Με ικανοποίηση υποδέχθηκαν ΤΕΕ και Δήμοι τη ρύθμιση που κατοχυρώνει τα υφιστάμενα όρια των οικισμών βάσει των αποφάσεων των νομαρχών
Η λύση που υποσχέθηκε ότι θα φέρει το ΥΠΕΝ για τα οικόπεδα με πληθυσμό κάτω των 2000 κατοίκων, με νομοθετική ρύθμιση και συγκεκριμένα με τροπολογία, κατατέθηκε στη Βουλή την Τετάρτη και από τις πρώτες αντιδράσεις φαίνεται πως ικανοποιεί τις απαιτήσεις των πολιτών.
Το ΥΠΕΝ βρέθηκε στη δύσκολη θέση μετά την απόφαση του ΣτΕ να απορρίψει το Π.Δ που είχε καταθέσει πριν μερικούς μήνες να διαχειριστεί μία πολύ σοβαρή υπόθεση η οποία στα μάτια των πολιτών και στην πραγματικότητα, μετέτρεπε εκατομμύρια οικοδομήσιμα στρέμματα σε αγροτικές εκτάσεις, απομειώνοντας την αντικειμενική τους αξία και υποβαθμίζοντας ή και καταργώντας τους όρους δόμησης που ίσχυαν μέχρι τότε.
Το ΥΠΕΝ με την τροπολογία που έφερε στη Βουλή και με τη σύμφωνη γνώμη του ΣτΕ – επομένως δεν υπάρχει κίνδυνος να επαναληφθεί μία νέα ακύρωση – δημιουργεί δύο κατηγορίες οικισμών. Η πρώτη είναι αυτή με τους οικισμούς με πληθυσμό μέχρι 700 κατοίκους και η δεύτερη εκείνη με πληθυσμό από 700 έως 2.000 κατοίκους. Στην πρώτη κατηγορία τα οικόπεδα που βρίσκονται στους οικισμούς, με την επίκληση δημογραφικών στοιχείων αλλά και της αποκέντρωσης διατηρούν το υφιστάμενο πλαίσιο που επιτρέπει την δόμηση στα σημερινά άκρα του οικισμού (την λεγόμενη ζώνη Γ) κατόπιν ειδικής τεκμηρίωσης.
Για να εφαρμοστούν οι νέοι κανόνες που δίνουν και τις τελικές κατευθύνσεις στους μελετητές για τον πολεοδομικό σχεδιασμό που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη θα αξιοποιηθεί το εργαλείο της Ζώνης Ανάπτυξης Οικισμού (ΖΑΟ).
Για τους οικισμούς που είναι από 701 έως και 2000 κατοίκους, το ΥΠΕΝ ξαναζωντανεύει τις ρυθμίσεις για τις παρεκκλίσεις αξιοποιώντας την Περιοχή Ειδικών Χρήσεων (ΠΕΝ). Στους οικισμούς αυτούς δίνεται η δυνατότητα κατά την οριοθέτησή τους να καθορίζεται ως ΠΕΧ η περιοχή που εκτείνεται πέρα από τα όρια της β1 Ζώνης και φτάνει ως τα όρια του οικισμού (Ζώνη Γ).
Η νέα ρύθμιση όπως ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός αφορά στην πλειοψηφία του κόσμου αφού επιτρέπει την υιοθέτηση των ορίων που πρακτικά χαράχθηκαν πριν από αρκετές δεκαετίες αποτελώντας μήλον της έριδος μεταξύ της πολιτικής και της δικαστικής εξουσίας.
Η πρώτη αντίδραση από το ΤΕΕ και τους δήμους
Την εκτίμηση πως η νέα ρύθμιση θα δώσει μία πραγματική λύση στο πρόβλημα που δημιουργήθηκε προ μηνών, εξέφρασε ο πρόεδρος του Τμήματος Ηπείρου του ΤΕΕ. Σε δηλώσεις του στα τοπικά μέσα, ο Ιωάννης Τσίγκρος τόνισε πως ως μία πρώτη ανάγνωση φαίνεται πως διασφαλίζονται δικαιώματα των πολιτών τα οποία είχαν θιγεί με την προηγούμενη απόφαση του ΣτΕ. «Υπάρχει ένας σαφής διαχωρισμός για τος οικισμούς μέχρι 700 κατοίκους και για εκείνους από 700 μέχρι 2.000 κατοίκους. Για την δική μας τουλάχιστον περιφέρεια, το 93% είναι οικισμοί κάτω των 700 κατοίκων επομένως υπάρχει ικανοποίηση γιατί δεν επηρεάζονται τα όρια των οικισμών σε σχέση με τα ήδη γνωστά με τις αποφάσεις των νομαρχών. Για τους οικισμούς άνω των 700 κατοίκων υπάρχουν κάποιοι όροι σχετικά με τις αρτιότητες και τις παρεκκλίσεις, τους οποίους θα εξετάσουμε στην Επιτροπή Πολεοδομίας του ΤΕΕ και θα διατυπώσουμε δημόσια την θέση μας. Σε μία πρώτη ανάγνωση πάντως η τροπολογία μας βρίσκει θετικούς», ανέφερε ο κ. Τσίγκρος.
Από την πλευρά του ο δήμαρχος Πωγωνίου Κων. Καψάλης κράτησε στάση αναμονής συστήνοντας και στους πολίτες να κάνουν το ίδιο μέχρι να υπάρξει οριστικό ξεκαθάρισμα και ενδεχόμενα κάποιες βελτιώσεις. «Αναμένουμε και την ενημέρωση της ΚΕΔΕ, όμως θέλουμε να πιστεύουμε, ότι θα λυθεί το ζήτημα που είχε δημιουργήσει τεράστια απογοήτευση στους πολίτες των περισσότερων περιοχών της χώρας που έβλεπαν τις περιουσίες τους να μετατρέπονται σε αγροτεμάχια χωρίς καμία προοπτική αξιοποίησης, ενώ υπήρχε ταυτόχρονα και μεγάλη απομείωση της αντικειμενικής τους αξίας», σημείωσε μεταξύ άλλων.
Οι ειδικές ρυθμίσεις
Σε ό,τι αφορά στα οικόπεδα που βρίσκονται σε οικισμούς από 701 κατοίκους έως και 2.000 το ελάχιστο εμβαδόν για την δόμησή τους ορίζεται από 2.000 τ.μ. έως 4.000 τ.μ. με προϋπόθεση να έχουν πρόσωπο ελάχιστου μήκους 15 μέτρων σε κοινόχρηστη οδό. Η ρύθμιση παραπέμπει στην επαναφορά των παρεκκλίσεων στην εκτός σχεδίου δόμηση καθώς ανοίγουν το δρόμο για την δόμηση σε οικόπεδα 2 έως 4 στρεμμάτων. Χωρίς αυτή την πρόβλεψη τα οικόπεδα αυτά θα θεωρούνταν εκτός σχεδίου και επομένως θα χρειαζόταν αρτιότητα 4 στρεμμάτων για να χτιστούν.
Η τροπολογία προβλέπει όσα οικόπεδα είχαν δημιουργηθεί νομίμως με προϊσχύουσες ρυθμίσεις ή με βάση τα ορισθέντα μεγέθη σε προγενέστερη πράξη οριοθέτησης του οικισμού, θεωρούνται άρτια και οικοδομήσιμα, εφόσον έχουν το ελάχιστο πρόσωπο σε κοινόχρηστη οδό και το σχετικό κτίριο τοποθετείται σε απόσταση τουλάχιστον 5 μέτρων από τον άξονα αυτής.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ