Παρασκευή 11.07.2025
More

    Σε αναζήτηση λύσης για το αμοιβολόγιο πνευματικών δικαιωμάτων

    Χρόνια ταλαιπωρίας και διεκδικήσεων για τον κλάδο της εστίασης στο σκέλος των πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων και της εξεύρεσης μίας κοινά αποδεκτής λύσης που θα καλύπτει τις εμπλεκόμενες πλευρές, έχουν μέχρι σήμερα την ίδια κατάληξη.

    Την εφαρμογή της νομοθεσίας του 1993 με τον Νόμο 2121 που δόθηκε αγώνας για να αλλάξει και να προσαρμοστεί στις πραγματικές ανάγκες των καιρών, όμως όλες ή σχεδόν όλες κατέληξαν στον κάλαθο των αχρήστων.

    Το θέμα των πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων και της απόδοσής τους από τις επιχειρήσεις που υποχρεούνται, αποτέλεσε αντικείμενο της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης στα Ιωάννινα με ομιλητή τον πρόεδρο της ΓΣΕΒΕΕ Γεώρ. Καββαθά.

    Η νομοθεσία του 1993 και η τροποποίηση που εφαρμόστηκε με το Ν. 4481/2017 αποτελεί τμήμα του Ευρωπαϊκού Δικαίου, όμως μόνο στην Ελλάδα τα προβλήματα δεν έχουν λυθεί. Όπως ανέφερε ο κ. Καββαθάς κανείς δεν αμφισβητεί τα πνευματικά και συγγενικά δικαιώματα των δημιουργών, όμως ο καθορισμό του αμοιβολογίου δε μπορεί να γίνεται μονομερώς από τους Οργανισμούς Συλλογικής Διαχείρισης.

    Η προσπάθεια που έγινε το 2017 επί υπουργίας της κας Κονιόρδου έφτασε σε ένα σχέδιο Νόμου που καθόριζε τη σύσταση της Εθνικής Επιτροπής με τη συμμετοχή όλων των φορέων που θα ήταν επιφορτισμένη με τον καθορισμό του αμοιβολογίου, και σε περίπτωση που αυτό δε γινόταν εφικτό, προβλεπόταν η προσφυγή στη Διαιτησία.

    Όμως, το άρθρο 45 που όριζε τα παραπάνω αποσύρθηκε και επί της ουσίας, μέχρι σήμερα, παραμείνει σε εφαρμογή ο Ν.2121/1993 που είναι ένας «σκληρός Νόμος» όπως τόνισε ο κ. Καββαθάς με πολύ βαριές ποινές που προβλέπονται για όσους δεν αποδίδουν αυτά που ζητούν οι Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης.

    «Και εκεί έρχεται το άλλο κομμάτι που επίσης αποτελεί κοροϊδία, καθώς εμφανίζεται η μία εταιρεία που δηλώνει ότι εκπροσωπεί το 70% των δημιουργών και ζητά το ανάλογο ποσοστό σε χρήμα και μετά έρχεται η δεύτερη που δηλώνει πως εκπροσωπεί το 75% των δημιουργών και ζητά επίσης το ανάλογο ποσοστό σε χρήμα. Προφανώς, μας κοροϊδεύουν, αλλά δε βρίσκεται και κάποια λύση. Όσοι δεν πληρώσουν το ποσό που τους ζητούν, καταλήγουν στα δικαστήρια, όπου με τη μη καταβολή των δικαιωμάτων, το ποσό προσαυξάνεται στο διπλάσιο, ενώ οι Οργανισμοί καταθέτουν και μηνύσεις για συκοφαντική δυσφήμηση απέναντι στους συναδέλφους. Είναι μία κατάσταση που δε γίνεται να συνεχιστεί και για αυτό επανερχόμαστε και ζητάμε να καθίσουμε ξανά στο τραπέζι του διαλόγου και να καταλήξουμε σε μία κοινή πρόταση για το αμοιβολόγιο», κατέληξε ο κ. Καββαθάς.

     

    ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ