Παρότι ο αριθμός των κρουσμάτων τείνει να σταθεροποιηθεί οι ειδικοί εκτιμούν πως τα σοβαρά περιστατικά θα συνεχίσουν να αυξάνονται
Σχεδόν ένας στους δύο ασθενείς με κορωνοϊό που νοσηλεύονται στο ΕΣΥ βρίσκονται σε νοσοκομεία της Μακεδονίας και της Θράκης και ενώ ο Νοέμβριος αποδεικνύεται ο σκληρότερος μήνας από την αρχή της πανδημίας.
Συγκεκριμένα περίπου 2.150 ανέρχονται οι νοσηλευόμενοι σε νοσοκομεία της Μακεδονίας και της Θράκης, ενώ χιλιάδες είναι τα κρούσματα. Χθες ανακοινώθηκαν 595 νέα κρούσματα στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης με τους ειδικούς να εκτιμούν πως ο αριθμός αυτός θα σταθεροποιηθεί.
Ωστόσο ο αριθμός εκείνων που νοσούν βαριά αναμένεται να αυξάνεται για τις επόμενες δύο εβδομάδες. Το περασμένο 24ωρο τουλάχιστον 122 νέοι ασθενείς εισήχθησαν στα εφημερεύοντα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, σε απλές κλινικές Covid-19 και σε ΜΕΘ, ενώ άλλοι δεκαέξι ασθενείς διασωληνώθηκαν, εντός κι εκτός ΜΕΘ, προστιθέμενοι στους 225 ασθενείς που βρίσκονται ήδη διασωληνωμένοι.
Ενδεικτικό της κατάστασης στις ΜΕΘ είναι επίσης το σχόλιο του προέδρου του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιου Εξαδάκτυλου, που περιέγραψε την κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης. «Η άσκηση ιατρικής γίνεται υπό πολεμικές συνθήκες. Τα εισιτήρια ξεπερνούν τα εξιτήρια, είναι μαθηματικώς βέβαιον ότι κάποια στιγμή θα καταληφθούν τα κρεβάτια. Άρα το κρίσιμο είναι να σταματήσει η ροή ασθενών».
Σύμφωνα με όσα αναφέρει η εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» πρόκειται για έναν τεράστιο αριθμό, που έχει πιέσει δραματικά τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης αλλά και των όμορων πόλεων. Ουσιαστικά η Θεσσαλονίκη έχει υπερκαλύψει τις κλίνες ΜΕΘ που διαθέτει και αναπτύσσει συνεχώς νέες κλίνες, πολυδύναμες με φορητό εξοπλισμό, σε άλλους διαθέσιμους χώρους των νοσοκομείων. Πέρα από τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, διασωληνωμένοι ασθενείς νοσηλεύονται σε Σέρρες, Καβάλα, Ξάνθη, Χαλκιδική και Βέροια.
Εναλλακτικά σχέδια για τη διαχείριση της υγειονομικής κατάστασης
Ήδη από το τέλος Οκτωβρίου, χιλιάδες κλίνες του ΕΣΥ παραχωρήθηκαν για τις ανάγκες της επιδημίας και της νοσηλείας ασθενών με κορωνοιό, ενώ για τις ανάγκες των λοιπών ασθενών αξιοποιήθηκαν οι ιδιωτικές κλινικές της πόλης. Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα «Πρώτο Θέμα», η μετατροπή του Βελλιδείου σε υγειονομική δομή έχει απορριφθεί και με δεδομένη την πληρότητα των υγειονομικών σχηματισμών της πόλης και της ευρύτερης περιοχής πλέον προκρίνονται οι διακομιδές ασθενών σε Αττική και Θεσσαλία.
Όπως μεταδίδει η ίδια πηγή, πολλά τεχνικά προβλήματα έχουν ανακύψει και στο θέμα της αξιοποίησης του πυρηνικού καταφυγίου στο 424 στρατιωτικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης. Αν τελικά αποφασιστεί να αξιοποιηθεί ο χώρος, σε αυτόν θα μεταφερθούν οι ασθενείς με άλλες παθήσεις του ίδιου νοσοκομείου και εκείνοι με Covid-19 θα νοσηλευόταν στις κλινικές του 424.
Πάνω από 600 νεκροί τον Νοέμβριο
Την ίδια στιγμή, ο αριθμός των θανάτων από κορωνοϊό κατέγραψε χθες το δεύτερο υψηλότερο νούμερο. Μετά τους 71 νεκρούς σε μία ημέρα, στις 15 Νοεμβρίου, ο ΕΟΔΥ κατέγραψε άλλους 63 χθες, με το σύνολο από την αρχή της πανδημίας να φτάνει τους 1.228. Τον Νοέμβριο σημειώθηκαν 602 θανάτοι, την ώρα που από την αρχή της πανδημίας έως τις 31 Οκτωβρίου, είχαν καταγραφεί 626. Το μεγαλύτερο ποσοστό (84,8%) αφορά άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω, ενώ 180 πολίτες ηλικίας 40-64 ετών έχασαν τη ζωή τους και άλλοι 7 από τις ηλικίες 18-39 ετών.