Προβληματισμένοι και ανήσυχοι δηλώνουν οι ειδικοί λόγω της σταδιακής αύξησης των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του κορωνοϊού.
Την Πέμπτη ανακοινώθηκαν 35 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα, ενώ την άνοδο του μέσου όρου των κρουσμάτων αποδεικνύει και η έκθεση προόδου του Παρατηρητηρίου COVID-19 που δείχνει άνοδο του μέσου όρου των κρουσμάτων το διάστημα 8-15 Ιουλίου.
Ο νέος μέσος όρος προσδιορίζεται πλέον στα 35 την ημέρα, από 25 κρούσματα που ήταν ο μέσος όρος της προηγούμενης έκθεσης αναφοράς. Ο επιδημιολογικός δείκτης Rt βρίσκεται σταθερά κάτω από το 1, στο 0,4.
Ειδικότερα, από τα 35 κρούσματα, χτες, τα δεκατρία εντοπίστηκαν έπειτα από τον μοριακό έλεγχο που πραγματοποιείται στους τουρίστες στις πύλες εισόδου της χώρας μας, ενώ άλλα πέντε προήλθαν από επισκέπτες που προσήλθαν μετά την άφιξή τους στην Ελλάδα αυτοβούλως για έλεγχο. Τα υπόλοιπα εντοπίζονται στην Αττική (10), στη Θεσσαλονίκη (3), στη Δράμα (1), στην Κοζάνη (1), στη Λάρισα (1) και στη Χαλκιδική (1). Ταυτόχρονα, δεκατέσσερις συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, ενώ 123 έχουν πάρει εξιτήριο από τις ΜΕΘ.
Από την άλλη, παρότι ο μέσος όρος κρουσμάτων αυξήθηκε την ίδια ώρα, ο επιδημιολογικός δείκτης Rt βρίσκεται σταθερά κάτω από το 1 (στο 0,4). Εκτιμάται ότι η συνολικά η πορεία της επιδημίας δεν φαίνεται να επηρεάστηκε σημαντικά από την αύξηση του ποσοστού των επαφών.
Αρκετά κρούσματα είναι εισαγόμενα, ενώ τα πολλά μοιράζονται ανά την Ελλάδα, π.χ. Ξάνθη, Καστοριά, Αττική, Θεσσαλονίκη. Από τις πύλες εισόδου τα μεγαλύτερα ποσοστά θετικών επί του συνόλου δειγμάτων εντοπίζονται στον Προμαχώνα. Γι’ αυτό και δεδομένου του επιδημιολογικού προφίλ των βαλκανικών χωρών, αποφασίστηκε η διέλευση από τον Προμαχώνα αποκλειστικά με την επίδειξη αρνητικού PCR τεστ.
Επιπλέον, η έξαρση κρουσμάτων που είχε εντοπιστεί στην Ξάνθη με επίκεντρο τον Εχίνο, παρά το ότι εξακολουθεί να παράγει νέα κρούσματα σε ημερήσια βάση, δεν φαίνεται να έχει την ίδια ένταση με τον Ιούνιο. Την τελευταία εβδομάδα τα μεγαλύτερα αστικά κέντρα, όπως η Αττική και η Θεσσαλονίκη, σημείωσαν αύξηση κρουσμάτων και πλέον κινούνται μεσοσταθμικά γύρω στα 8 κρούσματα ανά ημέρα.
Αντιπρόεδρος ΕΟΔΥ: Το δεύτερο κύμα κορωνοϊού ίσως είναι μεγαλύτερο
«Καμπανάκι» για το δεύτερο κύμα κορωνοϊού έκρουσε και ο αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ, Γιώργος Παναγιωτακόπουλος, υπογραμμίζοντας ότι δεν θα πρέπει να εφησυχάζουμε.
«Υπάρχουν κάποιοι σπινθήρες ανά την επικράτεια, τους οποίους πρέπει να κατασβέσουμε. Αυτό το μήνυμα πρέπει να γίνει κατανοητό από όλη την κοινωνία, καθώς το δεύτερο κύμα της πανδημίας ίσως θα είναι ακόμη μεγαλύτερο», ανέφερε ο επίκουρος καθηγητής κλινικής φαρμακολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών σε συνέντευξη που παραχώρησε σε τηλεοπτικό σταθμό.
Ο κ. Παναγιωτακόπουλος τόνισε ότι το ενδεχόμενο δεύτερου κύματος κορωνοϊού είναι υπαρκτό, ωστόσο, όπως είπε: «Θέλω να πιστεύω ότι όλοι μαζί θα τα καταφέρουμε και πως θα κάνουμε αυτό που πρέπει για να αποφύγουμε τα χειρότερα».
Για τα εισαγόμενα κρούσματα ο αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ δήλωσε: «Οι έλεγχοι γίνονται με έναν αλγόριθμο, δεν γίνονται τυχαία. (…) Ελέγχονται περισσότερο οι ταξιδιώτες που αποτελούν υψηλής πιθανότητας κρούσματα. (…) Οι υπόλοιποι είναι χαμηλής πιθανότητας, όχι μηδενικής».
«Είναι ο μεσογειακός ενθουσιασμός, σε συνδυασμό με την κόπωση των μέτρων.. Ο ιός είναι εδώ και μπορεί να προκαλέσει καταστροφές αν δεν ακολουθήσουμε τις συστάσεις. Σημαντική η χρήση μάσκας για τον περιορισμό της πανδημίας», ανέφερε για τη χαλάρωση των μέτρων.