Κυριακή 19.01.2025
More

    Η ρεμδεσιβίρη επαρκεί για 200.000 ασθενείς παγκοσμίως

    Ανεπαρκή είναι τα αποθέματα της ρεμδεσιβίρης, του πρώτου και μοναδικού φαρμάκου που φαίνεται να δρα αποτελεσματικά κατά του κορωνοϊού. 

    Όπως αποκαλύπτει το ρεπορτάζ του CNN, η ρεμδεσιβίρη επαρκεί για περίπου 200.000 ασθενείς παγκοσμίως, σύμφωνα με τον κατασκευαστή φαρμάκων, Gilead Sciences. Ποιοι θα είναι όμως αυτοί οι ασθενείς; Η κυβέρνηση των ΗΠΑ, η οποία αποφασίζει για το ποιοί θα προμηθευτούν το φάρμακο, έχει δώσει λίγες απαντήσεις και ελάχιστη καθοδήγηση, αφότου το φάρμακο εγκρίθηκε για χρήση σε νοσοκομειακούς ασθενείς πριν από μια εβδομάδα.

    Κανένα ολοκληρωμένο σχέδιο διανομής δεν έχει δημοσιευτεί έκτοτε ενώ οι γιατροί και οι φαρμακοποιοί που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, δηλώνουν στο CNN ότι η διαδικασία πρόσβασης στο φάρμακο είναι αδιαφανής. Παράλληλα υποστηρίζουν πως δεν φαίνεται να υπάρχει τρόπος υποβολής αίτησης για το φάρμακο.

    Όταν ρωτήθηκε την Κυριακή για το σχέδιο, το Υπουργείο Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών των ΗΠΑ είπε στο CNN να επικοινωνήσει με την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών, η οποία ανέφερε ότι το φάρμακο θα διανεμηθεί «βάσει ενός σχεδίου κατανομής που έχει εγκριθεί από την Task Force του Λευκού Οίκου». Όταν όμως το CNN ζήτησε ενημέρωση την Τετάρτη, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών το παρέπεμψε και πάλι στο υπουργείο Υγείας λέγοντας ότι αυτό θα χειριζόταν τη διανομή του φαρμάκου. Η ειδική ομάδα του υπουργείου και ο Λευκός Οίκος, από την πλευρά τους, δεν απάντησαν στα αιτήματα του ειδησεογραφικού δικτύου για κάποιο σχόλιο.

    «Εάν είστε νοσοκομείο που αναγνωρίζεται από την κυβέρνηση των Η.Π.Α. ως αποδέκτης της δωρεάς του φαρμάκου τότε θα επικοινωνήσει μαζί σας ένας εκπρόσωπος μας», αναφέρει η AmerisourceBergen, ο διανομέας της ρεμδεσιβίρης στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αυτή η δωρεά αφορά 1,5 εκατομμύρια φιαλίδια του φαρμάκου που ο Ντάνιελ Ο Ντέι, διευθύνων σύμβουλος της Gilead, δήλωσε ότι η εταιρεία παρέχει στην αμερικανική κυβέρνηση ώστε να τα διαθέσει σε 100.000 έως 200.000 περιπτώσεις. Αλλά ο O Ντέι είπε επίσης ότι η εταιρεία σκοπεύει να διανείμει αυτές τις ποσότητες παγκοσμίως.

    Η αναστάτωση μεταξύ των γιατρών είναι μόνο η μία πλευρά, σύμφωνα με τον Κάπλαν, ιατρικό αναλυτή του CNN, αλλά είναι πιθανό να προστεθεί και ο θυμός εκ μέρους των ασθενών και των οικογενειών τους εάν δεν τους είναι προσβάσιμο το φάρμακο – και δεν μπορούν να καταλάβουν το γιατί. «Σήμερα το πρωί συνειδητοποίησα ότι έχει δοθεί υπόσχεση για το φάρμακο σε κάποια νοσοκομεία χωρίς προφανή κριτήρια», δήλωσε η Δρ. Νικόλ Θεοδωροπούλου, αναπληρώτρια καθηγήτρια στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης. «Είναι δύσκολο να βρεις τι θα πεις στους ασθενείς όταν δεν υπάρχει διαφάνεια σχετικά με τη διαδικασία».

    Το CNN συνομίλησε επίσης με τον Δρ. Κάμερον Γουλφ, αναπληρωτή καθηγητή ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Duke, ο οποίος είπε πως κατανοεί ότι πρέπει να διανεμηθούν περιορισμένες ποσότητες σε ολόκληρη τη χώρα. «Κάτι που θα μπορούσαμε να πούμε είναι ότι απλά δεν έχουμε αρκετές ποσότητες και δίνονται σε πόλεις που πλήττονται έντονα. Νομίζω ότι οι περισσότερες οικογένειες θα το καταλάβαιναν. Ωστόσο, χωρίς να έχω ιδέα για τον τρόπο κατανομής των φαρμάκων, “δεν μπορώ καν να το πω αυτό”. Δεν μπορώ να κοιτάξω το συνάδελφό μου στο πρόσωπο και να πω ότι γνωρίζω γιατί δεν έχουμε πρόσβαση σε αυτό το φάρμακο. Αυτό καθιστά τις συνομιλίες δύσκολες και δεν επιτρέπει την κατάλληλη προετοιμασία των νοσοκομείων», εξηγεί.

     

     

     

     

    Με πληροφορίες από CNN/Καθημερινή

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ