Η δημιουργία της Αδριατικής-Ιόνιας παράκτιας διαδρομής θα συνδέει σημαντικά μνημεία
Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της ενημερωτικής ημερίδας στο πλαίσιο του διακρατικού προγράμματος Interreg Ελλάδα – Ιταλία 2014-2020, που διοργάνωσε η Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας τη Δευτέρα, 7 Σεπτεμβρίου, στην αίθουσα «Σωτήρης Δάκαρης» του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηγουμενίτσας.
Κύριος στόχος του έργου είναι η δημιουργία της Αδριατικής – Ιόνιας παράκτιας διαδρομής, η οποία θα συνδέει σημαντικά μνημεία της πολιτιστικής κληρονομιάς των δύο περιοχών συνεργασίας, μέσα από μία σειρά στοχευμένων παρεμβάσεων σε συνολικά 17 μνημεία, 11 στην Ελλάδα και 6 στην Απουλία.
Η ημερίδα έδωσε την ευκαιρία στους τοπικούς φορείς και το ευρύ κοινό να πληροφορηθούν τους βασικούς στόχους του έργου και τη σημασία του για την προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής, με την ανάδειξη δύο σημαντικών για την ιστορία της Θεσπρωτίας μνημείων, των μεσαιωνικών κάστρων της Ηγουμενίτσας και του Μαργαριτίου, τα οποία μέχρι τώρα ήταν άγνωστα στο ευρύ κοινό. Αναλυτικότερα, παρουσιάστηκαν οι παρεμβάσεις ανάδειξης και βελτίωσης της προσβασιμότητας στα δύο κάστρα, οι οποίες βρίσκονται σήμερα σε πλήρη εξέλιξη και οι συμπληρωματικές δράσεις που περιλαμβάνονται στο έργο και πρόκειται να υλοποιηθούν μέχρι και τη λήξη του τον Ιούλιο του 2022. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στις δράσεις προβολής και ανάπτυξης συνεργειών, με στόχο την ενεργό συμμετοχή των τοπικών κοινοτήτων και φορέων.
Επίσης, από την πλευρά του Δήμου Ηγουμενίτσας, παρουσιάστηκε το ενταγμένο στο ΕΣΠΑ 2014-2020 έργο «Ανάπλαση αστικού δασυλλίου και ανάδειξη ενετικού κάστρου Ηγουμενίτσας», που περιλαμβάνει μία σειρά δράσεις στον περιβάλλοντα χώρο του κάστρου Ηγουμενίτσας, με σκοπό τη βελτίωση της προσβασιμότητας, την αύξηση της επισκεψιμότητας και την ενσωμάτωσή του στον ιστό της πόλης ως τόπο περιπάτου και αναψυχής.
Η ενημερωτική συνάντηση, η οποία διοργανώθηκε σύμφωνα με τα ισχύοντα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον COVID-19, ολοκληρώθηκε με συζήτηση μεταξύ των εκπροσώπων των φορέων που παρακολούθησαν τη συνάντηση, εστιάζοντας κυρίως στη συμβολή του έργου στην τουριστική και οικονομική ανάπτυξη της περιοχής.