Το ότι θα υπήρχαν αντιδράσεις από το σύνολο σχεδόν των περιβαλλοντικών και οικολογικών φορέων και οργανώσεων, στο νέο περιβαλλοντικό νομοσχέδιο, ήταν αναμενόμενο και από την πολιτική ηγεσία του υπ. Περιβάλλοντος.
Το ότι θα υπήρχαν όμως και θα εκδηλωνόταν ισχυρές αντιδράσεις για προβλέψεις του νομοσχεδίου και από πολιτικούς παράγοντες, ακόμη και βουλευτές της Ν.Δ για συγκεκριμένες προβλέψεις του νομοσχεδίου, που άρχισε να συζητείται χθες στη Βουλή, αυτό ήταν κάτι που μάλλον δεν το περίμενε κανείς.
Αφενός, η ελλιπής περίοδος διαβούλευσης, ειδικά εν μέσω της πανδημίας και αφετέρου η διαδικασία εξπρές για την ψήφιση του νομοσχεδίου, σε συνδυασμό με προβλέψεις, όπως η συγχώνευση των Φορέων Διαχείρισης και η επέκταση των γεωγραφικών και διοικητικών τους αρμοδιοτήτων, έχουν δημιουργήσει ένα πλαίσιο που προκαλεί ισχυρές αντιστάσεις. Ο πρόεδρος του Φορέα Παμβώτιδας Φιλ. Φίλιος πριν από λίγες ημέρες είχε προϊδεάσει για τις αντιδράσεις που είχαν ήδη φανεί, αλλά χθες ο Φορέας Παμβώτιδας επανήλθε με συνέντευξη Τύπου τόσο του κ. Φίλιου, όσο των εκπροσώπων της Περιφέρειας και του Δ. Ιωαννιτών αντίστοιχα στο ΔΣ του αντιπεριφερειάρχη Β. Γοργόλη και του αντιδημάρχου Β. Βλέτσα.
Ο κ. Γοργόλης μάλιστα ήταν σφόδρα επικριτικός για το περιεχόμενο του νομοσχεδίου, το οποίο χαρακτήρισε ως ένα κείμενο διοικητικής προχειρότητας, λανθασμένο και χωρίς προγραμματισμό, αφού δεν προηγήθηκε καμία διαβούλευση με τους άμεσα ενδιαφερόμενους, τα ΔΣ των Φορέων Διαχείρισης.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο αντιδήμαρχος Ιωαννίνων αρμόδιος για θέματα περιβάλλοντος Β. Βλέτσας, που μετέφερε τον προβληματισμό του δήμου Ιωαννιτών, για το νέο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των Μονάδων, όπως στο εξής θα μετονομάζονται οι υφιστάμενοι Φορείς.