Καταγγελία της ΑΔΕΔΥ και φόβοι για μειώσεις στο προσωπικό
Τον αποκλεισμό 65.000 παιδιών από τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης σε όλη τη χώρα, παρά το γεγονός ότι οι οικογένειες τους πληρούσαν απόλυτα και με το παραπάνω τα κοινωνικά και εισοδηματικά κριτήρια που έθετε η σχετική πρόσκληση, καταγγέλλει η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ., αφού έλαβε υπόψη της και ανακοίνωση της ΠΟΕ ΟΤΑ την Τρίτη.
«Η κυβέρνηση βρήκε τη λύση για το «ξήλωμα» του εναπομείναντος κοινωνικού κράτους και την απαλλαγή της πολιτείας από την ευθύνη της άσκησης κοινωνικής πολιτικής απέναντι στους πολίτες και εν προκειμένω, απέναντι στις εργαζόμενες μητέρες: δεν φρόντισε να διαθέσει τους απαιτούμενους πόρους για τη χορήγηση voucher στις μητέρες που πληρούσαν τα κριτήρια, με αποτέλεσμα να μειωθούν τα παιδιά στα ΚΔΑΠ και να μην ανανεωθούν και για φέτος οι συμβάσεις των εργαζομένων σ’ αυτά. Αυτό έχει ως άμεσο αποτέλεσμα τη μείωση της χρηματοδότησης προς τα δημόσια, δημοτικά ΚΔΑΠ και τον κίνδυνο απόλυσης περίπου του 50% αυτών που εργάζονται σήμερα», αναφέρει η ΑΔΕΔΥ.
Συμπληρώνει ακόμα πως «η ίδια κατάσταση έχει δημιουργηθεί και στους Παιδικούς σταθμούς, όπου απολύονται εργαζόμενοι από το ίδιο πρόγραμμα «Εναρμόνισης Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής» της ΕΕΤΑΑ, που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ.
Πρόκειται για εργαζόμενους που έχουν συμπληρώσει, όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εργαζομένων στα ΚΔΑΠ (ΠΑΣΕΚΔΑΠ) «…από 7, 10, ακόμα και 18 χρόνια αδιάκοπης παροχής των υπηρεσιών τους στα ΚΔΑΠ όλης της χώρας…» και για «…παιδιά των οποίων οι γονείς δεν έχουν εναλλακτικές ή την οικονομική δυνατότητα ούτε για την συμμετοχή των παιδιών τους σε άλλες εκπαιδευτικές εξωσχολικές δραστηριότητες, ούτε για να πληρώνουν κάποιον άνθρωπο να τους τα κρατάει στο σπίτι όσο αυτοί εργάζονται».
«Η αρνητική αυτή εξέλιξη στα ΚΔΑΠ συναθροίζεται με τις απολύσεις σε Παιδικούς σταθμούς των Δήμων και την ανασφάλεια των εργαζομένων στα ΚΗΦΗ και στις Δομές Αντιμετώπισης της Φτώχειας των ΟΤΑ. Αλλά και με την αβεβαιότητα των εργαζομένων στο «Βοήθεια στο Σπίτι», όσον αφορά στην πρόοδο του διαγωνισμού και κυρίως το διαφαινόμενο αποτέλεσμα, καθώς -και σε αυτήν την περίπτωση- εργαζόμενοι με πολλά χρόνια υπηρεσίας και επαγγελματικής εξειδίκευσης κινδυνεύουν με απολύσεις», καταλήγει η ΑΔΕΔΥ, η οποία ζητάει:
– Τη μετατροπή όλων των συμβάσεων των εργαζομένων στα ΚΔΑΠ, τους Βρεφικούς και Παιδικούς Σταθμούς και τις άλλες Κοινωνικές Δομές (ΒσΠ, ΚΗΦΗ, Δομές Αντιμετώπισης Φτώχειας) από ΙΔΟΧ σε ΙΔΑΧ, την απαγόρευση προσλήψεων εκτάκτων για πάγιες και διαρκείς ανάγκες και τη στελέχωση όλων των υπηρεσιών των ΟΤΑ με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού μέσα από διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ.
– Τη χρηματοδότηση της κοινωνικής πολιτικής του κράτους και των υποχρεώσεών του απέναντι στους πολίτες, μέσα από τη γενική φορολογία και τα έσοδα του Δημοσίου και όχι από το ΕΣΠΑ, τα Ευρωπαϊκά Προγράμματα ή ιδιώτες.
– Τη μείωση του ωραρίου εργασίας, άμεσα στις 35 ώρες και στις 30 για τα ΒΑΕ, την αύξηση των μισθών και την υπογραφή ΣΣΕ.
Στην Ηγουμενίτσα
Στο μεταξύ με ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Ηγουμενίτσας ζητείται η στήριξη των ΚΔΑΠ.
«Η έκδοση των οριστικών αποτελεσμάτων για τα voucher των ΚΔΑΠ αποτέλεσε μια οδυνηρή έκπληξη για όλους, καθότι μένουν εκτός φιλοξενίας στα Κέντρα Δημιουργική Απασχόλησης Παιδιών σχεδόν το 50% των παιδιών, με αποτέλεσμα να πλήττονται τόσο οι οικογένειες, όσο και οι δημοτικές δομές.
Τα δημοτικά ΚΔΑΠ αποτελούν ένα πολύ σημαντικό εργαλείο δημοτικής κοινωνικής πολιτικής, αφού παρέχουν δωρεάν υπηρεσίες πολιτισμού, αθλητισμού, καλλιτεχνικής παιδείας κλπ σε δεκάδες χιλιάδες οικογένειες εργαζόμενων χαμηλόμισθων και αυτοαπασχολούμενων με χαμηλές απολαβές.
Εκφράζουμε λοιπόν την αγωνία μας και την αμέριστη συμπαράστασή μας προς όλες τις οικογένειες, των οποίων τα παιδιά έχουν εξαιρεθεί από τη συμμετοχή τους σε δημοτικά ΚΔΑΠ και Παιδικούς Σταθμούς», αναφέρει το Δημοτικό Συμβούλιο και συμπληρώνει:
«Είμαστε αντίθετοι σε οτιδήποτε απειλεί την βιωσιμότητα των δημοτικών δομών, που συμβάλουν καθοριστικά στην οικογενειακή συνοχή. Ζητάμε:
Την αύξηση της χρηματοδότησης του προγράμματος, ώστε να διασφαλισθεί η φιλοξενία όλων των παιδιών, μέχρι εξαντλήσεως της δυναμικότητας των Δημοτικών ΚΔΑΠ και παράλληλα την διασφάλιση των θέσεων των εργαζομένων μέσα από την απαραίτητη βιωσιμότητα των δομών αυτών.
Τέλος, ζητάμε την οριστική επίλυση του ζητήματος των εργαζομένων των ΚΔΑΠ των Δήμων με προώθηση λύσης παρόμοιας με εκείνη των εργαζομένων στο Βοήθεια στο Σπίτι».
ΦΙΛΗΜΩΝ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΣ