Με ταχύτατους ρυθμούς συνεχίζεται η «κούρσα» για τα εμβόλια, με στόχο να μπει τέλος στον εφιάλτη του κορωνοϊού
Τη στιγμή που στην Ελλάδα παρουσιάζεται -σήμερα- το σχέδιο της κυβέρνησης για τον εμβολιασμό, διεθνή δίκτυα εστιάζουν στα πρώτα συμπεράσματα από τους εθελοντές που έλαβαν εμβόλια. Πέρα από το εμβόλιο της Pfizer -που ανακοίνωσε νέα, άκρως ελπιδοφόρα αποτελέσματα, το ενδιαφέρον τις τελευταίες ημέρες έχει εστιαστεί στο σκεύασμα που έχει ετοιμάσει η Moderna.
Για τις εμπειρίες τους μίλησαν στην κάμερα δυο εθελοντές που έλαβαν το εμβόλιο της Moderna, ο Νιλ Μπράουνινγκ και η Τζένιφερ Χάλερ. Ο Μπράουνινγκ έλαβε τον περασμένο Μάρτιο την πρώτη δόση και ένα μήνα αργότερα έκανε τη δεύτερη. «Είχα έναν ελαφρύ πόνο στο χέρι από την ένεση, όπως αυτόν που θα είχα από το κοινό εμβόλιο της γρίπης. Πέρα από αυτό δεν είχα συμπτώματα ασθένειας, ούτε ένιωσα κάτι» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Η Τζένιφερ Χάλερ υποστήριξε ότι «έκανα την πρώτη δόση του εμβολίου και τέσσερις εβδομάδες αργότερα έλαβα και τη δεύτερη. Δεν είχα συμπτώματα ασθένειας, ούτε ένιωσα κάτι. Από τότε, κάθε δυο μήνες έρχομαι για εξετάσεις αίματος. Πέρα από αυτά, νιώθω υγιής και χαρούμενη».
Πότε έρχεται στην Ελλάδα το εμβόλιο
Για τα υποψήφια εμβόλια και για το αν υπάρχει ελπίδα να έρθουν στην Ελλάδα πριν από τα Χριστούγεννα μίλησε νωρίτερα ο καθηγητής Παθολογίας και Λοιμωξιολογίας του πανεπιστημίου Πατρών Χαράλαμπος Γώγος. Ο κ. Γώγος συγκεκριμένα τόνισε:
«Το πότε θα εμβολιαστούμε δεν είναι σίγουρο ακόμα, είναι δεδομένο ότι υπάρχουν εμβόλια και ότι η αποτελεσματικότητά τους είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή που περιμέναμε. Σίγουρα θα υπάρχει προμήθεια εμβολίων από την ΕΕ μέχρι τα τέλη Δεκέμβρη, πιστεύω. Αρχές του χρόνου, και αν δεν έχουμε εκπλήξεις, γιατί πολλά γίνονται με τα εμβόλια και πρέπει να τελειώσουν οι μελέτες και να βγουν τα δημοσιευμένα αποτελέσματα, πιστεύω ότι θα μπορεί να εμβολιαστεί το προσωπικό των νοσοκομείων. Υπάρχει ασφάλεια, μην ανησυχείτε, δεν νομίζω ότι θα υπάρξει πρόβλημα. Εξάλλου υπάρχει ομάδα στην ΕΕ που ανασκοπεί καθημερινά τα αποτελέσματα και τα πιθανά συμβάντα που μπορεί να προκύψουν. Αν εξαιρέσει κανείς την ταχύτητα παραγωγής, υπάρχει η ασφάλεια που προβλέπεται σε κάθε τέτοια περίπτωση».
Καταλήγοντας, ο καθηγητής επισήμανε ότι «σε αυτή την πανδημία έγινε αντιληπτό εξαρχής ότι μόνο τα εμβόλια θα μας σώσουν. Η διερεύνηση του γενετικού υλικού ήταν άμεση. Οι μελέτες που ξεκίνησαν άμεσα, μαζί με την πίεση από την επιδημία, βοήθησαν να πάμε πολύ γρήγορα. Η τεχνολογία έχει βελτιωθεί πάρα πολύ, δεν είναι όπως παλιότερα τα εμβόλια. Οι ρυθμιστικές αρχές λειτουργούν πολύ πιο αποτελεσματικά τώρα, ώστε να παρακολουθείται η πορεία. Θα υπάρξει η ασφάλεια, πρέπει να κάνουμε το εμβόλιο και ιδιαίτερα οι ευαίσθητες ομάδες, και όσο το δυνατόν περισσότεροι για να σταματήσει και η διασπορά. Εγώ θα το κάνω πρώτος και καλύτερος. Ας έχουμε όλοι το μυαλό μας στην εικόνα που υπάρχει αυτή τη στιγμή στα ελληνικά νοσοκομεία και ιδιαίτερα στη Θεσσαλονίκη για να δούμε πόσο σοβαρό είναι αυτό το πράγμα και να προσέχουμε».