Η ευαισθητοποίηση των μελών της τοπικής κοινωνίας και κυρίως των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται όλο το διάστημα του έτους στην περιοχή, αποτελεί έναν βασικό στόχο της λειτουργίας του Γεωπάρκου Βίκου – Αώου.
Άλλωστε, καμία αντίστοιχη απόπειρα ανάπτυξης της περιοχής δεν μπορεί να υλοποιηθεί χωρίς την ενεργό συμμετοχή κατοίκων και των επαγγελματιών, που είναι εκείνοι που έρχονται σε επαφή με τους επισκέπτες που φτάνουν από όλον τον κόσμο και θέλουν να δουν μία διαφορετική προσέγγιση με ανθρωποκεντρικά χαρακτηριστικά και συνδυασμούς με επιμέρους τοπικά χαρακτηριστικά, όπως είναι η γαστρονομία.
Έτσι, η Ήπειρος Α.Ε επιχειρεί να ενεργοποιήσει δύο δίκτυα, το δίκτυο εθελοντών και το δίκτυο των συνεργαζόμενων επιχειρήσεων του Γεωπάρκου Βίκου – Αώου αντίστοιχα, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να εμπλακούν ενεργά για τη βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής, σύμφωνα με τις αρχές των Παγκόσμιων Γεωπάρκων της UNESCO.
Αυτός άλλωστε ήταν ο στόχος της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα στο Μονοδένδρι σε συνεργασία της Ήπειρος ΑΕ με τον δήμο Ζαγορίου, όπως θα είναι η επόμενη που θα πραγματοποιηθεί στον δήμο Κόνιτσας την προσεχή εβδομάδα. Η Γεωργία Κιτσάκη από την Ήπειρος ΑΕ, χαρακτήρισε ως απόλυτα εφικτό τον στόχο της ευαισθητοποίησης των πολιτών γιατί μόνον έτσι θα καταφέρουν να συμμετέχουν στη δημιουργία ενός branding, στο οποίο παίρνουν μέρος όλα τα Γεωπάρκα της UNESCO, αποκτώντας έτσι πρόσβαση και ενεργό δημιουργικό ρόλο στην παραγωγή τοπικών προϊόντων με ετικέτα που θα ανταποκρίνεται στο Γεωπάρκο.
«Ίσως ακόμη κι ένα τοπικό σύμφωνο συνεργασίας να είναι χρήσιμο ως αναγνωρίσιμο στοιχείο της περιοχής για την ανάπτυξη του γεωτουρισμού, της προστασίας της φύσης, του περιβάλλοντος και του πολιτισμού», ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Έξυπνη» εφαρμογή
Μία δεύτερη θεματική που παρουσιάστηκε στην εκδήλωση είχε να κάνει με το έργο THEMA, που υλοποιείται στο Interreg Ελλάδα – Αλβανία και μία από τις δράσεις του αφορά στην ανάπτυξη τριών νέων θεματικών διαδρομών, που αφορούν και τη γεωλογία στην περιοχή που αναπτύσσεται το Γεωπάρκο.
Η παρουσίασή τους γίνεται με την αξιοποίηση νέων τεχνολογιών, «έξυπνων εργαλείων», όπως οι εφαρμογές για κινητά τηλέφωνα, που βρίσκονται ήδη σε λειτουργία.
«Το πρωτοποριακό στοιχείο στην προκειμένη περίπτωση, πέρα από την παρουσίαση της περιοχής, έγκειται και στη δυνατότητα αλληλεπίδρασης των επιχειρήσεων και των χρηστών – επισκεπτών μέσω ενός παιχνιδιού (gamification) που αποδίδει εικονικές και φυσικές επιβραβεύσεις, τις οποίες θα μπορούν να καταχωρούν οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις», πρόσθεσε η κα Κιτσάκη.
Στην εκδήλωση της Δευτέρας παρευρέθησαν ο δήμαρχος Ζαγορίου Γ. Σουκουβέλος, ο αντιδήμαρχος Ι. Τσαπάρης, οι πρόεδροι και μέλη της Ένωσης Τουριστικών Επιχειρήσεων Ζαγορίου, της Ένωσης Τουριστικών Επιχειρήσεων Μονοδενδρίου και του Συλλόγου Επαγγελματιών Παπίγκου, καθώς και λοιποί επαγγελματίες και κάτοικοι του Ζαγορίου αλλά και γειτονικών περιοχών όπως το Μέτσοβο και το Νεστόριο Καστοριάς. Ο κ. Σουκουβέλος άνοιξε την εκδήλωση με σύντομο χαιρετισμό και συνοπτικά αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι τοπικές επιχειρήσεις λόγω της πανδημίας, στις προσπάθειες υποστήριξης του δήμου προς αυτές, καθώς και στη συνεχή συνεργασία με την ΗΠΕΙΡΟΣ Α.Ε. για την ανάπτυξη και προβολή του Γεωπάρκου Βίκου-Αώου αλλά και του δήμου Ζαγορίου γενικότερα.
Από την ΗΠΕΙΡΟΣ ΑΕ, παρευρέθηκαν τα μέλη του ΔΣ Ελένη Ρόκκου Έλσα Εξάρχου, καθώς και τα στελέχη Γεωργία Κιτσάκη, Αριστοτέλης Σταγκίκας και Χαρητάκης Παπαϊωάννου.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ