Πάνω από 3.000 καταγγελίες για παρανομίες σε παραλίες της χώρας έχουν ήδη φτάσει στο Υπουργείο Οικονομικών, πριν ακόμα αρχίσει για τα καλά ο Ιούλιος. Αν και σε σχέση με πέρυσι η εικόνα δείχνει κάποια βελτίωση, μόνο τον Ιούνιο έγιναν 2.667 καταγγελίες, ενώ άλλες 300 είχαν προηγηθεί τον Μάιο. Περισσότερες από τις μισές έχουν ήδη ελεγχθεί, με επιβολή προστίμων που σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνούν και τις 60.000 ευρώ.
Ανάμεσα στις περιοχές με καταγγελίες, η Ήπειρος εμφανίζεται με 17 καταγγελίες στη Θεσπρωτία, 5 στα Ιωάννινα και 133 στην Πρέβεζα, η οποία καταγράφει έναν από τους υψηλότερους αριθμούς παραβάσεων πανελλαδικά.
Οι πιο συχνές παραβάσεις αφορούν αυθαίρετες καταλήψεις παραλιών και παρεμπόδιση της ελεύθερης πρόσβασης των πολιτών στη θάλασσα. Οι έλεγχοι μέχρι τώρα γίνονται από μεικτά κλιμάκια με μεζούρες και παραχωρητήρια, ενώ από τον Αύγουστο θα χρησιμοποιηθούν και drones για αεροφωτογραφίες και επόπτευση.
Η ψηφιακή εφαρμογή MyCoast έχει διευκολύνει σημαντικά τόσο τους ελέγχους όσο και την υποβολή καταγγελιών από τους πολίτες. Παρά την αυξημένη εποπτεία, οι αρχές διαπιστώνουν ακόμη σημαντικά ποσοστά παραβατικότητας σε πολλές περιοχές, με Ανατολική Αττική, Χαλκιδική, Μαγνησία και Πρέβεζα να είναι μεταξύ των «πρωταθλητών».
Σε περιπτώσεις καταλήψεων χωρίς άδεια ή κατά παράβαση των όρων παραχώρησης, η Κτηματική Υπηρεσία εκδίδει διαταγές άμεσης απομάκρυνσης των εγκαταστάσεων, σφραγίζει επιχειρήσεις και επιβάλλει πρόστιμα. Αντίστοιχα μέτρα λαμβάνονται και για αυθαίρετες κατασκευές σε αιγιαλούς και παραλίες, οι οποίες κατεδαφίζονται.
Στο επίπεδο των προστίμων:
*Αυθαίρετη κατασκευή έργου ή διαμόρφωση σε αιγιαλό ή παραλία, συνεπάγεται πρόστιμο τετραπλάσιο του ανταλλάγματος, το οποίο πολλαπλασιάζεται με τον αριθμό των ετών και μέχρι πέντε έτη, από τότε που έχει ανεγερθεί η αυθαίρετη κατασκευή ή έχει γίνει η αυθαίρετη διαμόρφωση και αποκλεισμός του παραβάτη από κάθε διαδικασία παραχώρησης αιγιαλού και παραλίας για δέκα έτη μετά την επιβολή της κύρωσης. Το πρόστιμο επιβάλλεται πέραν των πολεοδομικών προστίμων που επιβάλλουν οι αρμόδιες αρχές.
*Αυθαίρετη κατάληψη αιγιαλού ή παραλίας χωρίς σύμβαση παραχώρησης, επισύρει πρόστιμο που ανέρχεται στο τετραπλάσιο του ανταλλάγματος που θα αντιστοιχούσε στην καταληφθείσα έκταση και αποκλεισμός του παραβάτη από κάθε διαδικασία παραχώρησης αιγιαλού και παραλίας για πέντε έτη μετά από την επιβολή της κύρωσης. Σε περίπτωση δεύτερης παράβασης, αν η κατάληψη έχει γίνει από λειτουργούσα όμορη επιχείρηση, η λειτουργία της αναστέλλεται επί δέκα ημέρες, η ταμειακή της μηχανή σφραγίζεται με απόφαση της ΑΑΔΕ και ο παραβάτης αποκλείεται από κάθε διαδικασία παραχώρησης αιγιαλού και παραλίας για δέκα έτη μετά από την επιβολή της κύρωσης.
*Κατάληψη αιγιαλού ή παραλίας καθ’ υπέρβαση της σύμβασης παραχώρησης, πρόστιμο που ανέρχεται στο τετραπλάσιο του ανταλλάγματος, όπως αυτό προκύπτει με βάση τον μαθηματικό τύπο, για την έκταση που δεν καλύπτεται από έγκυρη σύμβαση παραχώρησης. Αν η υπέρβαση ανέρχεται σε ποσοστό μεγαλύτερο του 30% της παραχωρηθείσας έκτασης, σε περίπτωση δεύτερης παράβασης επιβάλλεται αποκλεισμός του παραβάτη από κάθε διαδικασία παραχώρησης αιγιαλού και παραλίας για πέντε έτη μετά από την επιβολή της κύρωσης. Σε περίπτωση τρίτης υπέρβασης ποσοστού μεγαλύτερου του 30%, ο παραβάτης αποκλείεται από κάθε διαδικασία παραχώρησης αιγιαλού και παραλίας για δέκα έτη μετά από την επιβολή της κύρωσης, η λειτουργία της επιχείρησης αναστέλλεται επί δέκα ημέρες και η ταμειακή μηχανή της επιχείρησης σφραγίζεται με απόφαση της ΑΑΔΕ.