Σάββατο 18.01.2025
More

    Πόσο ασφαλής είναι η πισίνα την εποχή του κορωνοϊού;

    «Να ανησυχείτε λιγότερο γα το νερό και περισσότερο για εκείνον που στέκεται δίπλα σας», συμβουλεύουν οι ειδικοί, σε ό,τι αφορά τον κίνδυνο μετάδοσης του κορωνοϊού στις πισίνες.

    Εάν είστε ασφαλείς και κατανοείτε τους κινδύνους, το κολύμπι στην πισίνα δεν συνιστά απαραίτητα απειλή, λένε οι ειδικοί σύμφωνα με τους New York Times.

    Οι λόγοι είναι οι εξής: πρώτον, η ολοένα πιο συγκλίνουσα άποψη μεταξύ των ειδικών είναι ότι η πιθανότητα μόλυνσης με κορωνοϊό σε εξωτερικούς χώρους είναι πολύ χαμηλότερη από ό,τι σε εσωτερικούς χώρους – ωστόσο, δεν είναι μηδενική.

    Δεύτερον, για όσους θέλουν να απολαύσουν πισίνες και υδάτινα πάρκα κατά τη διάρκεια αυτής της δύσκολης περιόδου, οι οδηγίες είναι οι ίδιες με οποιαδήποτε άλλη εξωτερική δραστηριότητα:

    «Διατηρήστε τις κοινωνικές αποστάσεις, πλένετε συχνά τα χέρια σας, απολυμάνετε επιφάνειες και φοράτε μάσκα, όταν είναι δυνατόν για να διατηρήσετε χαμηλή την πιθανότητα μετάδοσης».

    Ωστόσο, οι πισίνες και τα υδάτινα πάρκα παρουσιάζουν μοναδικές προκλήσεις για την τήρηση αυτών των οδηγιών.

    Η χρήση μάσκας είναι αδύνατη ενώ κάποιος κολυμπά και η κοινωνική απόσταση μπορεί να είναι δύσκολη σε πολυσύχναστα μέρη, όπως είναι οι πισίνες. Ο κίνδυνος, λένε οι ειδικοί, δεν βρίσκεται στο νερό.

    «Δεν υπάρχει τίποτα εγγενές για το νερό των ωκεανών ή ειδικά το νερό της πισίνας, που να το καθιστούν επικίνδυνο. Ο ιός δεν μεταδίδεται μέσω μιας πλωτής οδού», δήλωσε ο δρ. Ebb Lautenbach, επικεφαλής των μολυσματικών ασθενειών στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια.

    «Το χλώριο και το βρώμιο που βρίσκονται στις δεξαμενές απενεργοποιούν τον ιό και καθιστούν τον κίνδυνο μετάδοσης ακόμη χαμηλότερο. Υπάρχει μια «θεωρητική» πιθανότητα να μολυνθεί κάποιος από κορωνοϊό από το ίδιο το νερό της πισίνας, αλλά είναι τόσο αμελητέα (η πιθανότητα) που μάλλον είναι ουσιαστικά μηδενική», δήλωσε η Angela Rasmussen, ιολόγος στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Columbia Mailman.

    Ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού σε πισίνα ή σε υδάτινο πάρκο, μάλλον, προέρχεται από τους άλλους ανθρώπους που βρίσκονται εκεί παρά από το ίδιο το νερό.

    Σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες ο πρωταρχικός τρόπος εξάπλωσης του κορωνοϊού είναι από άτομο σε άτομο, όταν ένα μη μολυσμένο άτομο αναπνεύσει σταγονίδια που προήλθαν από μολυσμένο άτομο μέσω βήχα, φτερνίσματος ή ομιλίας.

    Αν και είναι πιθανό, η μετάδοση του ιού να προέρχεται από άγγιγμα μιας επιφάνειας με ενεργό ιό, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, «αυτό δεν θεωρείται ότι είναι ο κύριος τρόπος εξάπλωσης».

    Γι ‘αυτό, «ανησυχείτε λιγότερο για το νερό και την επιφάνεια μιας ξαπλώστρας και περισσότερο για το άτομο που στέκεται δίπλα σας στην είσοδο του πάρκου ή όταν περπατάτε στο ρηχό άκρο της πισίνας. Θυμηθείτε, διατρέχετε μεγαλύτερο κίνδυνο σε εσωτερικούς χώρους, όπως στα αποδυτήρια» αναφέρει η δρ. Rasmussen.

    «Μπορείτε να φανταστείτε ότι το να περιμένετε σε μια μεγάλη ουρά για να κατεβείτε μια νεροτσουλήθρα, ή να κολυμπήσετε σε μια πισίνα γεμάτη κόσμο, είναι περιβάλλοντα που πιθανώς υπάρχει υψηλότερος κίνδυνος», πρόσθεσε.

    Ο δρ Lautenbach επισήμανε ότι η φύση των δημόσιων πισινών προσφέρει πολύ λιγότερο χώρο για να απλωθεί κανείς από ό,τι άλλες δραστηριότητες, όπως το πικνίκ στο πάρκο. Ωστόσο, χρειάζεται να τηρηθούν τα ίδια μέτρα ασφαλείας.

    «Η πρόκληση είναι πραγματικά ότι ισχύουν οι ίδιοι κανόνες. Μπορούμε να πούμε ότι αν κάνετε πικνίκ, είναι πιο εύκολο να φοράτε μάσκα, καθώς είναι εξωτερικός χώρος ενώ στην ουσία δεν μπορείτε να φορέσετε μάσκα στην πισίνα. Δεν θέλουμε όμως και να πνιγούν οι άνθρωποι. Αυτή είναι η πραγματική πρόκληση» σημείωσε.

    Ωστόσο, ο δρ Lautenbach είπε ότι αν κάποιος είναι σε θέση να μείνει τουλάχιστον δύο μέτρα μακριά από τους άλλους ανθρώπους και να φορά μάσκα όταν και όπου είναι δυνατόν, αυτό είναι η καλύτερη επιλογή.

    Πρότεινε επίσης να ελαχιστοποιηθούν οι δραστηριότητες στο νερό, που ενδεχομένως να μειώνουν τις σωματικές αποστάσεις μεταξύ των ανθρώπων.

     

     

    Με πληροφορίες των New York Times

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ