Τα πρώτα αποτελέσματα από την ισχύ του νόμου που θέτει ένα αυστηρό πλαίσιο για τις ελληνοποιήσεις και ένα ακόμη πιο αυστηρό πλαίσιο ποινών για τους παραβάτες στην παραγωγή ΠΟΠ προϊόντων, άρχισαν ήδη να φαίνονται στην Ήπειρο.
Πληροφορίες τις οποίες επιβεβαίωσε τόσο ο περιφερειάρχης Αλ. Καχριμάνης, όσο και ο πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Φέτας Ι. Βιτάλης, πριν από δύο ημέρες μιλώντας στο ITV, αναφέρουν, ότι ήδη αρκετές εταιρείες γαλακτοκομικών προϊόντων από άλλες περιοχές, έχουν έρθει στην Ήπειρο και βολιδοσκοπούν κτηνοτρόφους για να συνεργαστούν στην παραγωγή του πρόβειου γάλακτος.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να δίνονται τιμές εξαιρετικά αυξημένες σε σχέση με τις υφιστάμενες ενώ ήδη διαμορφώνεται ένα αντίστοιχο κλίμα και για το άμεσο μέλλον.
Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Αλ. Καχριμάνης δήλωσε δικαιωμένος με την ψήφιση του νέου νόμου, αποδίδοντας τα εύσημα τόσο στον Πρωθυπουργό, όσο και στον αρμόδιο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μ. Βορίδη.
«Είναι μεγάλη υπόθεση για την Ελλάδα, για την Ήπειρο. Eπιτέλους τόλμησε το Υπουργείο να φέρει τη νομιμότητα για αυτά τα προϊόντα», τόνισε συμπληρώνοντας πώς προστατεύεται η φέτα, το ελαιόλαδο, το κρασί, το μέλι κ.α.
Παράλληλα τόνισε ότι θα πρέπει να γίνουν και άλλα βήματα, μεταξύ των οποίων είναι και η διασύνδεση των συστημάτων ΟΠΕΚΕΠΕ και «ΑΡΤΕΜΙΣ», στη βάση της πρότασης που έχει υποβάλλει, ώστε να ελέγχεται ο ακριβής αριθμός των ζώων που ενισχύονται.
Τρεις υποψήφιοι για τον οδοφωτισμό
Στη χθεσινή της συνεδρίαση η Οικον. Επιτροπή ενέκρινε το πρακτικό της Επιτροπής Δημοσίου Διεθνούς Διαγωνισμού για τον οδοφωτισμό της περιφέρειας Ηπείρου για την επιλογή Ιδιωτικού Φορέα Σύμπραξης (Ά φάση- πρόσκληση εκδήλωση ενδιαφέροντος). Η Επιτροπή – στην οποία συμμετέχει και εκπρόσωπος της Γενικής Γραμματείας Ιδιωτικών Επενδύσεων και ΣΔΙΤ- ομόφωνα εισηγήθηκε τη συνέχιση της β΄ φάσης του διαγωνισμού με τη συμμετοχή των υποψηφίων:
ΙΝΤΡΑΚΑΤ- ΟΜΕΧΟΜ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Α.Ε.- VETTE
ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΤΕΡΝΑ Α.Ε.-FOTAGONLED Α.Ε.
ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ Α.Ε.
Αναφερόμενος στην εξέλιξη της διαγωνιστικής διαδικασίας ο Περιφερειάρχης, τόνισε ότι «υπάρχει καλή συμμετοχή και ευελπιστώ ότι θα έχουμε στο τέλος και ένα καλό αποτέλεσμα».
Προβλήματα λειψυδρίας
Ο περιφερειάρχης προειδοποίησε επίσης ότι φέτος μας περιμένει ένα δύσκολο καλοκαίρι, λόγω της λειψυδρίας που αναμένεται να κάνει την εμφάνισή της και στην ύδρευση και στην άρδευση. Ήδη μάλιστα, όπως ανέφερε, υποβάλλονται αιτήματα για ύδρευση οικισμών και κτηνοτροφικών μονάδων. «Η κατάσταση είναι δύσκολη και σε συνεργασία με τους δήμους θα προσπαθήσουμε να δώσουμε λύσεις», υπογράμμισε συστήνοντας καλή χρήση των υδάτινων αποθεμάτων. Στο πλαίσιο αυτό, συμπλήρωσε, η Περιφέρεια ανέλαβε να βελτιώσει και υπάρχουσες ομβροδεξαμενές.
Προς επίλυση το πρόβλημα των ΤΟΕΒ
Προς επίλυση οδεύει και το ακανθώδες πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι περισσότεροι ΤΟΕΒ- ΓΟΕΒ της Ηπείρου με τις συσσωρευμένες οφειλές προς τη ΔΕΗ. Όπως είπε ο Περιφερειάρχης, η πρόταση που είχε καταθέσει πέρυσι στον τότε Υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, φαίνεται ότι σύντομα θα υλοποιηθεί από τη σημερινή Κυβέρνηση. Μετά από ένα κύκλο επικοινωνιών, αλληλογραφίας, συνομιλιών και συσκέψεων, την περασμένη εβδομάδα ο περιφερειάρχης είχε την τελευταία επικοινωνία με το Γραφείο του Πρωθυπουργού, από το οποίο δρομολογήθηκε η τελική λύση, για δανειοδότηση των ΤΟΕΒ από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων με χαμηλότοκο δάνειο, ώστε να αποπληρώσουν τις οφειλές προς τη ΔΕΗ.
«Έχει υπάρξει συμφωνία των αρμόδιων Υφυπουργών Εσωτερικών Θ. Λιβάνιου και Οικονομικών Θ. Σκυλακάκη και η τροπολογία ήταν έτοιμη να κατατεθεί την περασμένη Τρίτη στη Βουλή. Ωστόσο απαιτείται η σύμφωνη γνώμη των θεσμών γιατί οι οφειλές εντάσσονται στο χρέος του κεντρικού κράτους», ανέφερε ο κ. Καχριμάνης, εκτιμώντας ότι το αργότερο σε 15 ημέρες θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία. «Είναι μεγάλο πράγμα καθώς θα σταματήσει να διαιωνίζεται η κατάσταση με τις διακοπές του ρεύματος», πρόσθεσε για να αναφερθεί και στις πρωτοβουλίες της περιφέρειας να εκπονήσει μελέτες για την ενεργειακή αυτάρκεια των αντλιοστασίων – τις οποίες στη συνέχεια θα υποβάλλει στο Π.Α.Α. για χρηματοδότηση – αλλά και για τη συντήρησή τους.
Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ