Εξαψήφια ποσά των επιδοτήσεων του ΟΠΕΚΕΠΕ για καλλιέργειες βάμβακος σε Ζίτσα και Πωγώνι
Καθημερινά έρχονται στο φως της δημοσιότητας διάφορα στοιχεία για το πάρτι που είχε στηθεί με τις παράνομες επιδοτήσεις που εισέπρατταν πολλοί ανά την Ελλάδα – μεταξύ αυτών και στην Ήπειρο – από τον ΟΠΕΚΕΠΕ με την ανοχή ή την αδιαφορία και τους πλημμελείς ελέγχους των υπηρεσιών και ελεγκτικών μηχανισμών.
Από τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στους φακέλους που έχουν κατατεθεί στη Βουλή, μεγάλη συζήτηση ξεκίνησε για την εμπλοκή στενού συγγενικού προσώπου του περιφερειάρχη Ηπείρου που ασκεί το επάγγελμα του αγρότη και το οποίο φέρεται πως έλαβε «ειδική ενίσχυση βάμβακος» για το Μέτσοβο αξίας 5.389 ευρώ. Όμως το επίπεδο της κριτικής στο δημόσιο λόγο με αφορμή αυτήν την περίπτωση εξαντλείται σε μία παράμετρο που είναι πολύ πιθανό να αποδειχθεί νόμιμη και κρυστάλλινη, καθώς πρόκειται για μία πάγια τακτική του ΟΠΕΚΕΠΕ που εφαρμόζεται στις συνδεδεμένες ενισχύσεις.
Αυτό που επιβεβαιώνουν και στελέχη της Ένωσης Αγροτών Ιωαννίνων με τους οποίους επικοινωνήσαμε, είναι πως οι κατ’ επάγγελμα κτηνοτρόφοι που δικαιούνται επιδοτήσεων, με βάση τον αριθμό των ζώων που εκτρέφουν και τις ποσότητες γάλακτος που παράγουν, εντάσσονται στο καθεστώς των συνδεδεμένων ενισχύσεων, για τις περιπτώσεις που δεν επαρκούν τα χρήματα της επιδότησης της βασικής ενίσχυσης της κύριας δραστηριότητας, να «συμπληρώνεται» με χρήματα από τον κορβανά των συνδεδεμένων ενισχύσεων. Αυτό μπορεί να μην ακούγεται λογικό, είναι όμως μία πάγια τακτική, σαν μία άλλη «τεχνική λύση» που εφαρμόζεται σε όλη τη χώρα και η οποία προφανώς θα πρέπει να αρθεί για να υπάρχει ένα απολύτως καθαρό τοπίο, χωρίς παραμέτρους που είναι βέβαιο και δικαιολογημένο να δημιουργούν εντυπώσεις.
Γνωρίζουν τα ΚΥΔ ποιοι παίρνουν τις επιδοτήσεις;
Και προφανώς στην Ήπειρο δεν υπάρχουν βαμβακοκαλλιέργειες, όμως το στοιχείο που θα πρέπει να προβληματίσει πολύ περισσότερο όσους αρθρώνουν δημόσιο λόγο είναι πως προκύπτουν άλλα ποσά «ειδικών ενισχύσεων βάμβακος» σε περιοχές των Ιωαννίνων και μάλιστα με εξαψήφια ποσά.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ στις λίστες που αποτυπώνονται τα ονοματεπώνυμα εκείνων που έχουν λάβει τις βασικές ενισχύσεις, αλλά και τις ειδικές ενισχύσεις βάμβακος περιλαμβάνονται και κάποιοι δικαιούχοι σε περιοχές των δήμων Ζίτσας και Πωγωνίου, οι οποίοι όπως αναφέρονται στις λίστες έχουν λάβει ειδικές ενισχύσεις βάμβακος που ξεκινούν από τις 30.000 ευρώ και φτάνουν μέχρι τις 350.000 ευρώ! Πρόκειται μάλιστα για ονόματα δικαιούχων που τουλάχιστον στις τοπικές κοινωνίες κανείς δεν γνωρίζει, αλλά προφανώς έχουν δηλωθεί από άλλες περιοχές. Όμως προκύπτει ένα μείζον θέμα για τον ΟΠΕΚΕΠΕ γενικότερα, αλλά και για τη λειτουργία των Τοπικών Κέντρων Υποδοχής Δηλώσεων γιατί είναι προφανές, κάποιοι γνώριζαν ότι υπάρχουν δικαιούχοι που λαμβάνουν για καλλιέργειες βάμβακος πλέον των 300.000 ευρώ στους αμπελώνες της Ζίτσας ή στις καλλιέργειες καλαμποκιού στον κάμπο του Καλπακίου. Τα πράγματα μάλιστα ίσως αποδειχθούν πολύ χειρότερα αν επιβεβαιωθούν κάποιες πληροφορίες, ότι οι δηλώσεις για αυτές και κάποιες άλλες ενισχύσεις υποβλήθηκαν στα Κέντρα Υποδοχής Δηλώσεων των Ιωαννίνων…
Ζητούν απαντήσεις
Ήδη από την Τρίτη, γίνονται πολλές σχετικές αναφορές στον αθηναϊκό Τύπο, ενώ η περιφερειακή παράταξη «Κοινό των Ηπειρωτών» με ανακοίνωσή της ζητά να δοθούν απαντήσεις από τον ΟΠΕΚΕΠΕ για το αν ισχύουν τα δημοσιεύματα όπως επίσης να δοθούν στη δημοσιότητα τα πλήρη στοιχεία που αφορούν στην καταβολή ειδικής ενίσχυσης για καλλιέργεια βαμβακιού στο Μέτσοβο.
«Η “ειδική ενίσχυση βάμβακος” καταβάλλεται μόνο όπου υπάρχει πραγματική καλλιέργεια και συγκομιδή. Η αναφορά για καταβολή τέτοιας ενίσχυσης για το Μέτσοβο προκαλεί εύλογα ερωτήματα για τον τρόπο δήλωσης των εκτάσεων, την επιλεξιμότητά τους, την τήρηση των ελέγχων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και την ύπαρξη παραστατικών συγκομιδής.
Ζητούμε τώρα από τον ΟΠΕΚΕΠΕ να διευκρινίσει εάν ισχύουν τα δημοσιεύματα περί καταβολής ειδικής ενίσχυσης βαμβακιού για το Μέτσοβο και να δοθούν στη δημοσιότητα τα σχετικά στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων των στοιχείων δηλώσεων για βαμβάκι στο Μέτσοβο, της επιλεξιμότητας των εκτάσεων, των ποσών που καταβλήθηκαν και των ελέγχων που πραγματοποιήθηκαν για τις συγκεκριμένες δηλώσεις. Οι πολίτες έχουν δικαίωμα να γνωρίζουν. Ζητούμε πλήρη διαφάνεια, λογοδοσία και δικαιοσύνη. Η προστασία των ευρωπαϊκών και δημοσίων πόρων είναι υπόθεση όλων μας», καταλήγει η ανακοίνωση.
Δεν ευδοκιμεί το βαμβάκι στο Μέτσοβο
Σε ακόμη πιο σκληρό ύφος η παράταξη «Ήπειρος Όλον» αναφέρεται προσωπικά στον περιφερειάρχη Αλ. Καχριμάνη και στην εμπλοκή συγγενικών του προσώπων στην ειδική ενίσχυση βάμβακος για το Μέτσοβο.
«Οι επίσημες καταγραφές στην πλατφόρμα του ΟΠΕΚΕΠΕ εγείρουν σοβαρά ερωτήματα που δεν έχουν ακόμη απαντηθεί.
Ως παράταξη της ελάσσονος αντιπολίτευσης στην Περιφέρεια Ηπείρου, ζητάμε δημόσια και καθαρά, απαντήσεις με στοιχεία και όχι απαντήσεις για like από υποστηρικτές στο fb.
– Καλλιεργείται βαμβάκι στο Μέτσοβο; Εάν ναι, από ποιους και σε ποιες εκτάσεις; Αν όχι, πώς δικαιολογούνται οι επιδοτήσεις;
– Υπάρχει ή όχι σύγκρουση συμφερόντων όταν συγγενικά πρόσωπα αιρετών λαμβάνουν επιδοτήσεις για αμφισβητούμενες ή ανύπαρκτες καλλιέργειες;
– Έχουν ελεγχθεί οι σχετικοί φάκελοι από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας και του ΟΠΕΚΕΠΕ; Αν όχι, γιατί, αν ναι, ποια τα πορίσματα;
Η δημόσια διοίκηση και οι επιδοτήσεις πρέπει να διέπονται από απόλυτη διαφάνεια, ισονομία και αξιοπιστία.
Δεν αρκεί να δηλώνεται ότι «όλα είναι νόμιμα», χρειάζεται να αποδεικνύεται με στοιχεία και τεκμηρίωση.
Καλούμε τον ΟΠΕΚΕΠΕ, τα αρμόδια τμήματα της Διοίκησης της Περιφέρειας, το ΚΥΔ της Ένωσης, τον ίδιο τον Περιφερειάρχη, να δώσει ξεκάθαρες απαντήσεις στους πολίτες της Ηπείρου, που δικαιούνται να γνωρίζουν πώς διαχειρίζονται τα δημόσια χρήματα και αν τηρείται ο νόμος για όλους με τον ίδιο τρόπο», αναφέρει μεταξύ άλλων η παράταξη.
«Συκοφαντίες» λέει ο Αλ. Καχριμάνης
Με το γνώριμο τρόπο, αυτόν της ανάρτησης στα social media επέλεξε να απαντήσει και αυτή τη φορά ο Αλ. Καχριμάνης που επιτίθεται σε βάρος συκοφαντών που θέλουν όπως αναφέρει, να αποδυναμώσουν τη φωνή της Περιφέρειας και τον αγώνα της για τον πρωτογενή τομέα.
«Η συκοφαντία είναι η μεγαλύτερη αμαρτία. Αν δεν γνωρίζεις, να μάθεις. Δεν μπορεί να κανείς συνεχώς καταγγελίες για παράνομες σταυλικές εγκαταστάσεις και αφού όλα όσα είπες, είναι έωλα, μετά να καταγγέλλεις και για τα απορρέοντα από την εργασία αυτή της εκτροφής ζώων. Άλλο Βιολογική Κτηνοτροφία, άλλο Βιολογική Γεωργία
(βαμβάκια κ.λπ). Τα παιδιά μου έχουν αγελάδες παραγωγής γάλακτος και κοπάδι από πρόβατα. Αυτά δηλώνουν στο Κέντρο Υποδοχής Δηλώσεων και ό,τι απορρέει από την ύπαρξη των κοπαδιών παίρνουν ως ενίσχυση. Κοντολογίς ότι παίρνουν όλοι οι άλλοι που εκτρέφουν γελάδια και πρόβατα. Ρώτησαν στο ΚΥΔ της Ένωσης και πήραν την απάντηση. Είναι στην ίδια κατάσταση πληρωμής και η Βιολογική Κτηνοτροφία και η Βιολογική Γεωργία. Και άκριτα δημιούργησαν μέγα θέμα. Εσκεμμένα για να πουν, όλοι είστε ίδιοι. Τις τοποθετήσεις τις έκανα πάντα δημόσια και πάντα για το συμφέρον του τόπου. Υπάρχουν πάμπολλες τοποθετήσεις για τα θέματα αυτά και δυστυχώς για όλους αυτούς μακριά από την απαράδεκτη δική τους συκοφαντία. Δεν είμαστε όλοι ίδιοι και η αλήθεια νικά πάντα το ψέμα», αναφέρει.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ