Σάββατο 23.11.2024
More

    Σύψας: «Ο ιός θα ξαναγυρίσει σε «χρόνο μηδέν» και η καταστροφή θα είναι τεράστια»

    Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας εξέφρασε την ανησυχία του για τα υπαίθρια «πάρτι» και συγκεντρώσεις, όπως αυτό στην Αγία Παρασκευή, και προειδοποίησε ότι η εικόνα της πανδημίας θα μπορούσε να ανατραπεί μέσα σε «χρόνο μηδέν». 

    «Θέλω να υπενθυμίσω σε όλους ότι η επιδημία δεν τελείωσε. Η επιδημία είναι ακόμα εδώ. Ο ιός είναι ακόμα γύρω μας, στην κοινότητα και είναι έτοιμος να γυρίσει και να μας “δαγκώσει”. Αν παραβιάσουμε τα μέτρα απόστασης, απολύμανσης και ασφάλειας θα ξαναγυρίσει ο ιός και η καταστροφή που θα γίνει εάν αναγκαστεί η πολιτική ηγεσία να ξανακλείσει την ηγεσία, θα είναι τεράστια. Και κοινωνική, και οικονομική», προειδοποίησε ο καθηγητής.

    «Δεν παίζουμε. Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι αν παραβιαστούν τα μέτρα, αν συνεχιστούν αυτές οι εικόνες το R0 θα φτάσει σε 1,5 ή 2 ή 2,5 – δηλαδή εκεί μου ήμασταν – σε χρόνο μηδέν. Δεν θέλει πολύ καιρό. Μέρες χρειάζεται.

    »Μπορούμε να ξυπνήσουμε μια μέρα και να δούμε ξαφνικά τα κρούσματα να πολλαπλασιάζονται, τις εισαγωγές να πολλαπλασιάζονται και τις διασωληνώσεις να ανεβαίνουν. Αυτό μπορεί να γίνει άμεσα. Μην έχει ο κόσμος την εντύπωση ότι αυτό μπορεί να γίνει πολύ αργά, ότι θα έχουμε πολύ καιρό να αντιδράσουμε, αυτό μπορεί να γίνει πολύ γρήγορα, οι επιδημίες αυτές είναι αμείλικτες. Στην Ιταλία και στην Ισπανία τι έγινε – ξύπνησαν μία μέρα και βρέθηκαν μπροστά σε μία κόλαση, δε θέλουμε να τα ξαναδούμε αυτά μπροστά μας, πρέπει να είμαστε φοβερά προσεχτικοί. Κανένας εφησυχασμός».

    Το βράδυ της Τρίτης περίπου 300 άτομα συγκεντρώθηκαν στην άνω πλατεία της Αγίας Παρασκευής και τελικά η συγκέντρωση διαλύθηκε με τα ματ που έκαναν χρήση χημικών. Παρόμοιες συγκεντρώσεις μικρότερης κλίμακας καταγράφηκαν σύμφωνα με το ρεπορτάζ σε Μικρολίμανο, Κηφισιά, Λάρισα και Βόλο.

    Το βράδυ της Δευτέρα, ο δήμαρχος Κηφισιάς Γιώργος Θωμάκος απηύθυνε διάγγελμα στους πολίτες της περιοχής, μετά τα 116 κρούσματα κορωνοϊού στον Δήμο, καταγγέλλοντας «ασυλλόγιστα πάρτι» και πλημμελή τήρηση των κανόνων.

    «Για τους νέους μας που ίσως δεν με ακούν, αλλά με ακούν περισσότερο, θέλω να πιστεύω, οι γονείς τους. Οι νέοι μας στις βόλτες, στα πάρκα, αγκαλιασμένοι – καμιά φορά και μεγαλύτεροι, δίπλα-δίπλα στα παγκάκια και, συγγνώμη που θα το πω, ο ένας πάνω στον άλλον, τη στιγμή που ο πατέρας και η μητέρα τους φορούν τη μάσκα και κρατούν αποστάσεις. Οι νέοι μας πρέπει να καταλάβουν ότι με αυτόν τον τρόπο ακυρώνουν την προσπάθεια των γονέων τους και βάζουν σε κίνδυνο κυριολεκτικά ζωές. Δεν το έχουν καταλάβει επαρκώς γιατί νιώθουν αλώβητοι».

    Ο Νίκος Χαρδαλιάς τόνιζε τη Δευτέρα ότι απαγορεύονται τα άτυπα πάρτι έξω από καφέ- μπαρ με το πρόσχημα της παροχής takeaway υπηρεσιών, κάνοντας λόγο για άτυπα πάρτι έξω από καφέ μπαρ, ειδικά στην περιφέρεια, «με δεκάδες πελάτες στοιβαγμένους, χωρίς να τηρούνται οι απαραίτητες αποστάσεις».

    Υπενθύμισε ότι προβλέπονται πρόστιμα τόσο για τους επιχειρηματίες όσο και για τους πελάτες, ενώ δήλωσε ότι η κυβέρνηση επιφυλάσσεται για περαιτέρω μέτρα. «Η εικόνα σε καφέ- μπαρ σε διάφορες πόλεις, ειδικά στην περιφέρεια, που στις 11 το βράδυ παίζουν μουσική στη διαπασών και προμηθεύουν δήθεν takeaway ποτά, με πελάτες στοιβαγμένους όρθιους ανά δεκάδες, χωρίς να τηρούν τις αποστάσεις και τα μέτρα προφύλαξης- αν και σε μικρή κλίμακα- προσβάλει βάναυσα όσους κινήθηκαν τηρώντας τα μέτρα, αλλά και τους επιχειρηματίες που ακολουθούν τις οδηγίες», είπε ο κ. Χαρδαλιάς.

    «Κάνω ισχυρή σύσταση σε όσους παίζουν με τη δημόσια υγεία. Η προμήθεια takeaway καφέ επιβάλει αυτό που λέει η άδεια: να κάνουν παραγγελία, να παραλάβουν τον καφέ και να φύγουν. Τα takeaway ποτά δεν επιτρέπονται, ούτε να παίζουν μουσική στη διαπασών», συνέχισε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη.

    Μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό, ο κ. Σύψας υπογράμμισε ότι «δεν υπάρχει βεβαιότητα και όλες οι χώρες βαδίζουν σε αχαρτογράφητα νερά», ενώ αναφέρθηκε και στο επικείμενο άνοιγμα των σχολείων. «Τι ξέρουμε για τα παιδιά; Ξέρουμε σίγουρα ότι τα παιδιά είναι η ομάδα που κινδυνεύει λιγότερο από τον κορωνοϊό. Αυτό δεν αμφισβητείται στην βιβλιογραφία», ωστόσο υπάρχουν αντικρουόμενες εκτιμήσεις για το αν μεταδίδουν δυσκολότερα ή όχι τον ιό.

    Κατά τον ίδιο, τα παιδιά είναι ο πληθυσμός «ο οποίος είναι ο πρώτος ο οποίος πρέπει να βγει […] η άνοιξη με τον ζεστό καιρό και τα ανοικτά παράθυρα είναι η ιδανική εποχή για να ξεκινήσουν τα σχολεία και να πάρουμε την εμπειρία για το πώς πρέπει να λειτουργούν – να μην περιμένουμε τον Σεπτέμβριο με κλειστά σχολεία και ενδεχομένως επάνοδο της επιδημίας».

    Όσο για τα δημοτικά σχολεία είπε θα χρειαστούν στοιχεία από το άνοιγμα των μεγαλύτερων βαθμίδων.

    Τέλος για τον υπολογισμό των νεκρών και των κρουσμάτων, ο κ. Σύψας τόνισε πως η Ελλάδα ήταν «υπερβολικά έντιμη» σε αντίθεση με άλλες χώρες. Κάθε ασθενής που ήταν θετικός στον κορωνοϊό και κατέληξε, δηλώθηκε ως θάνατος Covid-19. Στην Βρετανία, πεθαίνανε οι ασθενείς από πνευμονία και επειδή δεν είχαν κάνει τεστ, δηλωνόταν ως θάνατος από πνευμονία και όχι από Covid-19».

    Όπως λέει ο κ. Σύψας, σε κάθε περίπτωση θα έπρεπε να γίνεται κανονικά νεκροτομή αλλά για τεχνικούς λόγους δεν είναι εφικτό. «Επομένως κανείς δεν μπορεί να απαντήσει με σαφήνεια αν κάποιος πέθανε με ή από τον κορωνοϊό. Επιδημιολογικά είναι πολύ πιο ασφαλές να δηλώνουμε τον θάνατο ως Covid-19 για να ξέρουμε τι μας γίνεται».

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ