Όπως τόνισε η Δόμνα Μιχαηλίδου, έχει εξεταστεί η διεύρυνση της χρήσης της προπληρωμένης τραπεζικής κάρτας αντί των μετρητών στην καταβολή επιδομάτων
Όπως τόνισε η υφυπουργός Εργασίας, Δόμνα Μιχαηλίδου, έχει εξεταστεί η διεύρυνση της χρήσης της προπληρωμένης τραπεζικής κάρτας αντί των μετρητών στο επίδομα γέννας των 2.000 ευρώ αλλά και στο επίδομα ανεργίας του ΟΑΕΔ
Μέσω προπληρωμένης κάρτας ζήτησε η επιτροπή Πισσαρίδη να καταβάλλονται τα προνοιακά επιδόματα για να εξασφαλίζεται μεγαλύτερη διαφάνεια.
Η προπληρωμένη τραπεζική κάρτα εφαρμόζεται σήμερα μόνο στο Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα.
Συγκεκριμένα προβλέπεται σε περίπτωση που το συνολικό καταβαλλόμενο ποσό είναι ίσο με ή υπερβαίνει τα 100 ευρώ ανά μήνα, ποσοστό 50% μπορεί να δαπανάται αποκλειστικά μέσω χρήσης προπληρωμένης τραπεζικής κάρτας του δικαιούχου για την αγορά ειδών πρώτης ανάγκης καθώς και για οποιαδήποτε αγορά (συμπεριλαμβανομένων των ηλεκτρονικών αγορών) ή πληρωμή. Δεν υπάρχει δυνατότητα ανάληψης μετρητών από την προπληρωμένη τραπεζική κάρτα.
Για το υπόλοιπο 50% υπάρχει η δυνατότητα ανάληψης μετρητών, μέσω τραπεζικού καταστήματος του πιστωτικού ιδρύματος που ο δικαιούχος τηρεί λογαριασμό ή/και μέσω χρεωστικής κάρτας, από Αυτόματες Ταμειολογιστικές Μηχανές (ATM) των πιστωτικών ιδρυμάτων.
Όπως τόνισε η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου, σε άτυπη ενημέρωση στο πλαίσιο της καλύτερης στόχευσης των κοινωνικών επιδομάτων που ζητά η Επιτροπή Πισσαρίδη, έχει εξεταστεί η διεύρυνση της χρήσης της προπληρωμένης τραπεζικής κάρτας αντί των μετρητών και σε άλλα επιδόματα ,όπως στο επίδομα γέννας των 2.000 ευρώ αλλά και στο επίδομα ανεργίας του ΟΑΕΔ. Δύσκολο φαίνεται να εφαρμοστεί το μέτρο στο επίδομα παιδιού εξαιτίας των μικρών ποσών και στο στεγαστικό επίδομα ( εξαρτάται από το ενοίκιο) .Ωστόσο όπως συμπλήρωσε η υφυπουργός οι συζητήσεις βρίσκονται ακόμα σε πρώιμο στάδιο.
Η επιτροπή Πισσαρίδη ζήτησε επίσης την καταβολή ενιαίου επιδόματος για να περιοριστεί ο κατακερματισμός των επιδομάτων. Η κ. Μιχαηλίδου εξήγησε ότι σήμερα βάση των επιδομάτων είναι το Ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα στο οποίο προστίθενται και ορισμένα άλλα επιδόματα σε ορισμένες κατηγορίες πολιτών ,όπως είναι το επίδομα ορεινών περιοχών. Ο συγκεκριμένος στόχος της ενιαιοποίησης των επιδομάτων – τόνισε η υφυπουργός- προϋποθέτει τη ψηφιοποίηση του συστήματος κάτι που ακόμα βρίσκεται στα σπαργανα.
Η επαναλειτουργία των επιτροπών των ΚΕΠΑ θα εξαρτηθεί από την εξέλιξη των επιδημιολογικών φαινομένων, Γι αυτό και το υπουργείο προσανατολίζεται στην παράταση καταβολής των επιδομάτων αναπηρίας έως τις 31 Ιανουαρίου.
Όσον αφορά στην αύξηση του προϋπολογισμού του 2021 για τα προνοιακά επιδόματα του ΟΠΕΚΑ, αυτή δεν αφορά σε αλλαγή εισοδηματικών κριτηρίων ή δικαιούχων, αλλά αντικατοπτρίζει την αναμενόμενη αύξηση των δικαιούχων λόγω της συμπίεσης των εισοδημάτων που φέρνει η πανδημία.
Την ίδια ώρα φουντώνει η αντιπαράθεση στη βουλή καθώς αύριο αναμένεται να τεθεί σε ψηφοφορία του νομοσχέδιο σκούπα του υπουργείου εργασίας που περιλαμβάνει σωρεία διατάξεων του τομέα πρόνοιας.
Η αρμόδια υφυπουργός εργασίας Δόμνα Μιχαληλίδου ήρθε σε νέα αντιπαράθεση με την πρώην αναπληρώτρια υπουργό Θεανώ Φωτίου με αφορμή το ύψος των επιδομάτων.
Πριν από μερικούς μήνες ήταν ο Κοέλιο που βρέθηκε ανάμεσα στις δύο πολιτκούς στη συζήτησή τους στη Βουλή για θέματα Πρόνοιας.
Αυτή τη φορά ήταν ο Τζον Ρόουλς, καθώς η θεματολογία έφυγε από τη λογοτεχνία και πέρασε σε πιο… ακαδημαϊκά χωράφια. Οι ενστάσεις της πρώην υπουργού για τον αριθμό των ωφελουμένων από τις διατάξεις του νομοσχεδίου προκάλεσαν την αντίδραση της Δόμνας. Η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ επέμενε ιδιαίτερα πως είναι πολύ λίγοι οι ωφελούμενοι από τις ρυθμίσεις της Υφυπουργού. Απαντώντας στη Φωτίου, η Μιχαηλίδου «κατέβασε» όλη τη βιβλιογραφία των ωφελιμιστών από τον Μπένθαμ ως τον Μιλλ για να φτάσει στον 20ό αιώνα και στη «Θεωρία Δικαιοσύνης» του Τζον Ρόουλς και να τονίσει με έκπληξη: «Δεν ξέρω τι σημαίνει λίγοι, για εσάς… Έρχεται η κυβέρνηση της Ν.Δ. να εφαρμόσει την αρχή του maxi min του Ρόουλς και βρίσκει αντίθετο τον ΣΥΡΙΖΑ».
Για την ιστορία, ο Ρόουλς διατυπώνοντας αυτή την αρχή βάζει ως προτεραιότητα την ωφέλεια υπέρ των πιο αδυνάτων στη λογική ότι «βελτιστοποιούμε την ωφελιμότητα για το σύνολο όταν βελτιστοποιούμε την ωφελιμότητα για τον πιο αδύνατο», όπως υπενθύμισε η Δόμνα από το βήμα, απευθυνόμενη στα… αριστερά της