Παρασκευή 22.11.2024
More

    Νέες κλίνες στη διάθεση των ηλικιωμένων με covid 19

    Έγιναν συνολικά 36 διακομιδές από την ιδιωτική δομή

    Ένας άνδρας ηλικίας 92 ετών, που είχε διακομιστεί στο νοσοκομείο Φιλιατών από την ιδιωτική δομή φροντίδας ηλικιωμένων στα Ιωάννινα, ως ένα εκ των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων covid, έχασε τη ζωή του.

    Στην πτέρυγα που έχει διαμορφωθεί στο νοσοκομείο Φιλιατών για τη νοσηλεία κρουσμάτων κορωνοϊού νοσηλεύονταν μέχρι χθες το απόγευμα, πέντε ακόμη άτομα από την ίδια δομή, δύο γυναίκες και τρεις άνδρες, ενώ συνεχίστηκαν οι διακομιδές από το ΕΚΑΒ για να μεταφερθεί το σύνολο των ηλικιωμένων σε νοσοκομεία.

    Μέχρι χθες το μεσημέρι, το ΕΚΑΒ είχε πραγματοποιήσει συνολικά 36 διακομιδές ασθενών από την δομή στα Ιωάννινα, στην οποία παρέμεναν ακόμη επτά θετικοί στον κορωνοϊό, που και αυτοί θα διακομιστούν το συντομότερο.

    Οι διακομιδές της Τετάρτης έγιναν τόσο προς το ΠΓΝΙ και την 4η ΜΕΛ, όσο και προς το νοσοκομείο Χατζηκώστα, που αναπτύσσει σταδιακά το σύνολο των 24 κλινών για ασθενείς covid.

    Εκτός από τα νοσοκομεία της Ηπείρου, διακομιδές ασθενών από τα Ιωάννινα έχουν γίνει και προς το νοσοκομείο της Κέρκυρας.

    Πρόκειται για δύο ηλικιωμένες γυναίκες που διακομίστηκαν τις προηγούμενες ημέρες και νοσηλεύονται στο Τμήμα Ειδικών Λοιμώξεων.

    Η 4η Μονάδα Ειδικών Λοιμώξεων στο ΠΓΝΙ έχει τεθεί σχεδόν σε πλήρη λειτουργία, αφού υπολείπεται η ολοκλήρωση των εργασιών για την αρνητική πίεση, που αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός της εβδομάδας, ενώ στη ΜΕΘ νοσηλεύονται ήδη πέντε διασωληνωμένοι ασθενείς. Είναι έτοιμη ωστόσο να τεθεί σε λειτουργία και η νέα ΜΕΘ στην 4η πτέρυγα, με δυναμικότητα οκτώ κλινών.

    Υπάρχουν ευθύνες…

    Η πρώτη επίσημη ενημέρωση για το ιστορικό των ενεργειών στην ιδιωτική δομή φροντίδας ηλικιωμένων στα Ιωάννινα έγινε χθες από τον περιφερειάρχη Αλ. Καχριμάνη και τον δήμαρχο Μ. Ελισάφ, που απάντησαν σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στο περιθώριο της υπογραφής προγραμματικής της σύμβασης για το έργο του οδοφωτισμού.

    Ο κ. Καχριμάνης ανέφερε, ότι στις 9 Σεπτεμβρίου και στις 16 Οκτωβρίου αντίστοιχα, διενεργήθηκαν τεστ στο προσωπικό της δομής, χωρίς να υπάρξει θετικό κρούσμα, ενώ η μονάδα έχει ελεγχθεί για την τήρηση των πρωτοκόλλων από το αρμόδιο υπ. Ανάπτυξης. Οι υπηρεσίες ενημερώθηκαν, είπε ο περιφερειάρχης, από τη δομή, ότι υπάρχει θετικό κρούσμα σε εργαζόμενη στις 24 Οκτωβρίου και δόθηκαν οδηγίες, ενώ δύο ημέρες μετά προέκυψε και δεύτερο κρούσμα. «Η ενημέρωση που είχαμε, ήταν ότι ο γιατρός εργασίας συνέστησε στο προσωπικό να χορηγήσει αντιβίωση στους ηλικιωμένους που εμφάνιζαν συμπτώματα από την Πέμπτη 29 Οκτωβρίου, θεωρώντας, ότι πρόκειται για λοιμώξεις της εποχής. Ακολούθησε καθολικός έλεγχος του ΕΟΔΥ και εντοπίστηκαν τα κρούσματα στους ηλικιωμένους», τόνισε ο κ. Καχριμάνης, που στάθηκε ιδιαίτερα στο ρόλο των ιατρών εργασίας σε κάθε τέτοια δομή ή επιχείρηση. «Το βάρος εκτέλεσης των εντολών που δίνονται, πέφτει στους γιατρούς εργασίας», εξήγησε.

    Ο δήμαρχος Μ. Ελισάφ από την πλευρά του παρέπεμψε στη διαδικασία του ελέγχου για να αποδειχθεί αν έγιναν όλα σύμφωνα με το πρωτόκολλο ή όχι.

    «Υπάρχουν αρμόδιες υπηρεσίες για την τήρηση μέτρων σε οίκους ευγηρίας, σε ιδρύματα, προσφυγικούς καταυλισμούς, όπου υπάρχουν ευάλωτες ομάδες. Επομένως, θα κριθεί το πώς και το γιατί.

    Υπενθυμίζω ότι είχαμε και 20 κρούσματα και στο Γηροκομείο Ιωαννίνων, στο οποίο γινόταν έλεγχοι σε προσωπικό και ηλικιωμένους δύο με τρεις φορές την εβδομάδα. Παρ’ όλα αυτά, εάν ο ιός τρυπώσει σε ένα τέτοιο ίδρυμα, τότε είναι πολύ δύσκολο έως αδύνατο να ελεγχθεί», σημείωσε ο κ. Ελισάφ.

    Επιστροφές στο Γηροκομείο «Ζωσιμάδων»

    Αφού χρειάστηκε να γίνουν παρεμβάσεις και σε πολιτικό επίπεδο, η Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων, με την υπογραφή του καθηγητή κ. Τσιόδρα κατέληξε οριστικά στο πρωτόκολλο που θα ισχύσει για την επιστροφή των ηλικιωμένων από τα νοσοκομεία, εφόσον έχουν ξεπεράσει τον ιό, στις δομές στις οποίες διαμένουν.

    Το βράδυ της Τρίτης, όπως ενημερώθηκαν οι τοπικές αρχές, αποφασίστηκε, ότι μετά από 20 ημέρες νοσηλείας και χωρίς αρνητικό τεστ, οι ηλικιωμένοι θα επιστρέφουν στις δομές, εφόσον δεν παρουσιάζουν συμπτώματα. Πρακτικά αυτό σημαίνει, ότι τουλάχιστον 10 ηλικιωμένοι από το Γηροκομείο της Μητρόπολης αναμένεται να  λάβουν εξιτήριο σήμερα και να επιστρέψουν στο Γηροκομείο, που έχει ήδη ετοιμαστεί κατάλληλα για τη φιλοξενία και φροντίδα τους, σε ξεχωριστή πτέρυγα από τους άλλους ηλικιωμένους.

    Το γεγονός ότι δεν υπήρχε μία σαφής και υπεύθυνη τοποθέτηση μέχρι και την Τρίτη, επικαλέστηκε ο κ. Ελισάφ, για το ότι δεν αποτέλεσε καν θέμα συζήτησης στο δήμο Ιωαννιτών, το ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθεί ο όροφος του παραρτήματος στο Ζωγράφειο για όσους παίρνουν εξιτήριο από τα νοσοκομεία.

    Αναγκαίες οι μεταφορές ασθενών

    Ο κ. Ελισάφ, επισήμανε την ανάγκη να αξιοποιηθούν όλα τα νοσοκομεία για τη νοσηλεία ασθενών με κορωνοϊό.

    «Φαίνεται ότι η κατάσταση στην κοινωνία είναι καλύτερη. Έχουμε λιγότερα διάσπαρτα κρούσματα και αυτό επισημάνθηκε και από τον  υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας κ. Χαρδαλιά και αυτό είναι το θετικό της όλης της διαδικασίας. Είχαμε όμως την ατυχία να έχουμε μαζικά κρούσματα σε ένα οίκο ευγηρίας. Τώρα τέθηκε ξαφνικά το ζήτημα να μετακινηθούν 50- 60 άτομα. Αυτό υπερβαίνει τις αντοχές οποιουδήποτε συστήματος υγείας. Η πόλη έχει εξαντλήσει τις δυνατότητες με το προσωπικό που διαθέτει. Όταν υπάρχουν 50 άτομα – τα περισσότερα είναι ασυμπτωματικά – χρειάζεται να συμμετάσχουν όλα τα νοσοκομεία της 6ης ΥΠΕ και να τεθούν σε επιφυλακή. Αυτό πρέπει να γίνεται προοδευτικά, γιατί δεν είναι εύκολο, χρειάζεται και το προσωπικό να αποκτήσει μια εξοικείωση. Σήμερα, όλη η ανθρωπότητα είμαστε ένα πράγμα. Ο ένας πρέπει να βοηθήσει τον άλλο. Επομένως όπου υπάρχουν διαθέσιμες κλίνες θα πρέπει να μεταφερθούν ασθενείς», ανέφερε ο κ. Ελισάφ.

    Στο «παιχνίδι» και το ΠΕΔΥ

    Αμφότεροι οι κ.κ Καχριμάνης και Ελισάφ τόνισαν ότι γίνονται προσπάθειες για αναζήτηση κατάλληλων κτιριακών εγκαταστάσεων που θα μπορούν να φιλοξενούν ασυμπτωματικούς ασθενείς.

    Όπως είπε ο περιφερειάρχης ήδη έχει εξεταστεί το κτίριο του Περιφερειακού Εργαστηρίου Δημόσιας Υγείας (ΠΕΔΥ) που δεν έχει λειτουργήσει από την ημέρα κατασκευής του, στο οποίο όμως απαιτούνται συμπληρωματικές παρεμβάσεις για να γίνει λειτουργικό.

    Ο περιφερειάρχης αναφέρθηκε αρχικά στην τηλεδιάσκεψη με τον υπουργό Εσωτερικών Π. Θεοδωρικάκο και τον υφυπουργό Εσωτερικών Θ. Λιβάνιο, από την οποία προέκυψε ότι με νομοσχέδιο που προωθείται θα δοθεί η δυνατότητα στους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης να προχωρούν σε προμήθειες για τα νοσοκομεία. «Εμείς αναλαμβάνουμε με προγραμματική σύμβαση την τοποθέτηση προκάτ κατασκευών, αρνητικών πιέσεων στο ΠΓΝΙ και στο «Χατζηκώστα» και είμαστε ανοικτοί σε οτιδήποτε ζητηθεί στο μέλλον για να αντιμετωπιστεί η πανδημία από όλα τα νοσοκομεία», πρόσθεσε ο κ. Καχριμάνης.

     

    ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ