Κυριακή 19.01.2025
More

    Ένα ιστορικό μνημείο που περιμένει τη διάσωσή του

    Εκκρεμεί η έγκριση των μελετών από το ΚΑΣ, ώστε να προχωρήσει η δημοπράτηση του έργου

    Η πανδημία μπορεί να άλλαξε πολλά στην καθημερινότητα όλων των ανθρώπων σε όλον τον πλανήτη, δεν στάθηκε ικανή όμως να ακυρώσει ή να ματαιώσει εκδηλώσεις, όπως η ετήσια επιμνημόσυνη δέηση στη Μονή Αγίου Δημητρίου στο Διχούνι, στη μνήμη του Διονυσίου Φιλοσόφου, με αφορμή την επέτειο της έναρξης της πορείας του ως επικεφαλής ομάδας χωρικών – επαναστατών, προς την πόλη των Ιωαννίνων τον Σεπτέμβριο του 1611.

    Οι τοπικοί φορείς και οι λιγοστοί κάτοικοι σε συνεργασία με τον δήμο Ζίτσας πραγματοποίησαν μία υποδειγματική εκδήλωση την Τρίτη το πρωί στη Μονή Διχουνίου, τιμώντας τη μνήμη της ιστορικής αυτής μορφής του ελληνισμού τον 17ο αιώνα, με λιτό τρόπο, αλλά παράλληλα υποδειγματικό, ως προς την τήρηση των μέτρων πρόληψης, με ελάχιστο αριθμό παρόντων, με τήρηση των αποστάσεων και με υποχρεωτική τη χρήση της προστατευτικής μάσκας.

    Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Γ. Καψάλης, που παρουσίασε την ιστορική προσωπική διαδρομή του Διονυσίου, αλλά και το χρονικό του κινήματος του 1611 που καταπνίγηκε στο αίμα, μέσα από τεκμηριωμένες βιβλιογραφικές πηγές.

    Αγώνας δρόμου

    Η είδηση ωστόσο της εκδήλωσης προέκυψε από τον αντιδήμαρχο, Γ. Ράδο, που ανακοίνωσε, ότι στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, ο δήμος Ζίτσας υπέβαλε την πρόταση στην Οργανωτική Επιτροπή, η οποία έχει ήδη προεγκριθεί, ώστε την ίδια μέρα του 2021, να πραγματοποιηθεί ένας αγώνας δρόμου, με τη συμμετοχή 200 δρομέων. Η διαδρομή αυτή θα έχει αφετηρία τη Μονή Διχουνίου και μέσα από τη διαδρομή από τα χωριά της περιοχής και έπειτα από την παλιά εθνική Ιωαννίνων – Ηγουμενίτσας θα καταλήξει μετά από 42 περίπου χιλιόμετρα στην προτομή του Διονυσίου στο Κάστρο.

    Ακολούθησε η ομιλία του κ. Καψάλη που προκάλεσε το ενδιαφέρον των παρευρισκομένων με το πλήθος των ιστορικών στοιχείων και αναφορών με τα οποία εμπλουτίστηκε, αλλά και την κριτική ματιά με την οποία αντιμετώπισε το Κίνημα του Διονυσίου.

    Πριν την ομιλία του κ. Καψάλη προηγήθηκε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων.

    Μηνύματα απέστειλαν στην εκδήλωση στην οποία δεν κατάφεραν να παραστούν λόγω κοινοβουλευτικών υποχρεώσεων, ο Πρόεδρος της Βουλής Κων. Τασούλας, και οι βουλευτές Ιωαννίνων Στ. Καλογιάννης, Μ. Κεφάλα και Γ. Αμυράς, ενώ τον κ. Καψάλη προλόγισε ο συγγραφέας και φιλόλογος Γ. Αναγνώστου.

    Με το βλέμμα στο ΚΑΣ

    Ο Ιερός Ναός του Αγίου Δημητρίου όμως εξακολουθεί να αντιστέκεται στο χρόνο και στη φθοροποιό δύναμή του, είναι άγνωστο όμως για πόσο ακόμη διάστημα. Όπως έχει αποκαλύψει από τον περασμένο Μάιο η Ε» και το ITV, στο υπ. Πολιτισμού εντοπίστηκαν οι ολοκληρωμένες μελέτες αποκατάστασης του καθολικού της Μονής, η οποία έχει υπογραφεί το 2018 μεταξύ του υπ. Πολιτισμού και της περιφέρειας Ηπείρου.

    Εκκρεμεί ωστόσο η έγκριση των μελετών από το ΚΑΣ ώστε να προχωρήσει η δημοπράτηση του έργου με την Ιερά Μονή να εμφανίζει σημαντικές φθορές λόγω της διάβρωσης του εδάφους, αλλά και των ζημιών που έχουν προκαλέσει οι σεισμικές δονήσεις στην ευρύτερη περιοχή τα τελευταία χρόνια.

    Στο θέμα αυτό αναφέρθηκε στον δικό του χαιρετισμό ο Χρήστος Νούσης, πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Διχουνίου, απευθύνοντας μία δημόσια έκκληση και ταυτόχρονα μία κραυγή αγωνίας των κατοίκων της περιοχής, για τη διάσωση του μοναδικού αυτού μνημείου.

     

    ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ