακτήρια εξαιρετικά επικίνδυνα για τον άνθρωπο ακόμη και στην απλή έκθεσή του σε αυτά ή πολύ περισσότερο μέσω της δερματικής επαφής.

    Τα αποτελέσματα των αναλύσεων αυτών έχουν φτάσει στα χέρια των συναρμόδιων υπηρεσιών και φορέων, ενώ εντός της εβδομάδας πιθανότατα αναμένονται και τα αποτελέσματα των αναλύσεων στα δείγματα που παρέλαβε το κλιμάκιο των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος αν και δεν αναμένεται να είναι διαφορετικά.

    Επίσης τις προηγούμενες ημέρες ελήφθησαν νέα δείγματα από την τάφρο λίγο πριν το στόμιο στη σήραγγα του Ροδοτοπίου, μετά τη ΒΙΠΕ και τις μεγάλες βιομηχανικές μονάδες, καθώς οι προηγούμενες μετρήσεις επιβεβαίωσαν πως και εκεί υπάρχει πολύ ισχυρό μικροβιακό φορτίο, κάτι που δείχνει πως η ρύπανση επεκτείνεται από την περιοχή του βιολογικού και φτάνει μέχρι τη σήραγγα του Ροδοτοπίου και από εκεί καταλήγει στον ποταμό Καλαμά.

    Κάπως έτσι, κλείνει ο κύκλος των ερευνών για τις πηγές της ρύπανσης στην τάφρο Λαψίστας και μετά από τις βιομηχανίες, στο κάδρο μπαίνει και ο παλιός βιολογικός της ΔΕΥΑΙ. Η διοίκηση βέβαια της επιχείρησης που στο πρόσφατο δημ. συμβούλιο χαρακτήρισε ως «όαση του λεκανοπεδίου» τον βιολογικό της ΔΕΥΑΙ εμμένει στους αρχικούς της ισχυρισμούς περί μεγάλης βελτίωσης στη διαχείριση των λυμάτων μέσω του νέου βιολογικού, όμως τα προβλήματα προέρχονται από τον παλιό βιολογικό που βρίσκεται σε στάδιο αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού.

    Οι εργασίες αυτές όμως στην καλύτερη των περιπτώσεων θα ολοκληρωθούν ως το τέλος του έτους και το ερώτημα που πρέπει να απαντήσει η ΔΕΥΑΙ είναι αν μπορεί να διασφαλίσει ότι δε θα επαναληφθούν ξανά αντίστοιχες μικροβιακές επιβαρύνσεις της τάφρου με δική της ευθύνη.

    Καμία περίπτωση για άδεια χρήσης

    Κατόπιν και των νέων αναλύσεων γίνεται σαφές ότι η Διεύθυνση Υδάτων δε μπορεί να προχωρήσει σε άρση της προηγούμενης απόφασης της για απαγόρευση χρήσης του νερού από τη λίμνη και την τάφρο για την άρδευση των καλλιεργειών στην κάμπο Λαψίστας και πλέον οι αγρότες μέσω του ΤΟΕΒ είναι υποχρεωμένοι να αναζητήσουν άλλες λύσεις για τις φετινές τους καλλιέργειες. Επειδή όμως λύσεις σε μικρό χρονικό διάστημα είναι σχεδόν αδύνατο να βρεθούν, κινούνται προς την κατεύθυνση της διεκδίκησης αποζημιώσεων από το υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης που έχει βέβαια βρεθεί στη δίνη του σκανδάλου του ΟΠΕΚΕΠΕ αυτήν την περίοδο και φαντάζεται κάποιος, ότι είναι δύσκολο να υπάρξει άμεση ανταπόκριση.

    Άδεια μόνο στον ΤΟΕΒ Πόρου

    Αντιθέτως, στην άλλη πλευρά του λεκανοπεδίου που διαχειρίζεται ο ΤΟΕΒ Πόρου, εκτιμάται πως θα δοθεί άδεια χρήσης του νερού της λίμνης για την άρδευση των καλλιεργειών, καθώς το νερό φτάνει απευθείας από τη λίμνη στα αντλιοστάσια και το μόνο που περιμένουν στη Διεύθυνση Υδάτων, είναι να επιβεβαιώσουν μέσω των αναλύσεων, ότι δεν εντοπίζεται μικροβιακό φορτίο στην Παμβώτιδα, αλλά μόνον οργανικό που δεν απαγορεύει όμως τη χρήση του για αρδευτικές ανάγκες.

     

     

    ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

    από την εφημερίδα «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» 1 Ιουλίου 2025

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ