Σάββατο 18.01.2025
More

    Μόρια: Σε πλοία και σκηνές θα φιλοξενηθούν οι άστεγοι πρόσφυγες

    Ολοκληρώθηκε η συνέντευξη Τύπου που έδωσαν στη Λέσβο οι υπουργοί Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, Μετανάστευσης Νότης Μηταράκης, καθώς και ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας, μετά την καταστρεπτική πυρκαγιά και τα όσα συνέβησαν το βράδυ της Τρίτης στο ΚΥΤ της Μόριας.

    Για φαινόμενα παραβατικότητας τα οποία δεν θα μείνουν ατιμώρητα, έκανε λόγο ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης, κατά την κοινή Συνέντευξη Τύπου με τον υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο και τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ Παναγιώτη Αρκουμανέα στην Μυτιλήνη για την κατάσταση στη Μόρια.

    Θεοδωρικάκος: Βασικός στόχος η πλήρης υγειονομική προστασία του νησιού

    «Η κρίση εδώ απαιτεί απόλυτη ενότητα και υπευθυνότητα από όλους. Κάνουμε τα πάντα για να διασφαλιστεί πλήρως η έννομη τάξη με συγκεκριμένα μέτρα», τόνισε ο Τάκης Θεοδωρικάκος. «Βασικός στόχος είναι η πλήρης υγειονομική προστασία ολόκληρου του νησιού, τόσο των κατοίκων όσο και όσων φιλοξενούνται στον καταυλισμό. Έχοντας κυρήξει κατάσταση εκτάκτου ανάγκης είμαστε βέβαιοι ότι έχουμε την πλήρη στήριξη των κατοίκων», συνέχισε. «Ακόμα διερευνώνται οι πραγματικές συνθήκες των γεγονότων, είναι δεδομένο ότι ξεκίνησε από αιτούντες άσυλο», σημείωσε. «Χρειάζεται ρεαλισμός από όλους για την προστασία των κατοίκων», πρόσθεσε.

    «Φαινόμενα παραβατικότητας σαν αυτά που βιώσαμε χθες, δεν θα μείνουν ατιμώρητα», τόνισε από την πλευρά του ο Νότης Μηταράκης, λέγοντας ότι τα γεγονότα ξεκίνησαν από αιτούντες άσυλο μετά την καραντίνα που επιβλήθηκε λόγω εντοπισμού κρουσμάτων. «Η αστυνομία έλαβε όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλεια των πολιτών», συνέχισε ο ίδιος.

    «Είμαστε σε διαρκή επικοινωνία με τους Ευρωπαίους εταίρους, λαμβάνουμε μεγάλο κύμα υποστήριξης το οποίο πρέπει να μετουσιωθεί σε πράξη» τόνισε ο κ. Μηταράκης, προσθέτοντας πως «η Μόρια όπως την ξέραμε τα προηγούμενα χρόνια δεν μπορεί να συνεχίσει, χρειάζεται να υπάρξει κλειστή δομή που θα εξασφαλίσει ανθρώπινες και αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης για τους διαμένοντες εκεί.

    Αρκουμανέας: Εκτεταμένοι έλεγχοι ΕΟΔΥ σε κατοίκους-μετανάστες

    «Κλιμάκιο του ΕΟΔΥ κάνει ήδη τεστ στα ασυνόδευτα ανήλικα που θα μεταφερθούν σε άλλες χώρες. Σε συνεργασία με τον δήμαρχο Μυτιλήνης από αύριο θα ξεκινήσουμε εκτεταμένες εξετάσεις και στους κατοίκους», τόνισε ο Παναγιώτης Αρκουμανέας. Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ σημείωσε ότι μίλησε με τον ΠΟΥ και από αύριο θα μας στείλει μεγάλο αριθμό γιατρών και νοσηλευτών για να μας βοηθήσουν.

    Επίσης, όπως ανακοινώθηκε, χίλιοι ευάλωτοι αιτούντες άσυλο που διέμεναν στο ΚΥΤ της Μόριας θα φιλοξενηθούν σε πλοίο της Blue Star Ferries που αναμένεται να καταπλεύσει σήμερα στο λιμάνι της Μυτιλήνης και σε δύο αρματαγωγά του πολεμικού ναυτικού που θα μεταβούν αύριο στο νησί.

    Οι υπόλοιποι από τους περίπου 3.500 αιτούντες άσυλο που έμειναν χωρίς στέγη θα φιλοξενηθούν, όπως ανακοινώθηκε, σε σκηνές που στάλθηκαν από άλλα μέρη της χώρας και οι οποίες θα τοποθετηθούν σε χώρους του ΚΥΤ που δεν επηρεάστηκαν από την πυρκαγιά και σε τρίτους χώρους που θα υποδειχθούν από την τοπική αυτοδιοίκηση.

    Φωτιά στη Μόρια: Μέχρι αύριο η μεταφορά των 400 ασυνόδευτων παιδιών στην ηπειρωτική Ελλάδα

    «Το αργότερο μέχρι αύριο» θα γίνει η μεταφορά των 400 ασυνόδευτων ανηλίκων που διέμεναν στο ΚΥΤ της Μόριας στην ηπειρωτική Ελλάδα, αναφέρουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πηγές του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου.

    Τη μεταφορά προανήγγειλε σήμερα το πρωί με ανάρτησή της στο Twitter η επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, Ιλβα Γιόχανσον, η οποία ανέφερε ότι η Κομισιόν θα χρηματοδοτήσει την άμεση μεταφορά και διαμονή τους στην ενδοχώρα. Τον συντονισμό της μεταφοράς και στέγασής τους έχει αναλάβει η Ειδική Γραμματεία Ασυνόδευτων Ανηλίκων του υπουργείου Μετανάστευσης.

    Τηλεοπτικό μήνυμα Μητσοτάκη για Μόρια: Προτεραιότητά μας παραμένει η υγεία και η ασφάλεια μεταναστών και κατοίκων

    Νωρίτερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε απευθύνει τηλεοπτικό μήνυμα, με αφορμή όσα έγιναν στη Μόρια.

    «Εκφράζω τη λύπη μου για τα χθεσινά γεγονότα στη Μόρια. Αναγνωρίζω τις δύσκολες συνθήκες. Τίποτα ωστόσο δεν μπορεί να γίνεται άλλοθι για βίαιες αντιδράσεις σε υγειονομικούς ελέγχους. Και, πολύ περισσότερο, για τέτοιας έκτασης ταραχές. Η κατάσταση στη Μόρια δεν μπορεί να συνεχιστεί, γιατί αποτελεί ταυτόχρονα ζήτημα δημόσιας υγείας, ανθρωπισμού αλλά και εθνικής ασφάλειας. Ολο το νησί κηρύσσεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Που σημαίνει πως όλοι οι εθνικοί πόροι και όλες οι εθνικές δυνάμεις θα το συνδράμουν.

    Απομακρύνονται ήδη από εκεί σήμερα όλα τα ασυνόδευτα παιδιά. Ενημέρωσα, μάλιστα, σχετικά και τις ευρωπαϊκές αρχές, με τις οποίες άλλωστε βρισκόμαστε σε διαρκή συνεργασία. Το πρόβλημα της διαχείρισης των μεταναστευτικών κυμάτων είναι εξάλλου πρωτίστως ευρωπαϊκό. Η Ελλάδα έχει, ήδη, σηκώσει πολύ βαρύτερο φορτίο από εκείνο που της αναλογεί. Αύριο θα επισκεφθεί τη Λέσβο ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, με τον οποίο θα έχω συνάντηση την Παρασκευή. Ο κρατικός μηχανισμός κινητοποιήθηκε αμέσως:

    Οι φιλοξενούμενοι θα στεγαστούν σε κατάλληλες σκηνές. Οι θετικοί στον ιό θα έχουν περίθαλψη. Και οι κάτοικοι της Λέσβου θα αποζημιωθούν και θα προστατευθούν. Ηδη, κυβερνητικό κλιμάκιο είναι επί τόπου. Στις έξι το απόγευμα θα γίνουν αναλυτικές ανακοινώσεις. Κανείς άλλος μετανάστης ή πρόσφυγας, όμως, δεν θα επιτραπεί να ταξιδέψει. Και θα υπάρχουν κάποιοι περιορισμοί στην κυκλοφορία και στις τοπικές δραστηριότητες. Είναι κάτι έκτακτο, αλλά απολύτως απαραίτητο. Και είμαι σίγουρος ότι οι νησιώτες μας θα το καταλάβουν και θα συμπαραταχθούν.

    Θυμίζω πως από τη Μόρια έχουν μεταφερθεί από τις αρχές του έτους παραπάνω από 13.000 άνθρωποι και τα πράγματα θα ήταν, ασφαλώς, πολύ χειρότερα αν στο μεταξύ το κράτος δεν είχε εμποδίσει και νέες μεταναστευτικές ροές. Προφανώς, οι έλεγχοι στα θαλάσσια σύνορά μας, που είναι και ευρωπαϊκά, θα συνεχιστούν. Με την αποτελεσματικότητα που έως τώρα περιόρισε δραστικά τις παράνομες εισόδους. Πιστεύω πως μια άσχημη εμπειρία μπορεί να μετατραπεί γρήγορα σε ευκαιρία για μια καλύτερη πραγματικότητα. Και αυτό θα γίνει στη Λέσβο.

    Μόλις αξιολογηθεί η ζημιά στη Μόρια, και σε συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα αναλάβουμε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες. Προτεραιότητά μας παραμένει η υγεία και η ασφάλεια όλων. Κατοίκων και μεταναστών. Τονίζω, όμως, ότι η Ελλάδα, με τη συμπαράσταση της Ευρώπης, ξέρει και μπορεί να υπερασπίζεται την ασφάλεια και την ειρηνική ζωή στην επικράτειά της. Την εθνική της αξιοπρέπεια, μαζί όμως με τον ανθρωπισμό της προς κάθε αδύναμο».

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ