Ακόμη και 10.000 κρούσματα μέχρι τις 29 Αυγούστου
Η αύξηση των φορέων του ιού στην Αττική που έχει φτάσει σε ποσοστό 53% των συνολικών, όταν την 1η Αυγούστου ήταν στο 19%, η συνεχής άνοδος των επονομαζόμενων «ορφανών» κρουσμάτων, που το τελευταίο 24ωρο έφτασαν τα 162 (επί συνόλου «εγχωρίων» 265) αποτελούν – σύμφωνα με επιδημιολόγους κι αρμόδιους αναλυτές – δείγματα της νέας επικίνδυνης φάσης της πανδημίας στη χώρα μας.
Χιλιάδες παραθεριστές επιστρέφουν από τις διακοπές και μεταφέρουν τον φονικό ιό στην Αθήνα και τα άλλα αστικά κέντρα.
Υπολογίζεται ότι τουλάχιστον 600 κρούσματα που έχουν καταγραφεί τις τελευταίες ημέρες στην Αθήνα και σε άλλα αστικά κέντρα προέρχονται από 4-5 νησιά του Αιγαίου (Μύκονο, Πάρο, Αντίπαρο, Τήνο κ.α) και τουριστικές περιοχές όπως η Χαλκιδική.
Η κατάσταση ομοιάζει με το πρώτο κύμα του κορωνοϊού – το δίμηνο Μαρτίου Απριλίου- όταν στην Αθήνα καταγράφονταν το 75% των κρουσμάτων όλης της χώρας.
Κι όλα αυτά μετά το νέο ρεκόρ 284 νέων κρουσμάτων που καταγράφηκε την χθες, Κυριακή.
Ο προβληματισμός επιτείνεται από την διαπίστωση ότι το ποσοστό των νοσούντων της «ευάλωτης» ηλικίας άνω των 64 ετών αυξήθηκε την Κυριακή σε 11% επί του συνόλου των φορέων όλων των ηλικιών όταν το ποσοστό τις προηγούμενες ημέρες κυμαίνονταν από 5-9%.
Το γεγονός αυτό ίσως οδηγήσει σε μεγαλύτερο αριθμό διασωληνώσεων.
10.000 κρούσματα στις 29 Αυγούστου;
Την ίδια ώρα αύξηση των κρουσμάτων άνω των 300 καθημερινά μέσα στις επόμενες ημέρες και υπέρβαση του ορίου των 10.000 συνολικά κρουσμάτων στις 29 Αυγούστου ή και μία ημέρα νωρίτερα προβλέπει για τη χώρα μας το Παγκόσμιο Ινστιτούτο Υγείας σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Γενεύης.
Επίσης εντύπωση προκαλεί η αντίστοιχη επισήμανση του Ινστιτούτου ότι ο δείκτης Ro για την διασπορά του ιού είχε φτάσει στην χώρα μας στις αρχές Αυγούστου (όταν είχε αρχίσει κι η σταδιακή σημαντική αύξηση των κρουσμάτων ) στο 1,75, δηλαδή ο κάθε φορέας του ιού μόλυνε σχεδόν δύο ακόμη άτομα.
Κάτι που φαίνεται ωστόσο να μην αποδέχονται κρατικοί λειτουργοί στην Ελλάδα που ασχολούνται με την ανάλυση της διασποράς του ιού.
Μάλιστα στη σχετική στατιστική καταγραφή – που αποκαλύπτει «Το Βήμα» – φαίνεται αυτή την στιγμή ο εν λόγω συντελεστής να είναι άνω του «1» με ανοδικές και πάλι τάσεις.
Ανησυχία για τα ορφανά κρούσματα
Ένα από τα πιο ανησυχητικά στοιχεία είναι ο μεγάλος αριθμός των κρουσμάτων που δεν εντοπίζονται από το σύστημα «ιχνηλάτησης» των κρατικών υπηρεσιών και τα οποία ανέρχονται πλέον σε ποσοστό 61% επί του συνόλου.
Δημιουργώντας κενά στο σύστημα καταγραφής των κρουσμάτων και εντοπισμού αγνώστων «συρροών» αφού προκύπτουν όλο και περισσότεροι φορείς άγνωστης προέλευσης.
Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας κ. Νίκος Χαρδαλιάς στην συνέντευξη του στο «Βήμα της Κυριακής» ανέφερε ότι «δεν υπάρχουν «ορφανά» κρούσματα, αλλά κρούσματα τα οποία βρίσκονται υπό διερεύνηση μέχρι να βρεθεί η επιδημιολογική συσχέτισή τους. Δηλαδή, το κρούσμα μπορεί να καταγραφεί σήμερα, αλλά η διαδικασία της διερεύνησης να μην ολοκληρωθεί αυθημερόν. Η διαδικασία συνεχίζεται μέχρι να εντοπίσουμε την αλυσίδα μετάδοσης του ιού και στις εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις που δεν μπορέσουμε να το ταυτοποιήσουμε, προχωράμε σε εκτεταμένη στεγανοποίηση ώστε να μην υπάρξει περαιτέρω διασπορά του ιού».
Ωστόσο συμπλήρωσε ότι «οι αντοχές του συστήματος ιχνηλάτησης, αυξάνονται καθημερινά, καθώς βρισκόμαστε σε διαδικασία ενίσχυσής του ώστε να είναι σε θέση να ανταποκριθεί όχι μόνο στον υφιστάμενο αριθμό των κρουσμάτων, αλλά ακόμα και στις πιο δυσοίωνες προβλέψεις των αλγορίθμων που τρέχουμε καθημερινά».
Δείγμα ίσως του προβληματισμού που υπάρχει…
Σημειώνεται πάντως ότι στην παγκόσμια κατάταξη η Ελλάδα (με βάση και την αντιστοίχηση κι αναγωγή του πληθυσμού της) είναι στην 130η θέση από πλευράς αριθμού κρουσμάτων (805 ανά 1.000.000 πληθυσμό), στην 111η από πλευράς θανάτων (23 θάνατοι ανά ένα εκατομμύριο) και στην 62η θέση από πλευράς διαγνωστικών τεστ (περίπου 80.000 ανα 1.000.000 κατοίκων).