Η ανάγνωση αποσπασμάτων από το Κοράνι μέσα στο μνημείο σύμβολο της Ορθοδοξίας και όχι μόνο, στην Αγία Σοφία της Πόλης, αποτέλεσε μία κίνηση πρόκληση της Τουρκίας απέναντι στον ελληνισμό και την ορθοδοξία, ειδικά μάλιστα τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, της έντασης ανάμεσα στις δύο χώρες.
Πέρα όμως από τα προφανή θρησκευτικά και πολιτικά αντανακλαστικά που προκάλεσε, η κίνηση αυτή αντιμετωπίζεται με περίσσιο σκεπτικισμό και προβληματισμό από πολίτες που στο μυαλό τους έχουν την Αγία Σοφία ως ένα μνημείο του πανανθρώπινου πολιτισμού και της οικουμένης και όχι μόνον της Ορθοδοξίας.
Ένας από αυτούς, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Σταμάτης Πορτελάνος μίλησε στο ITV για τους συμβολισμούς τόσο της νέας αυτής «άλωσης», αλλά και για τους πραγματικούς συμβολισμούς για ένα μνημείο της οικουμένης.
«Το ότι διάβασαν… αποσπάσματα από το Κοράνι μέσα στο μνημείο Σύμβολο, Ναό της Αγίας Σοφίας της Πόλης δεν είναι μόνο βεβήλωση Οικουμενικού μνημείου κληρονομιάς, αλλά και προσπάθεια αλλοίωσης της ιστορικής μνήμης. Ο Ναός αυτός εσωκλείει λειτουργίες, προσευχές, αγωνίες ψυχών, ιστορικά γεγονότα, δοξολογίες, καημούς και μνήμες άσχετες και ετεροβαρείς μιας άλλης θρησκείας που ίδια τις εκτόπισε, όπως και το συναφή πολιτισμό τους. Η επιχειρηματολογία, ότι οι μουσουλμάνοι ως κατακτητές της Πόλης, έχουν το δικαίωμα να κατακτήσουν και το μνημείο αποτελεί ατόπημα και ύβρις», ανέφερε ο κ. Πορτελάνος, που αναφέρθηκε παράλληλα και στον τρόπο με τον οποίο (δεν) αντέδρασαν οι διεθνείς Οργανισμοί.
«Οι διεθνείς Οργανισμοί μένουν θεατές, ενώ επαγγέλλονται ότι προασπίζουν τον παγκόσμιο πολιτισμό. Πού είναι οι δυναμικές επίσημες εγχώριες και διεθνείς παραστάσεις, ευαισθησίες και οι κραυγές αγανάκτησης στα αδίκως και απολιτίστως τελούμενα; Το μνημείο είναι μνήμη, είναι η ανάκληση της μνήμης με ό,τι αυτό σημαίνει για την καθολικότητα του ανθρώπου. Τη Ρωμιοσύνη όμως μην την κλαις, όπως λέει κι ο ποιητής. Είναι τόσο μεγάλος αυτός ο πολιτισμός, που δεν πρόκειται ποτέ να χαθεί», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ