Τουρκία και εξοπλιστικά στην ατζέντα
Στην Κορσική μεταβαίνει σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, προκειμένου να συμμετάσχει στην Ευρωμεσογειακή Διάσκεψη (MED7). Πριν την έναρξη της Συνόδου ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει συνάντηση με τον Γάλλο πρόεδρο, με βασικό θέμα την συμφωνία αμυντικής συνεργασίας και την αγορά αεροσκαφών Rafale και γαλλικού αμυντικού εξοπλισμού.
Ελλάδα και Κύπρος προσδοκούν και ένα ισχυρό σήμα αλληλεγγύης και στήριξης απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες που επικαλείται το ethnos.gr, το προσχέδιο της τρισέλιδης κοινής Διακήρυξης των Μεσογειακών κρατών – μελών της Ένωσης, που είχε στα χέρια της έως αργά χθες βράδυ η ελληνική πλευρά, εμπεριείχε μεταξύ άλλων πολύ θετικές, όσο και υποστηρικτικές αναφορές για τα δίκαια Ελλάδος και Κύπρου, αλλά και την καταδίκη της τουρκικής επιθετικότητας με ανοιχτή πάντα την προοπτική οικονομικών, πολιτικών και διπλωματικών κυρώσεων κατά της Τουρκίας.
Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού:
15:00 (τοπική ώρα) Συνάντηση με εκπροσώπους της ελληνικής Κοινότητας Cargese της Κορσικής 16:00 Συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας, Εμανουέλ Μακρόν 17:30 Συμμετοχή του πρωθυπουργού στην Ολομέλεια της Μεσογειακής Διάσκεψης που διεξάγεται υπό την προεδρία του κ. Μακρόν 19:30 Κοινή Συνέντευξη Τύπου 20:45 Επίσημο δείπνο
«Κυρώσεις αν δε λογικευτεί η Τουρκία»
Χθες, σε άρθρο του που δημοσιεύεται στις εφημερίδες The Times, Frankfurter Allgemeine Zeitung και Le Monde, ο πρωθυπουργός διεμήνυσε πως αν η Τουρκία δεν λογικευτεί μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής, τότε δεν υπάρχει άλλη επιλογή πέρα από την επιβολή ουσιαστικών κυρώσεων.
«Αργότερα αυτόν τον μήνα, οι ηγέτες της ΕΕ θα πραγματοποιήσουν ειδική σύνοδο για να αποφασίσουν με ποιον τρόπο θα απαντήσουν. Εάν η Τουρκία αρνηθεί να λογικευτεί έως τότε, δεν βλέπω άλλη επιλογή παρά να επιβάλουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες ουσιαστικές κυρώσεις. Διότι δεν είναι πλέον μόνο ζήτημα ευρωπαϊκής αλληλεγγύης. Είναι ζήτημα αναγνώρισης του γεγονότος ότι διακυβεύονται ζωτικά συμφέροντα – στρατηγικά ευρωπαϊκά συμφέροντα. Εάν η Ευρώπη θέλει να αποτελέσει πραγματική γεωπολιτική δύναμη, τότε δεν έχει την πολυτέλεια κατευνασμού μιας πολεμοχαρούς Τουρκίας», γράφει ο κ. Μητσοτάκης.