Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας (International Women’s Day) γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 8 Μαρτίου. Θεσπίστηκε για πρώτη φορά το 1977 με απόφαση της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ.
Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας (International Women’s Day) γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 8 Μαρτίου. Θεσπίστηκε για πρώτη φορά το 1977 με απόφαση της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ για να αναδείξει τα προβλήματα και να προωθήσει τα δικαιώματα της γυναίκας.
Παρά τα μεγάλα βήματα που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια η ισότητα της γυναίκας με τον άνδρα είναι ένα απραγματοποίητο όνειρο όχι μόνο στο άμεσο αλλά και στο απώτερο μέλλον. Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες κατήγγειλε, στις 6 Μαρτίου 2023, ότι η «ισότητα» μεταξύ ανδρών και γυναικών παγκοσμίως είναι ένας ολοένα και πιο μακρινός στόχος, ο οποίος θα επιτευχθεί στην καλύτερη περίπτωση «σε 300 χρόνια». «Η ισότητα μεταξύ των δύο φύλων απομακρύνεται ολοένα και περισσότερο. Με τους τρέχοντες ρυθμούς η οργάνωση του ΟΗΕ για τις γυναίκες (Ταμείο Ανάπτυξης για τις Γυναίκες UNIFEM) προβλέπει ότι θα επιτευχθεί σε 300 χρόνια», τόνισε ο Γκουτέρες σε ομιλία του κατά την έναρξη των συζητήσεων στη Νέα Υόρκη της Επιτροπής του ΟΗΕ για το καθεστώς των Γυναικών (CSW).
Η ιστορική διαδρομή
Η ιστορική διαδρομή της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας δεν ξεκινά με την υιοθέτησή από τον ΟΗΕ το 1977. Πρωτογιορτάστηκε στις 28 Φεβρουαρίου 1909 στην Νέα Υόρκη, ως Εθνική Ημέρα της Γυναίκας, με πρωτοβουλία του Σοσιαλιστικού Κόμματος των ΗΠΑ, σε ανάμνηση μιας μεγάλης εκδήλωσης διαμαρτυρίας που έγινε στις 8 Μαρτίου 1857 από εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη, οι οποίες ζητούσαν καλύτερες συνθήκες εργασίας. Το περιστατικό αυτό αμφισβητείται σήμερα από μερίδα αμερικανών ιστορικών και χαρακτηρίζεται μύθος.
Με αφετηρία τις ΗΠΑ, ο εορτασμός διεθνοποιήθηκε τον επόμενο χρόνο, κατά την διάρκεια δευτέρου συνεδρίου του γυναικείου τμήματος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς (2η Διεθνής), που έγινε στην Κοπεγχάγη (26-27 Αυγούστου 1910). Οι 100 σύνεδροι από 17 χώρες υιοθέτησαν την πρόταση τριών γερμανίδων (Λουίζ Τσιτς, Κλάρα Τσέτκιν και Κέτε Ντούνκερ) να γιορτάζεται κάθε χρόνο η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας,ως ένα βήμα για την προώθηση της ισότητας των δύο φύλων, που θα περιλάμβανε και το εκλογικό δικαίωμα, που ήταν τότε το καθολικό ζητούμενο για τις γυναίκες όλου του κόσμου.
Στις 19 Μαρτίου 1911 γιορτάστηκε για πρώτη φορά η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας στην Αυστρία, την Γερμανία, την Ελβετία και την Δανία. Κοινός τόπος και στις τέσσερις χώρες ήταν η ψήφος στις γυναίκες και η ανάδειξη των γυναικών σε δημόσια αξιώματα. Οι αμερικανίδες συνέχιζαν να γιορτάζουν την δική τους εθνική ημέρα την τελευταία Κυριακή του Φεβρουαρίου. Το 1914, η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας γιορτάστηκε στην Γερμανία στις 8 Μαρτίου – είτε επειδή ήταν Κυριακή είτε σε ανάμνηση της απεργίας του 1857 στην Νέα Υόρκη- και έκτοτε καθιερώθηκε η ημερομηνία αυτή για τον εορτασμό και υιοθετήθηκε αρκετά χρόνια αργότερα από τον ΟΗΕ.
Μετά την επικράτηση της Οκτωβριανής Επανάστασης στη Ρωσία (1917), η φεμινίστρια Αλεξάνδρα Κολοντάι έπεισε τον Λένιν να καθιερώσει την 8η Μαρτίου ως επίσημη αργία. Αργία μόνο για τις γυναίκες καθιερώθηκε στην Κίνα μετά την επικράτηση των κομμουνιστών του Μάο Τσε Τουνγκ. Γρήγορα, όμως, η Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας έχασε το πολιτικό και διεκδικητικό της υπόβαθρο και εορτάζεται ως έκφραση συμπάθειας και αγάπης των ανδρών προς τις γυναίκες, με προσφορά λουλουδιών και δώρων.
Η άνοδος του φεμινιστικού κινήματος στη Δύση τη δεκαετία του ’60 αναζωογόνησε τη Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, η οποίας από το 1977 διεξάγεται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, με αιχμή του δόρατος την ανάδειξη των γυναικείων προβλημάτων και δικαιωμάτων.
Μήνυμα του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες για την Διεθνή Ημέρα της Γυναίκας 2026
Η φετινή Διεθνής Ημέρα Γυναικών επικεντρώνεται στα δικαιώματα, τη δράση και τη δικαιοσύνη για όλες τις γυναίκες και τα κορίτσια.
Σε όλο τον κόσμο, οι γυναίκες κατέχουν μόλις το 64% των νόμιμων δικαιωμάτων που απολαμβάνουν οι άνδρες.
Οι νομικές διακρίσεις μπορούν να διαμορφώσουν κάθε πτυχή της ζωής μιας γυναίκας. Μπορεί να της απαγορευτεί να έχει περιουσία, να ζητήσει διαζύγιο ή να βρει δουλειά χωρίς την άδεια του συζύγου της. Σε περισσότερες από 40 χώρες, ο συζυγικός βιασμός δεν αναγνωρίζεται ως έγκλημα. Άλλοι νόμοι περιορίζουν την πρόσβαση των γυναικών στην εκπαίδευση, την ικανότητά τους να μεταβιβάζουν την υπηκοότητα στα παιδιά τους ή ακόμα και την ελευθερία μετακίνησής τους έξω από το σπίτι.
Όπου υπάρχει νομική προστασία, οι διακρίσεις και η αδύναμη επιβολή σημαίνουν ότι οι γυναίκες εξακολουθούν να αγωνίζονται να έχουν πρόσβαση σε δικαστήρια και νομική υποστήριξη.
Πολλοί από αυτούς τους άδικους νόμους υπάρχουν στα βιβλία εδώ και αιώνες. Αλλά σήμερα, γινόμαστε επίσης μάρτυρες μιας επικίνδυνης νέας τάσης. Εν μέσω αυξανόμενου αυταρχισμού, αυξανόμενης πολιτικής αστάθειας και ανανεωμένης ώθησης για την εδραίωση της πατριαρχίας, οι πρόοδοι που κερδήθηκαν με κόπο ανατρέπονται – από τη δικαιότερη προστασία της εργασίας έως τα σεξουαλικά και αναπαραγωγικά δικαιώματα.
Πρέπει να ενωθούμε για να εκπληρώσουμε την υπόσχεση των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης και της Δράσης Πεκίνο+30. Καταπολεμώντας τους νόμους και τις πρακτικές που εισάγουν διακρίσεις – και υπερασπιζόμενοι την πρόοδο που έχει ήδη επιτευχθεί – μπορούμε να διασφαλίσουμε την αξιοπρέπεια, τις ευκαιρίες και την ελευθερία που αξίζουν όλες οι γυναίκες.
Όταν δεν είμαστε ίσοι ενώπιον του νόμου, δεν είμαστε ίσοι. Είναι καιρός να κάνουμε τη δικαιοσύνη πραγματικότητα για τις γυναίκες και τα κορίτσια, παντού.
Πηγή: sansimera.gr









